Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
SEBZE VE MEYVE ÜRETİCİLERİ KANUNDAN UMDUKLARINI BULAMADILAR

SEBZE VE MEYVE ÜRETİCİLERİ BEKLEDİKLERİ KANUNUNDAN UMDUKLARINI BULAMADILAR

 

 

          Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU 471 Sıra Sayılı Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi hakkındaki kanunun Mecliste kabul edildiğini, ancak üreticilere bekleneni vermediğini, üreticilerin sorunlarını bu kanunun çözemeyeceğini belirtti. Sayın DOĞRU Kanunla ilgili görüşmelerde Meclis Kürsüsünden söz alarak şunları söyledi.

 

         Söz konusu kanun, yıllar alan ve acilen çıkarılması gereken kanunlar arasındaydı. Ancak neden bu zamana bırakıldığını anlayamıyoruz. AKP tek başına iki dönemdir iktidardadır. Ülkemize gerekli olan kanunları acilen çıkarmakla sorumludur. Ancak reel gündemler yerine, suni gündemlerle uğraşıldığı için, toplumun ihtiyaçlarını göz ardı ediyor.

        

         Çiftçiler sebze olsun, meyve olsun üretimde çok büyük zorluklar yaşıyor. 2009 tarım döneminde Anadolu’nun her tarafında olduğu gibi Tokat ili Kazova-Kelkit vadisi üreticileri borçlarını ödeyemediler. Hatta öyle oldu ki, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları bile ödenmedi. Bunun sonunda da, ırmaklarda su olmasına rağmen, kanallara su gelmedi, su verilmedi. Ürünleri susuzluktan yandı, kavruldu. Birçok çiftçinin şu anda kapısında icralar vardır. İcraya düşmemiş çiftçiler yok gibidir.

 

         İşte böyle ağır şartlar içerisinde sebze ve meyve üreten çiftçilerimiz ürünlerini değerinde satamamakta, zarar etmekte ve mağdur olmaktadır. Kanunlaşan bu Hal yasasından çok şey bekliyorlar. Ancak kanun beklentilere tam cevap veremiyor. Üretici insanlar, tüketiciye kadar uzanan yolda büyük oranda fiyat artışından çok rahatsızlar. Yani fiyat artışı kendilerine yansımıyor. Üretici de çok pahalıya ürünü alıyor. Bu nedenle direkt olarak üreticiye ulaştıran sistemlere ihtiyaç vardır. Aracıların spekülatif amaçlı alım, satım ve devir işlemlerinin önlenmesi gereklidir.

 

         Bu arada üretilen ürünün künyesi de çok önemlidir. Artık GDO’lu ürünler ve hormonal amaçlı kullanılan kimyasalların insan sağlığına zararlı etkileri ortaya çıkmıştır. Üretilen ürünün nasıl üretildiğini; ne tür kimyasalların kullanıldığını ya da organik tarımla mı yapıldığını öğrenmek istiyorlar.

 

         Ayrıca toptancı hallerinde de yeterli denetim yapılmalıdır. Belediyeler toptancı hallerinin kuruluşunda çok dikkatli davranmalıdır. Amaç üreticiyi korumak ve tüketiciye daha sağlıklı, ucuz ve kaliteli besin maddeleri ulaştırmak olmalıdır.

 

         Semt pazarlarında üreticilere de yerler ayrılması önemlidir. Tüketici isterse üreticiden direkt olarak ürünü satın alabilmelidir.

 

         Alışveriş merkezleri ile ilgili kanun da acilen çıkarılmalıdır. Üretici Birlikleri ile ilgili kanun çıkarıldı. Ancak üretici birlikleri kanununun içerisi boştur. AB ülkelerindeki tüzükle ilgili değildir. Üretici Birlikleri Kanununun içerisi doldurulmalıdır. Üretici direkt olarak birliklerle muhatap olmalıdır. Üretici Birlikleri vasıtasıyla üretimde kullanılacak her türlü araç, gübre ilaç gibi unsurların temin edilmesi sağlanmalıdır. Birlikler alım ve satım yapabilmelidir. Çünkü toplu alımlarda maliyet düşecektir.

        

         Bugün sebze ve meyveler köy komisyonları kurularak alışveriş merkezlerine aktarılmaktadır. Ülkemizde yılda 43 milyon ton sebze üretilmektedir. Burada kayıt dışı olan 5 milyar dolar civarında para kaybedilmektedir. Hale giren aracılar haksız kazanç sağlamaktadır, dedi.

 

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.