Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
KAMU AVUKATLARI HAKLARIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ

AVUKATLARIN HAKLARI KORUNMALIDIR

 

 

 Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, kamu avukatlarının zor şartlar altında görev yaptıklarını, buna karşılık hak ettikleri mali ve özlük haklarını alamadıkları gerekçesiyle TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi. DOĞRU, Araştırma Önergesinin gerekçesinde şunları belirtti:

 

“Kamu avukatları, kamu gücünü kullanan kurum ve kuruluşların her türlü iş ve işlemlerinin hukuka uygun olmasına yarımcı olan ve ortaya çıkan uyuşmazlıklarda onları temsil eden meslek mensuplarıdır.

 

Kamu avukatları, çok ağır bir sorumluluk taşımalarından dolayı, büyük bir manevi baskı ile de karşı karşıyadırlar. Çünkü kamunun hakkı demek, 73 milyon insanın hepsinin hakkı demektir. Savunulan, korunulan hak, tüyü bitmemiş yetimin, garip ve gurebanın hakkıdır.

 

Kamu avukatları kimi zaman değeri milyon liraları bulan lehte yada aleyhte açılmış davalarla karşı karşıyadırlar.

 

Ağır sorumluluklarla karşılaşan bu meslek gruplarının, meslek gerekliliklerine uygun ücret ve çalışma şartlarına sahip olmaları gerekmektedir.

 

Yargının unsurları arasında savunma görevini üstlenen avukatların, yargı içinde yine kamu görevlisi olarak görev yapan iddia ve karar organlarının temsilcilerine tanınan mali ve özlük hakları göz önüne alındığında durumları pek de iç açıcı değildir.

 

Kamu avukatları taşıdıkları mesleki sorumluluğa rağmen hâkim ve savcıların sahip oldukları hiçbir hak ve teminata sahip değildirler. Hâlbuki kamu avukatları, savcılar gibi kamu gücünü temsil etmekte ve kamu adına her türlü davada devletin yararını korumaktadır.

 

Kamuda çalışan avukatlar tek bir statüye tabi olmayıp, görev yaptığı kuruma göre farklı statülerde istihdam edilmekte, bu durum gerek ücret, gerekse özlük hakları yönünden eşitsizliklere sebebiyet vermektedir.

 

Aynı şekilde teftiş ve denetleme yönünden kamu avukatları diğer devlet memurları statüsünde denetlenmektedir. Bir hâkim ve savcıyı ancak adalet müfettişleri denetleyebilirken bir avukatı hukukla ilgili olmayan kişiler denetleyebilmekte, bu da avukatlar üzerinde bir baskı oluşturmaktadır.

 

Kamu avukatları devleti savunduğuna göre, bütün kamu çalışanlarının kazanmış oldukları haklardan faydalanmaları gerekmektedir. Ancak görülmektedir ki devlet kendini savunan bu kişilere adeta üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Çok zor şartlar altında görev yapmalarına sebep olmaktadır.

 

 Aynı ve benzer işi yapan kamu görevlileri arasında gerek mali yönden, gerek statü yönünden uçurumlar bulunmamalıdır. Bu durum adaleti savunan insanlar arasında adaletsizlik yaratmaktadır. Sorunlar araştırılmalı ve gerekli kanunlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce çıkarılmalıdır. 

 

Konunun bir kez de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması, kamu avukatlarının statülerinin, özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi konusunda fayda sağlayacaktır.”

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.