Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
KAMUOYU ARAŞTIRMALARININ GAYESİ NE,NE DERECE DOĞRULAR CEVDET EKSEN, 30.06.2008 11:11:47
Bugünlerde gazetelerde olsun tv lerde olsun bir kamuoyu araştırması furyası aldı başını gidiyor.Bu yayınlanan araştırmalar hep ekonomi,siyaset ve sosyal ağırlıklı.Aynı konuda yapılan araştırmalara bakıyorum,inceliyorum sonuçlar hemen hepsinde o kadar farklıki bu kadar da sapmalar olmaz diyorsunuz.Geçmiş yıllarda da bu tip kamuoyu araştırmaları çokça yayınlanmış,sonuçlarıda yine hep çok farklı çıkmıştı.Adları duyulmadık yeni yeni şirketler tarafından yapılan bu araştırma verilerine artık ben inanamıyorum.Bugünler de niye bu kadar çok kamuoyu araştırması yayınlanıyor ve hepsininde aynı alandaki sonuçları niye çok farklı,sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
Selim Berk - (Ziyaretci) 2.07.2008 12:08:08

Ben kamuoyu araştırmalarının artık hiçbirine inanmıyorum.
Selim Berk
Davut Kor - (Ziyaretci) 1.07.2008 14:42:22

Tarafsız yapılan araştırmalar insana fikir veriyor.Aslında kamuoyu araştırmalarının sık sık yapılmasında yarar vardır.ama ülkemizde hangi araştırmanın doğru, hangisinin güdümlü olduğunu anlamak zor.
Bu konuda yeni düzenlemeler ve kanunlara ihtiyaç vardır diye düşünüyorum.
Davut Kor
Mustafa Kaplan - (Ziyaretci) 30.06.2008 12:00:19

Kamuoyu araştırmaları aslında objektif ve ilmi olunca yararlanan çok olur.Fakat ülkemizde maalesef çoğu kamuoyu araştırmaları yönlendirmeyi esas almaktadır. Yani güdümlüdür. Mesela ben bir siyasi hareketle ilgili yazılan bir kitapta okudum. 1995 yılı genel seçimlerinde bir büyük! gazete seçim yasaklarına girdiği halde bir kamuoyu araştırması yayımladı. Burada bir siyasi pariyi yüzde on barajın çok altında gösterdi.ayrıca bu gazete o gün el altından bedava olarak bir milyon adet dağıtıldı. Amaç" bu siyasi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz ama barajı aşamayacak oylarınız boşa gidecek, barajı aşancak olanlardan bir tercih yapın"a yönelikti. Hem seçim yasakları sebebiyle kamuoyu araştırmaları yapmak yasak, hem kamuoyu araştırması doğru değil, hem de el altından bir milyon tane bedava dağıtım. Neden yapıldı? Belli.
Şimdi de çoğu böyle. Ayrıca bir husu daha var. Bu araştırmaları yapanlar da taraflı olmayacak. Bu araştırmaları yapanlar bir yerden para almayacak. Araştırmadan önce veya sonra.
Onun için bana göre kamuoyu araştırmaları artık eskisi gibi toplum üzerinde etkili olmuyor. Tesirini kaybetmiş.
Mustafa Kaplan
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.