Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TEDAŞ VE ŞEKER FABRİKASI İŞÇİLERİNE KIYMAYALIM

TEDAŞ VE ŞEKER FABRİKASI İŞÇİLERİNE KIYMAYALIM

          Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Tekel işçilerinin çok zor şartlarda çalışmaya mecbur edildiğini, aynı durumun ileride aynı durumun ileride TEDAŞ ve Şeker Fabrikası çalışanlarının da başına gelmesinden endişe ettiğini bildirdi. Doğru, 2011 yılı Bütçe Kanunu Tasarısının 9. maddesi üzerinde TBMM’ de yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi:

“4/C kapsamı, ülkemizde son zamanlarda en fazla konuşulan konuların başında geliyor. 4/C kapsamındaki işçiler, işte Mecliste çalışanlarımız, Tekelde çalışıp da şu anda mağdur olan insanlar, son zamanlarda TEDAŞ`taki, TEDAŞ’IN özelleşmesiyle beraber ortaya çıkan işçiler ve yine şeker fabrikalarının özelleşmesiyle beraber de yakın bir zamanda yine o 4/C kapsamına girmekte olan işçiler.

Tabii, bu işçilerin hepsi mağdur durumdadır. Kendisi kanun yapan Mecliste 4/C ile ilgili bir kanunun çıkartılamaması ve de Meclis personelinin 4/C kapsamından asıl kadroya alınamaması uzun zamandan beri kanayan bir yaradır. Aşağı yukarı herkes bu konuyu gündeme getiriyor ama enteresandır, Mecliste de bu konuda herhangi bir gelişme olmuyor.

Diğer bir konu Tekel işçileri ve Yaprak Tütün işçileri. Tekel işçileri ve Yaprak Tütün işçileri AKP İktidarında çok büyük mağduriyet yaşamış olan işçilerdir. Bu insanlar uzun yıllar devlete hizmet etmiş ve katma değer ortaya koyarak devletimizin kalkınmasına ve gelişmesine çok büyük oranda katkı yapmış olan insanlardır. Ancak, hükümetin almış olduğu özelleştirme kapsamı içerisinde, sigara fabrikaları önce satılmış, daha sonra, "Satıldıktan sonra kapanmayacak, çalışacak." denmiş olmasına rağmen, maalesef, enteresandır, Tokat Sigara Fabrikasının da içerisinde bulunduğu fabrikalar bir bir kapanma durumuyla karşı karşıya kalmışlar ve akabinde de 4/C kapsamı içerisine bu işçiler geçmişlerdir.

Tabii, 4/C kapsamına geçmeyi işçilerin kabul etmesi mümkün değildir çünkü bu insanlar yıllardan beri belli ekonomik şartlar içerisinde geçimlerini temin etmişler, çocuklarının nafakalarını temin etmişlerdir ve belli bir geçim şartları ve standartları vardır. Siz bunları işte 4/C kapsamına aldınız. Tabii, alınınca ne oldu? Bu insanların hepsi bir anda yıkım içerisine girdiler ve akabinde kendi haklarını korumak için Ankara`nın buz gibi ayazında buralara koştular, geldiler ama enteresandır, Hükümet bu garip ve mahzun insanların üzerine saldırdı, biber gazı sıktı ve beraberinde buz gibi soğukta havuz içerisine düşerek büyük bir sıkıntı yaşadılar. Psikolojileri bozuldu, çocuklarının psikolojileri bozuldu. Daha sonra 4/C kapsamında atamalar yapılacağı söylendi. Enteresandır, bazılarının atamaları yapılmış olmasına rağmen şu an bile 4/C kapsamında işe başlayamayan Tekel işçileri, Yaprak Tütün İşletmelerinin işçileri vardır.

Atama yapılanlar, kendileriyle aynı şartlarda çalışan insanlardan daha az para alıyorlar. Tabii, akabinde, beraberinde belli bir yaşam standartları var, onu da temin edemiyorlar. Hatta bazıları -mesela Tokat için söylüyorum- kendi ailesi, Erbaa ilçesinde olmasına rağmen, bunu atama yaptıkları kurum nezdinde, Almus`un en uzak ücra köşesine veriyorlar veya Reşadiye`nin en uzak köşesine veriyorlar. Hem almış olduğu maaş çok düşük hem de oraya ailesini götürme şartları da yok, ağır bir durumla, psikolojik bir bunalımla karşı karşıyalar.

Bunlara, sayın milletvekilleri, mutlaka hükümetin acil bir şekilde çözüm bulması gerekir. Bu insanlar "geçici" ad altında adlandırıyorlar. Hâlbuki bu insanlar geçici olarak çalışan insanlar değildir, on sene, on beş sene, yirmi sene çalışmış olan insanlardır. Dolayısıyla bunların hakkı on iki ay çalışmak ve haklarının da daha önceki durumlara göre verilmiş olmasıdır.

Tabii, şu anda aynı tabloyla TEDAŞ işçileri karşı karşıyadır. Bakınız, şu anda ülkemizde yaklaşık olarak 60 binin üzerinde TEDAŞ işçisi vardır. TEDAŞ işçileri 4/C kapsamında dağılma durumuyla karşı karşıya kaldılar. Aynı akıbetle yani Tekel Yaprak Tütün İşletmesinin işçilerinin karşılaşmış olduğu o akıbetle karşı karşıyalar. Yine tabii sırada başkaları da var.

Bakınız, şu anda şeker fabrikaları da özelleştirme kapsamı içerisindedir, şeker fabrikalarının işçilerini de aynı akıbet bekliyor. Şu anda Tokat`ımızın Turhal ilçesi, Turhal Şeker Fabrikası cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş ve ülkemize çok büyük oranda katma değer vermiş olan fabrikaların başında gelmektedir ve Turhal Şeker Fabrikası yine Tokat Sigara Fabrikası gibi o bölgenin en önemli kaynağıdır, can simididir. Tokat Sigara Fabrikasının kapatılmasıyla beraber sadece işçiler mağdur olmadılar. İşçilerin yanında esnaf da mağdur oldu. Onların çevresinde ayakkabı boyacısından tutun da kamyoncusuna kadar, kaportacısına kadar herkes mağdur oldu.

 Aynı akıbetle karşı karşıya şu anda Turhallılar var. Turhal Şeker Fabrikasında çalışanlar vardır. Yani ülkemizdeki şeker fabrikalarının özelleşmesiyle beraber yine birçok insan 4/C kapsamı içerisine girecektir. Hâlbuki şeker fabrikaları da yaşatılabilir, sigara fabrikaları da yaşatılabilir. Buralar ülkemiz ve insanlarımız için bir gelir, bir sanayileşme ve gelişme sağlayıcı kuruluşlardır.”



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.