Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
JAPONYA`DA YAPILAN DÜNYA UYGUR KURULTAYI 4. GENEL KURUL TOPLANTISININ YANKILARI

Japonyanın Başkenti Tokyo Yapılan Dünya Uygur Kurultayı 4. genel kurul toplantısının Yankıları

japonyanın Başkenti Tokyo’da  Dünya Uygur Kurultayı 4. genel kurul toplantısı başarıyla sonuçlandı. 14-18 Mayıs Tarihleri arasında  gerçekleşen bu kurultaya Amerika, Kanada, Avrupa Birliği Ülkeleri

Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan ve Türkiye başta olmak üzere 16 ülkeden 120 Uygur vekil katıldı. 4 gün devam eden bu kurultayın açılışı Japonya Parlamentosunda yapıldı. Açılış Doğu Türkistan istiklal marşı ile Japon istiklal marşıyla başlandı. Dünya Uygur Kurultayı 4. genel kurul toplantısının açılışına uygur vekillerin dışında Japonya parlamentosu Uygur dostluk grubu üyelerinden Takeo Hiranuma, Keyji Furuya, Hakubun Şimomura, Sanae Takayçi, Yasutoşi Nişimura, Seyçi Eto, İçirou Kamoşita, İtalya Transit Radikal Partisi millet vekili Makro Perdukalar katıldı ve konuşma yaptı. Bunların dışında Japonya Politika Araştırma Merkezi Müdürü Yoshiko Sakuray hanım, Amerika Birleşik Devletleri Demokrasıyı Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Loisa Greve hanım, Norveç Rafto Vakfı başkanı Arne Liljedahl Lynnglard lar da açılış konuşması yaptılar. Dünya Uygur Kurultayının 4. Genel kurul toplantısının açılışına Türkiye CHP Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Malik Ejder ve MHP Genel Başkan Yardımcısı, Mersin Milletvekili Memet Şandır gözlemci olarak katıldı.

            Toplantının açılışını DUK başkanı Rabia Kadir Hanım yaptı. O sözünde Çin’in Uygurlara yönelik yürütmekte olduğu baskı politikasını anlattıktan sonra, Asyanın en büyük demokratik ülkesi Japonya’nın Uygurların haklı davasına sahip çıkması gerekliğini vurguladı. Çin’in dünya barışı için tehdit olduğunu, insan hak ve hukuklarına hiç saygısı olmadığını, Uygurlara asimile politikası yürütmekte olduğunu ifade etti. Asya’nın barışı için Çin’e karşı işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

             Açılışta Japonya Parlamentosu Uygur Dostluk Grubu başkanı, Parlamenter Takeo Hiranuma bir konuşma yaptı. U sözünde Çin’in yükseldikçe Japon toprağı olan Sinkako adasını da kendinin olduğunu idia ettiğini, Çin’in Uygurlara da baskı yapmakta olduğunu, bundan dolayı Asya’nın en güçlü ülkesi Japonyanın Uygurlara yardım etmesi gerektiğini dile getirdi.

            Japonya Parlamentosu Uygur Dostuk Grubu genel sekreteri Keiji Furuya açılışta yaptığı konuşmasında, Çin Halk Cumhuriyetinin baskısına bakmadan Parlamentoda Uygur dostluk grubu kurduğunu, Çin’in baskıcı, yayılmacı politikasına karşı Uygurlar ile işbirliği yapmak gerektiğini, Çin’in insan hakları, demokrasiye karşı yürütmekte olduğu siyasetine birlikte karşı koymak gerektiğini vurguladı. O sözünün devamında Uygur meselesinin artık Çin’in iç meselesi olmaktan çıktığını, ne sebepten olsa olsun Çin’in Uygurlara karşı yürütmekte olduğu baskıci politikasına karşı koymak gerektiğini ifade etti.

