Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
ATATÜRK FİLİSTİN İÇİN SON KEZ KÜKREDİ

 
Atatürk, 1937 yılı içinde Filistin’in parçalanması ve Arapların topraklarından sürülmesi ile ilgili İngiliz Peel planını öğrendi.   -İngilizlerin, 1923 tarihli Türk-Yunan mübadele anlaşmasını örnek göstererek Arapları yurdundan etme politikasına karşı geldi.

   -Filistin’de Arapları ve İslamın onurunu koruma uğruna İngiltere’ye karşı önce rest çekti sonra da  savaş hazırlığına girdi.

atatrk-1937-2.jpg Aradan yıllar geçmişti…Osmanlı’nın yıllar süren savaşlar sonrası parçalanması paylaşılması…Yaşanan acılar ve gözyaşları…Ve arkasından Osmanlı’nın külleri üzerinden doğan Türkiye Devleti ve o’nun kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde geçen yıllar…    1937 yılı Temmuz ayı içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin oturumunda Filistin sorunu gündeme geldi. İngiliz manda yönetimi altında bulunan Filistin’de Araplar ve Yahudiler arasında sürüp giden çatışmalar, kanlı olaylar sonrası İngiltere Devleti’nin bölgeye gönderdiği Lord Peel’in hazırlamış olduğu  Filistin’i Araplar ve Yahudiler arasında paylaşımını esas alan plan uygulanmak isteniyordu.  Türkiye Devleti’nin “Matbuat Umum Müdürlüğü” başlığı altında yazılı olan belgenin üzerinde Bombay Chronicle 27-7-1937Filistin’e El SürülemezKemal Paşa Avrupa’ya ihtar ediyor: Türkler mukaddes topraklarda yabancı hakimiyetine  tahammül etmeyeceklerdir” yazısı vardı.      Hindistan’da İngilizce olarak yayınlanan Bombay Chronicle gazetesi, Kemal Atatürk’ün TBMM’de yaptığı bir konuşmaya dayanarak devletin resmi yayın organı özelliğindeki Hakimiyeti milliye gazetesindeki  kaynak göstererek hazırlamıştı haberi. Türk diplomatları Hindistan’da bölge Müslümanlarının çıkarmış olduğu gazete haberinin kopyasını alarak Ankara’ya ulaştırmışlar ve Kemal Atatürk ile ilgili belgeler dosyası içine yerleştirmişlerdi.     Atatürk, yıllar önce Osmanlı ordusunun bozulması ile sonuçlanan ve kendisinin de yer aldığı savaşlar sonrası yüz binlerce askerini kaybettiği Filistin yöresindeki yeni yapılanma ile ilgileniyor ve görüşlerini açıklıyordu. Bahsi geçen gazete haberinde Atatürk’e atfen verilen bilgiler aşağıdadır:      “Arapların Avrupa siyasetine nüfuz edemeyip bu sözde istiklal kelimesine  inandıkları ve bu uğurda  Arap memleketlerini Avrupa emperyalizmine  esir kıldıkları çok şayanı teessüftür.  Arapların arasında mevcut  olan karışıklığa ve hoşnutsuzluğu kimse bizim kadar bilemez. Biz vakıa birkaç sene Araplardan uzak kaldık.Fakat şimdi kendimize kafi derecede güvenip ve kudretimizi  bildiğimiz için İslamiyetin mukaddes yerlerini  Musevilerin ve Hristiyanların nüfuzunun altına girmesine mani olacağız. Binaenaleyh şunu söylemek  istiyoruz ki  buraların Avrupa emperyalizminin oyun sahası olmasına müsaade  etmeyeceğiz. Biz şimdiye kadar dinsiz  ve islamiyete lakayt olmakla ittiham edildik.Fakat bu ittihamlara rağmen peygamberin son arzusunu yani mukaddes toprakların daima İslam hakimiyetinde kalmasını  temin için kanımızı dökmeye hazırız.Cedlerimizin Selahattin’in idaresi altında, uğrunda hristiyanlarla mücadele ettikleri topraklarda yabancı hakimiyet ve nüfuzunun  tahtında bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi beyan edecek bugün , Allahın inayeti ile kuvvetliyiz. Avrupa bu mukaddes yerleri temellük etmek (sahibi olmak) için yapacağı ilk adımda bütün İslam aleminin ayaklanıp icraata geçeceğine şüphem yoktur.”
 
