Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ÜRETİCİNİN VİDEODAKİ ÇIĞLIĞI
ÇAPAR KANAT
 
Ziraat Mühendisi Üretici; Ürettiğime 25 kuruş fiyat verdiler ben de satmadım. Bedava dağıtıyorum diyerek isyan ediyor. Bu çığlığı duyan var mı?

Ey  tüketiciler biz napolyon kirazını marketlerde 2 TL den aşağılarda yedik mi. Yemedik! Üretim yerinde 25 kuruştan satın alınmayan  bir meyve Ankara’ da, İstanbul’ da, İzmir’ de  kaç kuruştan satılması gerekir. Veya soruyu şöyle soralım bu şehirlerde yaşayanlarımızın 2 TL’ ye yediği napolyon kiraz üreticiden kaç liraya satın alınmalıdır. Bir kamyon 18 ton kiraz yükleyebilir. Isparta’ dan Ankara’ya, İstanbul’ a,İzmir’  e 900 TL’ye gelir. Nakliye kilogram başına 5 kuruş nakiye hesapladık. 2 TL’ den 5 kuruşu çıkardığımızda 1,95 kuruş İsparta hlinden çıkış olmalıdır. % 8 İsparta Hal kesintisi olunca bu da 15,6 kuruş eder, bu rakamıda 1,95 TL’ den çıkarırsak 179,4 kuruş eder. Ankara veya diğer şehirlerimizde de 15,6 hal tüccarının komisyonunu rusumlarını da 15,6 Kuruş düşersek 163,8 yani 1,63 kuruştan İsparta halinde satın alınmalıdır sonucunu hep birlikte çıkarttık ama marketleri hesaplamaz isek! Marketler,komisyoncular mı kazanıyor yoksa üreticiler mi? Üreticilerin kazanmadığı kesin.

Uluborlu´da kiraz üretimi yapan Ziraat Mühendisi Ali Rıza Tanık ürettiğini 25 kuruşa satamıyor. Biz marketlerde 2 TL’ den aşağı fiyattan napolyon kirazını yiyemez iken onun ürettiğine 25 kuruş değer biçiliyor. Üretici öldürülecek. Çünkü üretici  Ali Rıza Tanık ‘’ yalnızca toplama aşamasının bile kilogramda 1.5- 2 TL´ye mal olduğunu aktardı. Uluborlulu üreticinin emeğinin karşılığını alamadığı için kirazlarını toplamayıp ağaçta bıraktığını vurgulayan Tanık, bunun suçlusunun hükümet yetkilileri olduğunu savundu. Çok yakın zamanda Uluborlu´da birçok çiftçinin icralarla karşı karşıya kalacağını belirten Tanık, ” Isparta´da sanayi kuruluşları tek tek kapanıyor, bu tür haberleri basında sıkça okuyoruz. Tarımda da kalelerimizi kaybetmeye başladığımız için böyle bir uygulama yapmaya karar verdik. Yapacak başka birşeyimiz yok. Sesimizi ancak böyle bedava dağıtarak duyurmak istiyoruz’’ diye haykırıyor. Feryad ediyor. Kime aracılara, aracılık düzenini kuranlara.

Ali Rıza Tanık Ziraat Mühendisi. Tepkisini tüm ülkeye olmasada videoyu izleyenlere duyurabiliyor.  Ama diğer üreticiler nasıl seslerini,  çığlıklarını, feryadlarını tüm tüketicilere duyurabilecek. Okuma yazma bilmeyen bilse de bağırıp çağırmayı, sesini yükseltmeyi ayıp sayan üreticilerimiz ne yapmalı. Bu duygudan nasıl kurtulacaklar. Videodaki kadın da sayıyor, elmada…. da böyle!

Ziraat Mühendisi üretici, halde alıma yetkili olanın ilkokul mezunu olduğunu söylüyor. Üretmek için derin bilgi gerekiyor ama tahsil köşebaşındakiler için gerekmiyor.

Bir hal yasası, yani binasını belediyelerin yaptırdığı binalara konumlanmış olan aracıların, komisyoncuların yasası sessiz sedası geçiverdi meclisten,  yasalaştı. Hal komisyoncularının aldığı komisyonlar marketçilere çok gelmiş olacakki super marketçiler,  hallere girmeden de meyve sebzeyi üreticiden direkt satın alabilmelerinin yolu açıldı. Yani artık eski komisyonculara alternatif getirildi. Marketçiler iktidara komisyoncuları şikayet etmişler:  Komisyoncular bizi boğuyor! Marketçiler yeni hal yasası ile kurtarıldılar. Kimin elinden? Komisyoncuların. Peki üreticiyi marketçinin, komisyoncunun elinden, kıskacından kim kurtaracak. Üreticilerin ürettiklerine değeri komisyoncular mı biçecek.  Kiraz, tüketim talebinin azlığından değil, komisyoncuların üreticiyi boğma arzusundan, hırsından dalında kalıyor.

Semt pazarlarının kuruluş amacı üretici ile tüketici arasındaki aracıları kaldırma amaçlı kurulmadılar mı? Semt pazarlarında  manav reyonu kurma yetkisi üreticilerde değil aracılarda. Semt pazarlarında çalışma ruhsatları aracılara değil gerçek üreticilere verilmelidir. Üretici de tüketici de bir ortamda buluşup aracısız mal alınsın, satılsın.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.