Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
DR. SADIK AHMET

 

 

    Can dostumu, biricik kardeşimi kaybetmenin 13ncü yılında onu rahmetle anıyor.Batı Trakya’nın kahraman evladının, Türk Dünyasına yaktığı meşalenin ilelebet sönmeyeceğini,söndürtmeyeceğimizi bir kez daha buradan haykırıyorum.

    Sen rahat uyu. Kalbimizden,gönlümüzden,aklımızdan hiç çıkmadın.

    Senin;Antalya ve İzmir’deki sohbetlerini, senin; güller açan yüzü, senin; sevgi ve dostluk saçan gözlerini çok özledim.

                                                                             Atila Şimşek

   

     

 

 BAYRAK YERE DÜŞMEZ

      24 Temmuz 1995 gece yarısı, yüreğimden vuruldum.
     
Dr. Sadık Ahmet, ölmüş!
      Demek, “bir dağ daha göçtü?”
      Dr. Sadık Ahmet, Gümülcine-İskeçe karayolunda bir sünnet davetine giderken, Susur köyü yakınlarında trafik kazası geçiriyor. İlk haberler şimdilik bu yönde.
      Henüz daha hayatının baharında olan, demokrat Yunanlının oklarına göğüs geren Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri’nin ünlü liderlerinden birisiydi. Kırk yedi yıllık kısa bir ömre, dünyaları sığdırmıştı. Hak etme, haklarına sahip çıkma yolunda silâhsız bir mücadelenin nasıl yapılacağını bütün dünyaya gösteren Dr. Sadık Ahmet, yok artık.
      Yüreğimiz bu yüzden yaralı!
      O, Lozan Antlaşması ile sağlanan hakları ellerinden alınmaya çalışılan Batı Trakya Türk’ü için, bir kutup yıldızıydı. Bu yıldız, yaşadığı zaman diliminde, bütün Türklük dünyasını aydınlatmaya çalışmıştı. Bu işi de lâyık olduğu biçimde tamamlamıştır. Baskılara, dayılanmalara, kodese tıkılmalara rağmen, inancını sonuna kadar, ama doğru bir çizgide yaşamıştır.
      O’nu, 80’li yıllardan sonra, Yunan Parlamentosu’nda millet vekili olarak görüyoruz. Gümülcine’nin bu yiğit çocuğu, “azınlık statüsü” bile ellerinden alınmak istenen Batı Trakya Türk’ünün sesi olduğu için, demokrat Yunanlının öfkesine kurban edilmiş, altı ay süren millet vekilliği, ünvanı elinden alınarak, 18 aylık mahkûmiyetle neticelenmiştir. Tuttuğunu koparmasını bilen mücadele adamı, yılmadı. Bu defa da; “Ben, özbeöz Türk’üm” deme cesaretini gösterince, Selanik-Diyabota Hapishanesi’nde iki ay daha “tutuklu” kaldı. Bu sırada yapılan seçimlerde, tekrar aday gösterildi ve kazandı. Dönem sonuna kadar Yunan Parlamentosu’nda, kendisini seçenlerin gerçek temsilcisi oldu. Dünyanın neresinde olursa olsun, Türkler arasında, Türklüğün konularının görüşüldüğü bütün kürsülerde konuştu.
      Demokrat Yunanlı bu, ya? Dr. Sadık Ahmet’i susturmak için, türlü çareler aradı. Batı Trakya’daki Türk azınlık partilerini kapattı. Yetmedi. Yunan partilerinden aday olmalarını engelledi. Daha daha, “örgütlü mücadele” yaptıklarına inandığı bütün Batı Trakyalı adayların bağımsız bile olsa, parlamentoya girememeleri için, yalnız o bölgede seçilme barajına % 3’e çıkardı. Sonuç, malum: Dr. Sadık Ahmet ve arkadaşları, seçilme barajını aşamadılar. Bu demokratik tavrı (!) bile onlar, sineye çektiler. Fakat, Batı Trakya göklerinde yükselttikleri bayrağı, asla yere indirmediler. Şimdi aramızda olmayan kutup yıldızı, Faikoğlu ve Mehmet Emin Ağa gibi yıldızlarla birlikte, Türklük alemini aydınlatmaya devam edeceklerdir.
      Dr. Sadık Ahmet bize, Yunanlının “ikinci yüzünü” bütün gerçeğiyle öğreten, korkusuz bir liderdi. Dışımızdaki Türklerin bu yiğit savaşçısı, şimdi aramızda değil.
      Ölümü, Türklük dünyasını yasa boğmuştur.
      Kendisine, Allah’tan sonsuz rahmet dilerken, başımız sağ olsun derim!
                                                                                                          
26 Temmuz 1995             

                                                                                                       Oyhan Hasan BILDIRKİ

 

 

HAYATI ;

Dr. Sadık Ahmet ; (7 Ocak 1947 Gümülcine - 24 Temmuz 1995 Gümülcine), mensubu olduğu Batı Trakya Türkleri`nin hakları için verdiği mücadele ile tanınmış bir tıp doktoru ve siyasetçidir.