FİLİSTİN’İ PAYLAŞIM HARİTASINDA NELER VARDI ?
  Türkiye Devleti’nin Başkanı Atatürk’ü bu kadar kızdıran Filistin sorunun perde arkasında yaşanan siyasi ve diplomasi olayları ne olabilirdi?  İngiltere manda yönetimi askeri işgal altındu bulundurduğu Filistin toprarklarında Araplar ve Yahudiler arasında sürüp giden çatışmaların önlenmesi için her iki tarafın da razı olacağı bir  toprak paylaşımı ve göç olayının esaslarını belirlemek istemişti.  Filistin’de “Arap Devleti” kurul Hristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyetin kutsal kenti Kudüs ve civarı İngiliz manda yönetimi altında ama uluslar arası garanti altında olacak. Kudüs’ten Batıya doğru dar bir koridor açılarak Akdeniz ile bağlantı kurulacaktı.  Galile gölü ve bakısında kalan Hayfa ve biraz daha güneye sarkan Telaviv bölgesinde Yahudi Devleti kuruluyordu. Diğer topraklarda Araplara bırakılıyordu.  İngiliz Parlamentosu tarafından görevlendirilen Lord Pell, Filistin’deki  Haim Weizman başta olmak üzere Yahudi siyasi önderlerle görüşmüş, Kudüs müftüsü başta olmak üzere Arap siyasi liderlerinin de görüşlerini almıştı.     Ataütürk’ün Lord Peel’in Filistin’i paylaşım planına bu kadar sert tepki göstermesinin asıl sebebi ise İngiltere Parlamentosunda yapılan gizli oturumlarda Atatürk’ün kurtuluş savaşından sonra izlemiş olduğu Türkiye ve Yunanistan arasındaki “göç ve mübadele anlaşmasının” bir benzerinin Filistin’e de uygulanmak istenmesiydi. Mübadele anlaşması çerçevesinde Türkiye’den 1.3 bin Yunanlı ile çoğunluğu Selanik yöresinde yaşayan 400 bin civarında Türk yurttaşı karşılıklı göç etmişlerdi.  Ve İngiltere o yıllarda bu mübadele anlaşması ve uygulamasını desteklemişti. Şimdi de Filistin’de benzer bir uygulama yapılabilirdi. Ancak Peel planına göre Yahudilere  verilecek topraklarda  yaşayan Arapların topraklarını en kısa sürede satmaları isteniyordu. Ana hatları ile  Yahudi topraklarından 225 bin Arap göç edecek, bunun karşılığı olarak da sadece 1.250 Yahudi topraklarını terk edecekti. Atatürk İngiltere’nin Lord Peel eliyle hazırlattığı planın İslam dünyasının manevi onurunun ayaklar altına alınmasını öncelikle fark etmiş ve gerekirse “Batılı emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı topluca savaş açabileceği” uyarısında bulunmuş, bu konuda kararlılık göstererek restini bile çekmişti.     Atatürk’ün İngiltere Filistin konusunda çektiği rest 1937 yılına denk geliyordu. Ve ertesi 1938 yılında Atatürk hayatta değildi. Yıllar sonra 1948 yılında İngilizler Filistin’den çekilirken İsrail Devleti kurulduğunda ilk tanıyanlar arasında Türkiye’de vardı. Bütün bu gelişmelere rağmen Atatürk’ün 1937 yılında Filistin sorunundan dolayı İngiltere’ye çektiği rest belgesi Cumhurbaşkanlığı Arşivinde tozlu raflar arasında üzeri kapalı olarak kaldı… Taa ki 2000’li yılların başlarında adı geçen dosyanın ipleri çözülünceye ve okunarak ortaya çıkıncaya kadar.  atatrk-1937-1.jpg

 Atatürk  Adana`da askerleri denetliyor, 24 mayıs 1938

atatrk-1937-3.jpg

Atatürk yetkililerden bilgi alıyor, 1937

 

 

atatrk-1937-6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 İngiliz Lord Peel

 

 

 

atatrk-1937-7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              ATAtürk`ün filistin konuşması -1937

 

 

 

atatrk-1937-5.jpg

 

 

LORD PEEL, FİLİSTİN PAYLAŞIM HARİTASI-1937

 

  BÜTÜN BU YAŞANANLARIN UNUTULMAMASI DİLEĞİ İLE
 
Cezmi YURTSEVER   
Tarihçi-Araştırmacı yazar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.