Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TOSYA`DAKİ İŞYERLERİNİN İSİMLERİNE TÜRKÇE OLMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Tosya Belediyesi encümende oy birliği ile alınan karara göre,Tosya’daki işyerlerinin isimlerine Türkçe olma zorunluluğu getirildi.
Gön:Arzu Kaya ÖZOK

Tosya  Belediyesi, Türkçe`ye sahip çıkılması konusunda Tosya Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile ticarethaneler ve benzer kuruluşların Türkçe isim kullanmaları konusunda karar alındı. Tosya’da yeni açılacak iş yerlerine Türkçe isim vermeyen işletmeler ruhsat alamayacak. Tosya’da artık iş yerleri, ticarethaneler ve benzeri kuruluşların isim ve tabelaları Türkçe isim ve kelimelerden oluşacak.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin :’’ Bir topluluğun millet olabilmesi için; Dil Birliği ve Tarih Birliği, Din Birliği, Bir Arada Yaşama İnancı, Duygu Birliği ve Ortak Kültüre (Örf, anane) sahip bulunması gerekir. Atatürk`e göre, Türk milletinin teessüsünde müessir olduğu görülen tabiî ve tarihî vâkıalar da;  Siyasî varlıkta birlik, dil birliği, yurt birliği, ırk ve menşe birliği, tarihî karabet (yakınlık)  ve ahlâkî karabettir. Genel millet tarifinde Dil Birliği birinci sırada, Atatürk’ün millet tarifine göre ise, Dil Birliği ikinci sırada yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere Millet olmanın ilk şartı, hiç şüphesiz Dil Birliğidir.

Ancak son yıllarda görüyoruz ki, Türk Diline karşı açıktan veya gizli, bilerek veya bilmeyerek bir saldırı var. Bilerek yapılan saldırılar genelde dışarıdan Türk Birliğini bozmaya yönelik saldırılardır. Bilmeyerek yapılanlar ise; Mekân, işyeri, ticarethane gibi yerlere ilgi çekici görünmesi düşüncesiyle yabancı dilde verilen adlardır.Bu yabancı dille isim verme işlemini Tosya’da da görüyoruz, diğer yerlerde de. Bilhassa turistik şehir ve beldelerimizde bu akım, vahim denilecek düzeyde çok daha fazladır. Mademki böyle, bırakalım işlerlerimize yabancı isim vermeyi gelen turistler de bir zahmet birkaç kelime Türkçe öğreniversinler, biraz da biz yabancılara Türkçe ihraç edelim. Birazda onlar dilimizi, kültürümüzü öğrensin. Neden hep biz yabancılaşıyoruz’’dedi.

Tosya Belediyesinin encümen kararı ile aldığı İş yerlerindeki isimler Türkçe olacak kararına bir destek de Türkçe sevdalıları derneği Başkanı Binnur Kayalı’dan geldi. Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin’e makamında bir teşekkür plaketi sunan Binnur Kayalı, ‘’ Neredeyse bütün işyerlerinde Türkçe dışında isim verilmesi genel bir uygulamaya dönüşmüştür. Oysa dünyanın hiçbir ülkesinde işyerlerine isim vermede kendi milli lisanı dışında başka dillerle bu derece yaygın olarak bir isimlendirme görülmemektedir. Türkçe’nin korunup geliştirilmesi, her şeyden önce insanımızın kendine duyduğu güvenin pekiştirilmesi ve milli kimliğimizin muhafazası bakımından büyük öneme sahiptir. İşyerlerinde Türkçe isim kullanmak hayati önem taşımaktadır. Türkçe isim kullanımı her şeyden önce, insanımızın kendisine yabancılaşmasını önleyecektir" dedi.

Tosya  Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşen plaket törenine Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Yüksek Öğrenim Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve kent konseyi başkanı iş adamı Fazıl Ateş ve Tosya Ak Parti ilçe teşkilatı Yöneticilerinden Ali Mutlu katıldı.

Kaynak: http://www.haber37.gen.tr



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.