            Japonya Politika Araştırma Merkezi Müdürü, Parlamenter Yoşiko Sakuray hanım Dünya Uygur Kurultayının 4. Genel Kurul toplantısının açılışında yaptığı konuşmasında, Japonya’nın siyasi, ekonomik ve teknoloji bakımdan güçlü devlet olduğunu, ama bu gücü demokrasiye, insan haklarını koruma yönünde de kullanması gerektiğini söyledi.  U sözünde Japonların  Uygur, Tibet ve Moğol halkıyla tarihi bağı olduğunu, bundan dolayı Uygurların haklı davasını desteklemesi gerektiğine vurgu yaptı.

            Açılışta tanınmış Muhalif Çinli yazar Lin Baohua da konuşma yaptı. o sözünde Çin’in Uygur, Tibet, Moğollar’a  karşı yürütmekte olduğu asimile politikasına karşı ortak mücadele yapmak gerektiğini, Çin’in asimile siyaseti durdurulduğu , Uygur, Tibet ve Moğolların çektiği zulüm sona erdiği zaman Rabia Kadir hanım’ın da kendi ülkesine dönebileceğini vurguladı.

            14-Mayıs 2012 günü Japonya Parlamentosunda yapılan Dünya Uygur Kurultayının açılışından sonra, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir hanım basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gezetecilerin ilgisi çok büyüktü. DUK başkanı Rabia Kadir hanım öncelikle Çin’in Uygurlara yürütmekte olduğu asimile politikası ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

             Dünya Uygur Kurultayının 4. genel kurulunun  Japonya’da yapılması Japonyayla Çin arasında büyük problem yarattı. 

            1-Wen jiabo , Japonya Başbakanı Noda görüşmesinde Uygur meselesi ve Sinkako adası hayat memat meselemiz dedi. İkili görüşmelerde Japonya Başbakanı Uygur meselesini gündeme getirdi.

2-Çin Dışişleri Bakanlığı, (DUK) Dünya Uygur Kongresi Japonya’da açılmamalı ikili ilişkiler bozulur diyerek Japonya’ya diplomatik nota verdi.

3-Çin Dişişleri Tarafı yaptığı bir açıklamada, Rabiye Kadir’e Vize verilmemeli! Aksı takdirde ilişkiler bozulur, DUK terörist  ve bölücü Teşkilattır serzenişinde bulundu.

4-japonya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Japonya demokratik ve bağımsız bir ülkedir. DUK ,uluslararası hukuk çerçevesinde faaliyet yapan bir Sivil toplum kuruluşudur. Vekillere vize vereceğiz, toplantı gerçekleşecektır dedi.

5-47 Bir Japon parlementer Çin’in Tokyo’daki büyükelçisine bir mektup göndererek  Japonyanın iç işlerine karışmaması yönünde uyarıda bulundu.

6-Çin Başbakanı Wen jiabao’un  Japonya Başbakanı Noda görüşmesi sonrası planlanan Çin Devlet Başkanı Hujintao ile  Noda görüşmesi Uygur meselesi yüzünden iptal edildi.

7-Uygur meselesi yüzünden Japonya – Çin arasındaki gerilimden dolayi Çin, Japonya ve Kore arasındaki ekonomik işbirligi anlaşması iptal oldu.

8-DUK 4.Olagan Kongresi açılış seromonisi Çinin tüm engelleme çabalarına rağmen  Tokyo’daki Japonya Parlementosunda gerçekleşti.

Dunya Uygur Kurultayının Japonya’da açılması ,Japon medyasında geniş yer aldı ve medyayı ikiye böldü. Bir kısım medya Çin’in insan hakları ihlalleriyle Japonya devletinin yakından ilgilenmesi gerektiğini ileri sürerken, bir kısım medya ise Japonya’nın yüksek çıkarını Uygur meselesine feda etmenin yanlış olduğunu ileri sürdü. Kısacası Doğu Türkistan meselesi Japon-Çin ilişkilerine dahil edilmiş oldu.

  Dr. Erkin Emet

(www.dogu-turkistan.net sitesinden alınmıştır)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.