Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
BAREN AYAKLANMASI ( DOĞU TÜRKİSTAN )

 

Baren Ayaklanması

 
5 Nisan 1990 tarihin`de Doğu Türkistan`ın Kaşgar Vilayetinin Baren ilçesi`nde Pekin hükümetine karşı bir ayaklanma meydana geldi. Baren halkı, Çin`in askeri gücünün farkında idi. Ancak zulüm ve baskı o kadar artmıştı ki, Kahraman Baren halkını, bütün imkansızlıklara rağmen silaha sarılmak zorunda bıraktı.

Barenli gençler, sayı ve silah bakımından kendilerinden kat kat üstün olan Çin askerleriyle yiğitçe çarpıştılar , Çin askerleri bütün çabalarına ve silah üstünlüğüne rağmen bu küçük ilçeyi bir türlü ele geçiremiyorlardı. Sonunda, savaş uçaklarının yardımıyla bütün ilçeyi bomba yağmuruna tuttu. Çin bombardımanı sonucu bu ilçe harabeye döndü. Çocuk-ihtiyar, kadın-erkek onlarca Doğu Türkistanlı şehit oldular .
Ardından Türklere yönelik baskı daha da arttı. Bu ayaklanmaların tüm Doğu Türkistan sathına yayılması ve resmi görevlerde bulunan Türklerin de bağımsızlık hareketine destek vermesi Kızıl Çin`i fazlasıyla rahatsız etti. Ve bu hareketi destekleyen Türklere karşı acımasız bir kampanya daha başladı. Yüz binlerce insan tutuklandı, binlercesi idam edilirken on binlercesi de çalışma kamplarına gönderildi. Bu dönemde Müslümanlara karşı uygulanan baskıyı, bölgeye girip bir dizi gizli röportaj yapma imkanı bulan nadir gazetecilerden Micheal Winchester, "Hikayenin İçinden: Pekin İslam`a Karşı" adlı makalesinde şöyle aktarıyordu: "O günden beri resmi kaydı olmayan camiler kapatıldı, camilerin dışına konulan hoparlörler kaldırıldı, çocuklar ve gençler için Kuran dersleri kaldırıldı, dışarıdan gelen dini bağışlara yasak konuldu, hacca gitmek isteyenlere yaş sınırlaması getirildi, dini yayınların büyük çoğunluğu yasaklandı, Komünist Parti üyeleri camiye gitmeleri durumunda işlerinden atıldı.
 
 Baren ayaklanması; Doğu Türkistan Türkleri`nin bağımsızlık aşkının ölmediğini bütün dünyaya bir daha gösterdi.
 
Günümüzde Doğu Türkistan Türkleri her zamankinden daha çok azim ve inançla Birleşmiş Milletlere vücut veren temel ilkelere, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde belirtilen bütün hak ve hukukun kendilerine de tanınması yolunda büyük bir mücadele içindedir.
 

                                                                                  Emel Barış
 


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.