Sadık Ahmet Gümülcine`nin Sirkeli köyünde doğup, ilköğrenimi köyünde, orta öğrenimini ise il merkezindeki Celal Bayar Lisesinde tamamladı. 1966-1967 öğrenim yılını Ankara Tıp Fakültesinde geçirdikten sonra, Selanik üniversitesi tıp fakültesine girdi. 1974 yılında aynı fakülteden hekim olarak mezun olduktan sonra, 34 ay süren askerlik görevini yerine getirdi. Bunun ardına, bir yıllık zorunlu hekimlik hizmetinden sonra 1978 yılında Batı Trakya`ya dönüp cerrahlık ihtisasına başladı. Cerrah unvanını 1984 yılında edindi, ve aynı dönemde Batı Trakya Türkleri`nin toplumsal sorunlarına eğilmeye başladı.

Bu sorunların başında Yunanistan`ın Batı Trakya Türk Azınlığının budunsal (etnik) kimliğini tanımaması, ve onun yerine Lozan Antlaşması`na sığınarak dini kimliği kullanması gelir. Bunun yanı sıra, çoğunluğu çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan Batı Trakya Türkleri`nin topraklarının kamulaştırılması, insan haklarına aykırı olarak 1955-1998 yılları arasında Yunanistan vatandaşlık yasasının 19. maddesi gereği 46.638 Batı Trakyalı ve Oniki Adalı Türk`ün vatandaşlıktan çıkarılması [1], ve Lozan Antlaşması`na aykırı olarak Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim kurumu kurup denetleyememesi ve dini önderini seçme hakkının gasp edilmesi diğer önemli sorunlar arasındadırlar [2].

Bu sorunlar karşısında, Sadık Ahmet ilk olarak 1985 yılında, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayan bir imza kampanyası başlattı, ve 8 Ağustos 1986`da bunun üzerine tutuklandı. Engellemelere rağmen, 15.000`e yakın imza toplamayı başarmıştı.

Sonraki yıl, 25 Eylül’de Selanik`te bulunan İnsan Hakları üyelerine Batı Trakya Türklerinin sorunlarını açıklayan bildiriler dağıttı ve dolayısıyla 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar uluslararası kuruluşların baskıları nedeniyle hala Yunanistan yüksek mahkemesinde temyiz halinde bulunmaktadır.

18 Haziran 1989 genel seçimlerinde Batı Trakya Türklerinden seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu, ancak çok sürmeden milletvekili adaylığı iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde gerçekleşen bir konuşmasında, Batı Trakya Azınlığı ile "Türk" sıfatını kullanmasından ötürü tutuklandı ve Selanik Dudullu hapishanesinde 2 ay geçirdikten sonra cezasının kalanı paraya çevirilip serbest bırakıldı.

8 Nisan 1990`da ikinci kez bağımsız milletvekili seçilen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) partisini 13 Eylül 1991`de kurup genel başkanlığını üstlendi. Bunun üzerine 1993`de seçim yasasında değişikliğe gidilerek, seçimlere katılan partilere 3%`ü geçme zorunluluğu getirildi. Yunanistan nüfüsunun 1.5-2% sini oluşturun Batı Trakya Türk Azınlığı ile DEB`in Meclis`e girmesi böylece engellendi.

Sonraki yıllarda, Yunan makamlarının caydırıcı politikasının devamına rağmen, Sadık Ahmet, ülke içinde ve uluslararası ortamlarda Batı Trakya Türklerinin sorunlarını başarı ile dile getirmeye devam etti. 24 Temmuz 1995`de Lozan Anlaşmasının 72. yıldönümünde şüpheli bir trafik kazası ile hayatını kaybetti. Türkiye`de, özellikle Trakya bölgesinde, bir çok okul ve yol adını taşımaktadır.

 (www.turkmeclisi.org sitemiz kaynak gösterilerek kullanılabilir)

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.