Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TÜRKİYE-RUSYA-UKRANYA`DAN KARADENİZ İTTİFAKI

Türkiye-Rusya-Ukrayna`dan Karadeniz ittifakı

 
Nasha Versiya*
Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları, "Karadeniz Savunma Anlaşması" adı altında yeni bir ittifakın kurulmasına yönelik planlama yapıyor.

Her ne kadar bu yeni bölgesel ittifakla ilgili belgelerin taslakları 2003 yılında yapılmış olsa da Ukrayna`da 2005`teki seçimlerden Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko`nun çıkması ittifakın oluşumunu da uzunca bir süre erteledi.  

 

Şimdi bu fikir yeniden görüşülmeye başlandı. Son birkaç yıldır Türkiye, Ukrayna`nın sonradan nasılsa katılacağı öngörüsüyle Rusya Savunma Bakanlığı`na ikili görüşmelerin başlaması baskısı yapıyordu.

 

Artık Ukrayna`da yeni bir devlet başkanı var ve Kiev, Moskova ve Ankara ile işbirliğine hazır. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ`un Temmuz ayında Moskova`yı ziyaret etmesi bekleniyor. Tarafların bu ziyaret sırasında detayları nihaileştirmesi muhtemel. Böylelikle anlaşma Ağustos ayında savunma bakanları tarafından imzaya hazır hale gelebilecek.

 

Türk Deniz Kuvvetleri`nin filosunda devriye gemileri ve hücum botlar bulunurken, Rusya da Karadeniz filosunu güçlendirmeyi hedefliyor. Ancak Türkiye`nin gelişmiş denizaltılar konusunda üstünlüğü var.

 

NATO NE TEPKİ VERECEK?

 

Buradaki esas mesele, Türkiye`nin NATO üyesi olması. Rusya ve Ukrayna, NATO üyesi değil. Brüksel şu ana kadar bu yeni ittifak planına herhangi bir tepki göstermiş değil, ancak Türk analistler, Rusya ve Ukrayna`nın uzun süredir NATO ile ortak tatbikatlara katılmasının ve gelecek vaat eden ortaklar olarak görülmesinin NATO`nun tepkisini sınırlı tuttuğunu belirtiyor.

 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya`nın NATO üyeliği olasılığının bazılarının düşündüğü kadar zor olmadığını söylemişti.

 

Rusya`nın Karadeniz`de yeni bir askeri teşkilat kurmasının arkasındaki esas nedenler henüz bilinmiyor. Analistler, Ankara`yla kurulacak daha yakın bir işbirliğinin Rusya`nın Karadeniz Filosu`nun daha etkin bir şekilde Akdeniz`e ulaşmasını sağlayacağını ifade ediyor.

 

POLİS GÜCÜ OLMALI

 

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Karadeniz Filosu`na yeni savaş gemileri eklenecek. Bunlar muharip güç olarak Karadeniz ve Akdeniz`e konuşlandırılacak. 

 

Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin, Karadeniz`deki petrol arama çalışmaları nedeniyle komşu ülkeler Romanya ve Bulgaristan`ın tedirginliğini de hafifletmesi bekleniyor.

 

Bununla birlikte Rusya, Karadeniz`deki Amerikan savaş gemilerinin varlığına ilişkin çekincelerini daha yüksek sesle dile getirme fırsatı da bulmuş olacak.

 

Konuya kuşkulu yaklaşanlar, bu tarz bir ittifak kurulması halinde Rusya`nın Türkiye ile birlikte bölgesel bir polis gücü olarak hareket edeceğini ifade ediyor.

 

* Makale, Rusya’nın “Nasha Versiya” gazetesinde yayımlanan haberin İngilizce tercümesinden derlenmiştir. Haberin İngilizce tercümesi ise Rus “Ria Novosti” gazetesinin internet sitesinden alınmıştır



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.