Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10762
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
MOSKOVA BATI İLE KÖPRÜLERİ ATTI

Sınırlar değişiyor

CENK BAŞLAMIŞ Moskova Milliyet.Gazetesi

Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız devlet olarak tanıdı. Diğer ülkeleri de bu yönde davranmaya çağıran Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Kosova’yı tanıyan Batı’nın emsal yarattığını söyledi

Rusya, 1990’ların başında Gürcistan’ın kontrolünden çıkan isyancı cumhuriyetler Güney Osetya ile Abhazya’yı ”bağımsız devlet” olarak tanıdı. Moskova’nın tarihi kararını binlerce Oset ve Abhaz otomatik silahlarla havaya ateş açarak kutladı.
Gürcistan’ın 7 Ağustos’ta yeniden Tiflis’e bağlamak için Güney Osetya’ya saldırması ve Osetlerin yardımına koşan Rusya’nın askerlerini Gürcü topraklarına sokmasıyla Kafkasya’da başlayan kritik süreç, Kremlin’in kararıyla yeni bir aşamaya taşındı. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Duma (parlamento) ve Federasyon Konseyi’nin (senato) Güney Osetya’yı tanıması için kendisine çağrı yapmasından 24 saat, ABD Başkanı George W. Bush’un ise tanımaması yolunda uyarıda bulunmasının üzerinden 12 saat geçmeden kararını açıkladı. Soçi’de bulunan Medvedev, tarihinde ilk kez Moskova dışında toplanan Güvenlik Konseyi’nin üyeleriyle görüştükten sonra kameraların karşısına geçerek Rusya’nın Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlık kararlarını tanıdığını açıkladı.
Medvedev, Rusya’nın sorunu başından beri barışçıl yoldan çözmek istediğini ve Tiflis’e bu yönde telkinde bulunduğunu söyledi, “Ama 7 Ağustos gecesi Tiflis seçimini yaptı. Saakaşvili siyasi amaçları için soykırım yolunu seçti. Bu durumda ben de zor ama insanların hayatını korumak için gerekli olan bir karar aldım, Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması için kararname imzaladım” dedi. 

Kosova emsal

Diğer ülkeleri de aynı yönde karar almaya çağıran Rusya lideri, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan Batı’nın bu konuda bir emsal yarattığını belirtti. Medvedev ayrıca, Dışişleri Bakanlığı’na Güney Osetya ve Abhazya ile diplomatik ilişki kurulması için hazırlık yapma talimatı verdi.
Rusya’nın NATO’daki daimi temsilcisi Dmitriy Rogozin ise İttifak’la ilişkilerin pek çok alanda dondurulduğunu açıkladı. Medvedev, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ise Batı ile yeni bir “Soğuk Savaş” yaşanmasından korkmadıklarını söyledi.
Rusya’nın tek taraflı tanıma kararı hem Avrupa Birliği (AB) hem de NATO tarafından uluslararası hukuka aykırı olduğu değerlendirilerek kınandı.

Moskova Batı’yla köprüleri attı
Rusya, Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyarak Kafkasya’da sınırların yeniden çizilmesi için tarihi bir adım atmış oldu.
Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in yaklaşık iki hafta önce yaptığı açıklama hatırlandığında dün yaşanan gelişme sürpriz olmadı. Medvedev, Güney Osetya ve Abhaz halklarının kendi geleceklerine ilişkin alacağı her kararı destekleyeceklerini belirterek söz konusu iki bölgenin bağımsız devletler olarak tanınabileceğinin sinyalini zaten vermişti. Ancak, geçen hafta Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’ya yönelik kararını Gürcistan’ın tavrının belirleyeceğini belirtmiş, sözlerine açıklık getirmemişti.
Rus-Gürcü kavgasının özünde NATO’nun Kafkasya’nın kapısına dayanmasının yattığı göz önünde bulundurulduğunda Moskova’nın son ana kadar Tiflis’ten bir geri adım beklediği sonucu çıkıyor. Yani, Rusya Gürcistan’ın NATO üyeliğinden vazgeçeceğini açıklamasını, en azından imasını son dakikaya kadar bekledi, ancak böyle bir mesaj almak bir yana Karadeniz’e NATO savaş gemilerinin yığılmaya başlamasıyla düğmeye basmaya karar verdi.

Açık meydan okuma

Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan Moskova’nın Gürcistan üzerinden Batı’ya açıkça meydan okuduğu görülüyor. Kuzeyden ve batıdan İttifak tarafından kuşatılan Rusya, Gürcistan’ın da eklenmesiyle çemberin kapanmasından endişe duyuyordu. 1990’larda NATO’nun yayılmasına ekonomik güçsüzlüğü nedeniyle karşı koyamayan Moskova şimdi yeniden zenginleşmenin özgüveniyle çemberin kapanmaması için üst üste hamleler yapıyor.
Bu nedenle, Güney Osetya ile Abhazya’nın Moskova tarafından tanınmasının Gürcistan’ın ay başında Osetlere saldırmasından çok önce hazırlanan bir plan olduğu anlaşılıyor. Büyük olasılıkla plan için düğmeye Batılı ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığı anda basıldı. Batılı ülkelerin karşısına şimdi Rusya, “Osetleri Gürcü soykırımından kurtaran ülke” olarak çıkıyor.
Moskova’nın Batı’ya karşı cesur adımlar atmasının iki nedeni var: Birincisi uluslararası kamuoyuna eski Sovyet topraklarının hâlâ Rusya’nın “arka bahçesi” olduğu mesajı veriliyor. İkincisi Kremlin, Batı’nın söz konusu “arka bahçe”de hareket alanının kısıtlı olduğuna inanıyor.

Karadeniz ısınıyor
Rusya, Karadeniz’deki NATO gemilerinin sayısının hızla artmasına Moskova kruvazörünü bölgeye yollayarak karşılık vermeye çalıştı.
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Novogitsın, gelişmelerden kaygı duyduklarını söyledi ve NATO gemilerinin Gürcistan’a insani yardım taşıdığı açıklamalarına inanmadıklarını belirterek, ”Bütün o çocuk bezlerini her pazarda satın almak mümkün. Çocuk bezini savaş gemileriyle taşımanın anlamı nedir?” diye sordu. Novogitsın, Karadeniz’deki NATO savaş gemilerinin sayısının çok kısa süre sonra 18’e ulaşacağını belirterek, ”Amerikan gemilerinde 2500 kilometre menzilli füzeler bile var. Bütün bu gemilerin insani yardım taşıdığına inanmak güç” dedi. Rus komutan önceki günkü açıklamasında, bölgede dört Türk savaş gemisinin de bulunduğunu söylemişti. Gelişmelerin ardından Rusya’nın Karadeniz donanmasının amiral gemisi olan Moskova kruvazörü Sivastopol üssünden denize açıldı. Rus yetkililer geminin Karadeniz’in doğu sularında kısa süreli bir tabikat yapacağını açıkladı.

Kafkas İttifakı’na ABD’den destek yok
Ankara’da temaslarda bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Richard Lugar, dün Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önerilen “Kafkas İttifakı” projesinin, ABD’ye danışılmadan açıklandığını sölyledi. Lugar, öneriyle ilgili tartışmaların Rusya’nın bölgeden çekilene kadar ertelenmesi gerektiğini savundu.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.