Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TARIM VE HAYVANCILIK SONA ERİYOR

TARIM VE HAYVANCILIK SONA ERİYOR

 

 

 Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, ülkemizde tarım ve hayvancılığın yavaş yavaş sona erdiğini bildirdi. DOĞRU, Tarım ve Köyişleri Bakanının sözlü olarak cevaplaması istemiyle vermiş olduğu, tarım ve hayvancılık ile ilgili soru önergelerine verilen cevabın kimseyi tatmin etmediğini, hükümetin iktidar olduğu günden bu yana tarım ve hayvancılığa gereken önemi vermediğini söyledi. DOĞRU, konu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

 

Ülkemizde bugün tarım ve hayvancılık yönünden çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Gübre, akaryakıt gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi; buna karşılık satılan ürün değerinin her geçen yıl düşmesi üretimi durma noktasına getirmiştir.

 

2002- 2010 yılları arasında büyükbaş hayvan sayısının %10 arttığı ifade edilmektedir. 2002 yılında yeterli olan ve ithalata gerek duyulmayan canlı hayvan sayısı, geçen yıllarda artan nüfusa paralel olarak desteklenmemiş, sonuçta hem üretici hem de vatandaş için böyle sıkıntılı bir durum ortaya çıkmıştır.

 

Hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili olarak küçükbaş hayvancılığın ıslahı, mera ve yem bitkileri üretimini geliştirme, yetiştirici, üretici örgütlerin kurulması çalışmaları yapılacağından söz edilmektedir. Hükümet, 8 yıldır tek başına iktidardadır. Bu zamana kadar yapılmaya başlanmayan çalışmalar ne zaman başlayıp ne zaman bitecektir. Şu anda zaten üreticinin elinde canlı hayvan bitmek üzeredir.

 

Gerek hayvan üreticilerimiz gerekse tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerimiz bankalardan almış oldukları kredileri ödeyemez durumdadır. Bu durumdan dolayı çoğu vatandaşımız yasal takibe uğramıştır. Bugün hükümet, büyük ve küçükbaş hayvancılık yetiştirilmesi projesi girişimcilerine faizsiz yatırım işletme kredisi vermeyi düşünüyoruz demektedir. Elbette ki vatandaşlarımız bu krediyi alacaklardır. Ancak bugünkü şartlarda, bu kredilerin geri dönüşünde çok büyük sıkıntılar yaşanacaktır.

 

 

Hükümetin çiğ süt üretimi ile koyun ve keçi sütüne vermiş olduğu destek günümüz şartlarına göre çok düşüktür. Hayvanların bakım masrafları, yem fiyatları yıldan yıla kat be kat artarken, litre başı destek fiyatı hep aynı tutulmuştur. İnsan sağlığı ve gelişimi için en önemli besin maddelerinden biri olan süt üretimine yapılan destek miktarı mutlaka artırılmalıdır. Çünkü sütün olmadığı bir yerde hayvancılık yapamazsınız, sağlıklı nesiller yetiştiremezsiniz.

 

Gerek tarım gerekse hayvancılığın geliştirilmesi ve yaşaması için en önemli faktörlerden biri de su kaynağıdır. Ülkemizde suyun kullanımı özellikle tarımsal bölgelerde, Sulama Birlikleri aracılığı ile yapılmaktadır. Ancak sulama birliklerinin durumu ortadadır. Büyük çoğunluğu borç batağı içerisindedir. Yönetimsel olarak bazıları çok iyi, bazıları çok kötü yönetilmektedir. Yönetim ve borç sıkıntısı yüzünden kanallara su verilememekte, vatandaş toprağın en ihtiyacı olduğu dönemde mahsulünü sulayamaz duruma düşmektedir. Bu nedenle hükümetin bu durumu bir an önce düzene sokması gerekmektedir. Sulama birlikleri daha önceden olduğu gibi Devlet Su İşleri bünyesine alınmalıdır. Çiftçilerimiz geçtiğimiz yıllardaki zor durumları tekrar yaşamamalıdır.

 

Halkımız artık tarlasını ekip-dikmek istemektedir. Gübre, akaryakıt gibi girdilerde gerekli devlet desteğini almak istemektedir. Gübre fiyatları aynı yılın Eylül ayında, yani toprağa atılması gereken dönemde aşırı yükselmekte, yaz aylarında tekrar eski haline gelmektedir. Ekim yapabilmesi için zorunlu olarak alması gereken gübreyi almak için büyük borç altına giren çiftçimiz ödeme zamanı geldiğinde çok zorlanmakta, borcu borçla kapatma yoluna başvurmaktadır. Hükümet bir an önce gerekli tedbirleri alıp tarım ve hayvancılığımızı yeniden eski haline getirmelidir.  

 

 

 

 

 

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.