Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
YÖNETİLEMEYEN ÜLKE

Yönetilemeyen ülke


DIŞ HABERLER SERVİSİ(Milliyet.com.tr)

Belçika’da Haziran 2007’den bu yana 4’üncü kez istifa eden Başbakan Leterme, artık dönmeyeceğini söyledi. Kimsenin başbakan olmak istemediği ülkenin büyük kaosa sürüklenmesinden korkuluyor

Belçika’da hükümetin geçen cuma günü istifa etmesinin ardından ortaya çıkan iktidar boşluğunu doldurma yönünde ilerleme kaydedilemezken, küresel mali krize bir de siyasi krizin eklenmesiyle ülkenin kaosa sürüklenmesinden endişe ediliyor.
Hükümetin, iflas sınırına gelen Fortis Bankası’nın kurtarılması sürecinde yargıya müdahale etmekle suçlanması üzerine Başbakan Yves Leterme, geçen cuma günü hükümetin istifasını sunmuştu. Hükümetin istifasının ardından Belçika Kralı Albert’in siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelerden sonuç alınamazken, Haziran 2007’deki seçimlerden bu yana 4. kez görevi bırakan Başbakan Leterme, bu kez geri dönme ihtimalinin olmadığını söyledi. Leterme’nin bu açıklaması üzerine koalisyon ortağı 5 parti yeni bir lider arayışı içine girdi, ancak henüz bir isim üzerinde anlaşmaya varılamadı.
Kral’ın soruna çözüm bulmak amacıyla  hazirana kadar görev yapmak üzere bir ara hükümet atayabileceği belirtiliyor. Nitekim Kral, dün yeni hükümetin kurulmasına zemin oluşturmak amacıyla, eski başbakanlardan Wilfried Martens’i temaslarda bulunmak üzere görevlendirdi.
Haziranda yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleriyle birlikte genel seçimin de yapılabileceği kaydediliyor. İktidar ortağı 5 partiden 4’ü bu planı desteklerken, Başbakan Leterme’nin Flaman Hıristiyan Demokrat Parti’si bu seçeneğe sıcak bakmıyor. Ara hükümete liderlik edecek isim üzerinde de anlaşmaya varılamıyor.

Korkunç bir iş
Şimdiki hükümetin yeni bir başbakan ve adalet bakanıyla, 2011 yılındaki genel seçimlere kadar iktidarda kalması da olasılıklar arasında bulunuyor. Ancak ülke mali krizin etkisindeyken, hiç kimsenin 2.5 yıllığına başbakanlık görevini üstlenmeyi istemeyeceği belirtiliyor. Reuters ajansına konuşan Ghent Üniversitesi’nden siyaset bilimcisi Carl Devos, “Bu görevi isteyecek birini hayal etmek çok güç. Bu korkunç bir iş” dedi.
Şubatta erken seçime gidilmesi de konuşulan seçenekler arasında bulunurken, muhalefet partilerinin destek verdiği bu yönteme, iktidar ortağı partiler karşı çıkıyor. Hükümet istifasının yarattığı sıkıntının kısa sürede ve etkili bir biçimde çözülememesi halinde ülkenin Flamanlar ile Valonlar arasında bölünmesi tartışmasının yeniden gündeme gelmesinden endişe ediliyor.

 

Genelkurmayda da büyük kriz var
Belçika’da devam eden siyasi kriz ve hükümetin istifası nedeniyle yıl sonundan önce gerçekleşmesi gereken yeni genelkurmay başkanı ataması da yapılamadı.
Genelkurmay Başkanı August Van Daele (64), “siyasi uzlaşmazlık” nedeniyle yerine yeni atama yapılamadığı için normalde 4 yıl olan görevinde 6. yılını doldurdu ve 1 Ocak 2009 tarihinde “mecburen” emekli oluyor. Van Daele’nin yerine atama yapılması veya bu generalin görev süresinin uzatılması için yeni ve “geçici olmayan” bir hükümet gerekiyor. Ancak ülkede böyle bir hükümetin oluşmasının çok vakit alacağı gözlemleniyor



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.