Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
TÜRK AİLE YAPISI DEĞİŞTİ Mİ? Metin Sarıoğlu, 28.05.2008 15:59:06
Türk aile yapısı özellikle 1950`den sonra yavaş, 1960`dan sonra ise hızla değişmeye başladı.Dede, anne,baba, torun birlikteliği önce ayrı evde yaşamakla sonra da bağların giderek zayıflaması ile bazı temel örflerimiz yok oldu. Bu gün yaşlı anne ve babalar hiç bir evladının yanında kalamaz hale gelmeye başladı.Büykleri dinlemek, saygı ve sevgi sayıflamaya yüz tuttu.
Bu konularla birlikte Türk aile yapısının değişikliğini, doğru ve yanlışları tartışılmasını istiyorum.
Metin Sarıoğlu
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
ercüment konukman - (Ziyaretci) 19.06.2008 07:52:42

Gerçektende türk aile yapısı helede büyük şehirlerde büyük değişikliğe uğradı.Geçemişte 1839 islahat fermanı ile başlayan garplılaşma yanibatılılaşma harektleri gibi günümüzdede tüketim ekonomisini keskin dişlileri arasında kalan ve bir türlü doyuma ulaşamayan türk halkı aile yapısındanda fedakarlık etmeye başladı.
türk milletine has şükür yerini daha çok tüketim ve daha çok çslışma şekline dönüştürdü.türk örf ve adetleri yerini giderek terketti.büyük aile tip kayboldu. mala giyeceğe ve yiyeceğe olan iştaha doyum noktasına bir türlü gelemedi.bunda tüketim ekonomisinin acımasız kanunları çok etkili oldu.
istiklal harbinde çarıktan lastiğe geçen köylümüz ve çifçimiz,yani insanımız1950 lerde traktörle tanıştı.960 lı yıllarda barajlar,90 yıllardada otoyollar ve süpermarketleri gördü.şimdilerde ise serbest ekonominin acımasız tüketim baskısı altında daha çok çalışıp daha çok kazanmadan başka çare olmadığı bilincine vardıçhele toplumda dini bağlarda laiklik adı altında azalınca andolumuzun bin yıllık gelnek ve görenekleri yok olmaya başldı.büyük aile tipi kalktı ve batı hayranlığı sebebi ilede manevi değerlerimiz umursanmaz oldu.kısaca türk örf ve adetlerine tekrar dönerek aile yapımıza ve bu sayade de mlili bütünlüğümüze yeniden kavuşmanın zamanı gelmiştir deyebiliriz. Ey.Türk tire ve kendine gel. ercüment Konukman
Garip Güvenli - (Ziyaretci) 30.05.2008 11:07:53

Bir iki gündür gazetelerde bir haber yer aldı.Oğlu annesini öldürdü diye.Tabi bu bir olay.böyle nadir olaylar her zaman olabilir.ama şu bir gerçek ki çocuklar, giderek ailelerinden kopup, başka yerlerin etki alanına giriyorlar.
Babalar ve anneler bir düşünsün. Günde kaç saat çocuklarıyla ilgilenebiliyorlar?
Yine bir genç kaç saat bilgisayarının başında? Kaç saat televizyonun? Kaç saat okulda, caddede, sokakta... Ve internet sitelerinin durumu ne? Televizyonların durumu ne? Okulların, caddeleri ve sokakların durumu ne?
Bütün bu sorular Türk toplumunun giderek başkalaşmaya doğru gittiğini veya en azından başkalaşma tehlikesi altında olduğunu ortaya koymaktadır. Aile toplumun direğidir. Aile yapısı çok kuvvetli olmalıdır. Sağlam bir aile, sağlam bir toplum demektir.
Onun için eğitim, eğitim, eğitim.
Ve milli olan bir eğitim, mannevi değerlere önem veren bir eğitim...
Garip Güvenli
Zehra Açıkalın - (Ziyaretci) 28.05.2008 19:22:22

Manevi değerlerden uzaklaştıkça örf de gidiyor, gelenekler de. Gençlerin manevi yönden çok iyi yetiştirilmesi lazımdır. Maddiyat herşeyin önüne geçince her şey bozuluyor. Dinimizi çok iyi öğrenmeliyiz. Yobazca değil ama özüyle, gerçekçi bir şekilde. Bir insan manevi yöne de maddi yöne de değer vermeli ama maddiyatı hiç bir zaman çok öne çıkarmamalı. Mesele budur.
Zehra Açıkalın
Bahattin Dinçer - (Ziyaretci) 28.05.2008 19:11:25

Bir film seyretmiştim. Mohsin Kırmızıgül`ün olacak sanırım. Huzur evindeki dramı anlatıyordu. Çok güzel bir filmdi.Gerçekten biz giderek bazı değerlerimizi kaybediyoruz. Bu doğru.
Bahattin Dinçer
Zeki Sağ - (Ziyaretci) 28.05.2008 19:08:38

Sözü edilen dejenerasyon veya bozulma daha çok büyük şehirlerde söz konusu olmuştur. Anadolu`da bu durum fala değilidir. Mesela Anadolu`da huzur evleri çok az sayıdadır.Açılanlardan bile kapanan olmuştur.
Zeki Sağ
Alparslan Güven - (Ziyaretci) 28.05.2008 16:21:44

Örf adetlerimizde "kültür değişmeleri" paralelinde gerçekten ciddi değişiklikler meydana geldi.Anne-baba, dede-büyükanne,torunların birlikte yaşamaları, birlikte yaşayanların önce eğitim farkının doğması ile çözülmeye başladı. Okuyanlar ayrı evlerde yaşamak istediler.Bu durum giderek arttı. Batı`nın burada etkili olmadığını söylemek mümkün değil. Bu ayrı yaşamak yani sadece anne-baba ve çocukların ayrı bir evde yaşamaları son yıllarda yaşam koşullarının da ağırlaşmasıyla birlikte ilişkileri de zayıflattı. Şimdi Batı`dan esen kuvvetli rüzgarlar belli bir yaşa gelen çocukların da ayrı evde bekar olmalarına rağmen yaşama isteklerini doğurdu.
Serbestiyet ve ferdiyetçilik akımı bütün birliktelikleri yıkmaya başladıı ve ülkemizde epey mesafe katetti.
Gerçekten Metin beyin dediği gibi bu gün yaşlı anneler ve babalar bilhassa hastalandıklarında hiç bir evladının evine sığmaz oldu.
Huzur evlerine gitmek ya da buralara anne ve babayı götürmek görüşü de bunalımlı bir duruma geldi. Evlatlar ne huzur evine vermeyi içlerine sindirebilmekte ne de anne ve babalarına iyi bakabilmektedirler. Evlerinde bakmaya çalışanlar sürekli aile içi problemlerle uğraşmakta.
Babadan kalan malların taksimi ise çoğunlukla kardeşleri birbirlerine düşürür hale getirmiştir.
Özetle ülkemizde kanunlarla örflerimiz ve adetlerimiz arasında bunalan bir aile yapısı var. Ne kanunlar tam anlamıyla uygulanmak isteniyor ne de örf ve adetlerimiz tam yaşanabiliyor. İkisinde de yarım yamalaklık söz konusudur. Yani toplumumuz bir bunalım dönemi yaşamaktadır.
Tabi Türk toplumu günün gerçekleriyle birlikte geleneklerini de esasta kaybetmeyecek bir orta yolu bulmak zorundadır. Bu orta yol bulanamzsa Türk toplumunun tarihten gelen hasletleri giderek çok zayıf hale gelebilir.
Alparslan Güven
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.