Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
KIBRIS AÇIKLARINDAKİ PETROL KRİZİ
Bir yandan Türkiye``nin Suriye sınırında mayın temizleme karşılığında arazinin bir İsrail şirketine 44 yıllığına verilmesi tartışması sürüyor. Diğer yandan Rum Yönetimi ile gizli görüşmeler yapan bir Amerikan petrol şirketi, Türkiye’nin ültimatomuna rağmen Kıbrıs açıklarında petrol aramaya hazırlanıyor.

Rum Yönetimi ile gizli görüşmeler yapan bir Amerikan petrol şirketi, Türkiye’nin ültimatomuna rağmen Kıbrıs’ın güneyindeki uluslararası sularda petrol arayacak. İsmi açıklanmayan şirketin bir petrol devi olma ihtimali yüksek. Türk yetkililer, "Donanmamız orada. Amerikan şirketi de olsa izin vermemiz mümkün değil" diyor. Tartışmalı bölgedeki petrolün tahmini değeri 400 milyar dolar.

Türkiye’nin tepkisi üzerine iki yıl boyunca sessiz kalan Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de petrol aramak üzere bir Amerikan şirketiyle gizli görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı.

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancic, önceki gün bir Amerikan şirketinin Rum yönetiminin açtığı bir ihaleyi kazandığını ve kısa sürede petrol arama faaliyetlerine başlayacağını açıkladı.

ABD elçisinin ısrarlara rağmen ismini vermediği şirket, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle uluslararası şirketlere ültimatom verdiği deniz alanında petrol arayacak. Rumlar bu sayede Güney Kıbrıs’taki Amerikan yatırımlarının da artmasını umuyor.

Türk savaş gemileri bölgede

Denizde 2000 metreden daha derin yerlerden petrol ve doğalgaz çıkarmanın büyük maliyet ve üstün teknoloji gerektirdiğini vurgulayan uzmanlara göre, ihaleyi alan Amerikan şirketi, küçük bir kurum olamaz.

Rumların ihale açtığı yerlerde, Akdeniz’in derinliği 2 bin 500 metre. Bu teknoloji çok az uluslararası şirkette var. Bunlar, Shell, ExxonMobil, Petrobrass ve Rus Lucoil gibi dev şirketler. Petrol krizini yakından takip eden üst düzey Türk yetkililer, "Türk donanması, petrol arayan gemileri bile bölgeden anında uzaklaştırıyor. Savaş gemilerimiz devriye geziyor. Amerikalılar bile olsa, orada bir petrol kuyusuna izin vermemiz mümkün değil" dediler.

Tartışmalı bölgede bulunduğu tahmin edilen petrol ve doğalgaz miktarı 8 milyar metreküp. Tahmini değeri ise 400 milyar dolar.

Noble Energy girmişti

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz’deki petrol krizinin ilk adımını 2003 yılında adanın kıyılarından 200 km mesafedeki deniz alanını "ekonomik münhasır alan" ilan etmesiyle atmıştı. 2006’da Mısır ile deniz sınırları anlaşması imzalandı. 2007’de ise Doğu Akdeniz’i 12 parsele ayırıp uluslararası ihale açtılar. Türkiye, Rumlarla anlaşma imzalayan Mısır ve Lübnan ile ihaleye girmeye hazırlanan petrol şirketlerine ültimatom verdi. Lübnan Rumlarla anlaşmayı askıya aldı, büyük şirketler de ihaleden uzak durdu. Sadece küçük bir ABD petrol şirketi olan Noble Energy başvuru yapmıştı.

Türkiye’nin eli hukuken kuvvetli

Rumların dayanak olarak kullandığı ve halen BM’de imzaya açık tutulan BM deniz hukuku sözleşmesine göre, kıyılardan 200 kilometre uzaklığa kadar "ekonomik münhasır alan" ilan etmek mümkün. Ancak bunun için denizlere komşu ülkelerin de onayı gerekli.

Türkiye’nin taraf olduğu, Kıbrıs Cumhuriyeti ’nin kuruluşunu öngören 1960 tarihli Londra anlaşmasına göre, Rumlar tek başlarına ekonomik ve siyasi uluslararası anlaşma imzalayamıyorlar. Kıbrıslı Türklerin, ardından garantör Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yazılı onayları gerekli



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.