Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
Tarihimizle ilgili bazı sorular. Ertugrul Çelikdin, 19.10.2008 00:18:05
Osmanlı Devletinin özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda yaptığı reformlara rağmen ciddi bir modernleşme sağlanamazken bu başarı Türkiye Cumhuriyetinde nasıl başarılmıştır.
Selçukluda nasıl bir adelet sistemi vardı. Bu sistemin yürütülüşü ve geliştirilmesi nasıl sağlanıyordu.
Osmanlı ve Selçuklu devlet işleyişinde vergiler hangi esaslara göre belirleniyor ve nasıl toplanıyordu.
Bu sorularıma cevap verilmesini rica ederim.
Saygılarımla.
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
Alparslan Güven - (Ziyaretci) 25.10.2008 22:40:31

Ben konuya çok değişik açıdan bakmak istiyorum. Tarihi bilmek ve öğrenmek çok önemli.Geçmişi bilmeyen geleceğe yön vermekle zorlanır. Ancak ben Osmanlı şunları yapsaydı yıkılmazdı gibi görüşlere pek önem vermiyorum. Çünkü dünya tarihinde sürekli hüküm sürmüş tek bir impratorluk yok.Sadece impratorluklar ve medeniyetler kurmuş milletler var. Türkler, Anglosaksonlar, Romalılar, Ruslar,Çinliler gibi.Ama bunlar da süreklilik arzedememişler. Çünkü ilahi nizamın neticesi bunlar.Yarın Amerika`da yıkılcak. Tabi bunu söylerken Osmanlı`nın nerelerde yanlışlıklar yaptığını nerelerde geri kaldığını, hangi sorunlarla karşılaşıp bunları çözemediğini, niçin çözemediğini iyi bilmemiz lazım. Ama bunları bimek, şunları yapsaydı yıkılmazdı sonucunu net bir şekilde söylememizi getirmez diye düşünüyorum. Evet ilahi nizam böyle.
Alparslan Güven
Ertugrul Çelikdin - (Ziyaretci) 20.10.2008 15:11:25

1. Soruya vecap olarak verilebilecek tek bir neden olmadığını söyleyerek başlayalım. Osmanlı Devletinin gerilemeye başlamasının önünde ki temel sorun sanayi devrimini yakalayamayarak toprağa dayalı ekonomiden sanayi toplumuna geçememesidir. Sanayi reformunu yakalayamasında İslam dinini gündelik çıkarları doğrultusunda yorumlayan ülemenın büyük etkisi vardır.
Bir diğer sorun ise sürekli olarak enerjisini ülke bütünlüğünü korumaya harcayan bir devlet haline gelen Osmanlı birliği sağlayamadığı için devleti bir arada tutmaya çalıştıkları için bazen dine bazende batılılığa sarılmışlardır. Bu durumda dini kurumların (ki bu kurumlar daha önceki dönemlerin Anadolunun halkına dayanan dergahları değildi)gereksiz güçlenmesini sağlamış bu kurumlarda ilerlemenin sağlanmasını engellemişlerdir.
Basit bir örnekle ilk matbaa kurulduğunda ülema buna karşı çıkmış bunun üzerine matbaada sadece bir sözlük basılabilmişti. Karşı çıkış gerekçeleri güzel yazı sanatının ortadan kalkacağı İlahi yazıtların kötüleşeceği iddiasıdır.
Modern Türkiye devleti ise milli bir devlet olarak homojenleşmesi yani bölünme sorunu yaşamadığı ve özellikle LAİKLİK ilkesi sayesinde bu modernleşmeyi sağlayabilmiştir. Bu durumda laikliği dinsizlik olarak algılayan ve bu algıya karşı laiklik ilkesini ortaya koyarak modernleşmeyi sağlayanları dinsiz olarak niteleyenleri, aşırı cahil olarak gördüğümü burada da belirtiyorum.
Özet olarak; modernleşmeyi sağlayan en önemli etken imparatorluk yapısının kaldırılarak yerine Milli bir devlet yapısının kurulması ve bu yapının gerekli enstrümanlarla desteklenmesi olarak görüyorum.

Bu konu ile ilgili olarak önerilecek en temel eser Niyazi Berkes`in Türkiye`de Çağdaşlalma isimli eseridir.
Cem Ertürk - (Ziyaretci) 19.10.2008 16:43:53

Konu çok güzel. Ama böyle bir konuda uzman olan arkadaşlar yani tarihçiler bize bilgi aktarmalılar. Yzarlarsa çok iyi olur. Saygılarımla.
Cem Ertürk
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.