Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
FARABİ
Dünyayı dolaşmak üzere bir yolculuğa çıkınız... Bu yolculuğunuzda, İslam Din bilginlerini tanıyan kişilere şöyle bir soru yöneltiniz:
Araplara kendi dilinde ilk büyük bilim ansiklopedisini kazandıran;Doğu`ya Aristo`yu gerçek anlamda tanıtan, Batı`ya müzik aletleri hakkında ilk gerçek bilgileri veren;felsefe, mantık, matematik, tıp ve botanik bilgini kimdir?
Alacağınız yanıt, Farabi olacaktır.
Bir fikir adamı düşününüz ki;düşünceleri, fikirleri, yüzyıllar boyu tartışıladursun...
"Farabi o konuda haklıdır..."
"Hayır şöyle demesi gerekirdi..."
"Ama şu nedenle Farabi öyle demiş..."
"Ancak şöyle demesi de gerekmezmiydi..."
Bu tartışmalar hala devam etmektedir.
Ne kadar güçlü bir ışıktır ki, fikirleri tartışmalarda hala aydınlık bir zemin oluşturmaktadır.
Hey Uzluk oğlu Farabi... Hey koca TÜRK!
Bizi hala konuşturmaktasın...
Bu gidişle, daha yüzyıllar boyu seni tartışacağız...
Arapça yazmışsınız;ne gam! Yedi göbek ceddin bizle bilinir...
Değerli okurlar, Ortaçağın bu en büyük düşünürü Farabi, yine bir Türk yurdu olan olan Kazakeli`nin Seyhun ırmağının Aris kolu ile birleştiği yerdeki Farab şehrinde doğdu.İşte bu nedenle Farabi (Farab`lı) diye anılır.
Babasının adı:Uzlug oğlu Turhan... Farabi`nin tam ismi ise şöyle:Ebu Nasır Muhammed bin Turhan bin Uzlug el-Farabi et Türki...
Doğduğu yıl 870... Doğduğu günden ölümü olan 950 yılına kadar bulunduğu her yerde Türk giysileriyle dolaştı. Türkçe konuştu ve fakat günün modasına uyarak Arapça yazdı...
İlk öğrenimini, doğduğu kentte gören Uzlug oğlu Farabi, babasının tavsiyesi üzerine Bağdat`a gitti. Arapçayı Bağdat`ta öğrendi. Hukuk eğitimi aldı. Yine Bağdat`ta Kadılık(Yargıçlık) yaptı. Ama asıl merakı felsefe üzerineydi. Bu merakını gidermek için, hıristiyan düşünür Ebu Bişr Meta bin Yunus`tan felsefe ve mantık öğrendi. Ebu Bekr Saraç`tan Arap diline ait gramer dersleri aldı. Felsefe aşkı Farabi`yi öylesine sarmıştı ki, bu bilimin o çağda bilinen ustalarını araştırmaya koyuldu.Sonunda (Şanlıurfa) Harran`a gelerek Yuhanna bin Haylan`dan öğrendiği bilgilerle fikir dünyasını daha da genişletti.
Hekimliğe merak sardı. Teorik olarak tıp biliminin inceliklerini kavradı. Zamanın tüm bilimlerine el attı. Derler ki, tüm bunları felsefede derinleşmek için yapmıştır...Matematik ile uğraştı. Müzik konusunda hem teorisyen, hem de icracı oldu.Botanik bilimini öğrendi.
Eski Yunan düşünürlerinin Arapça`ya çevrilmiş kitaplarına pek çok ekler yaparak, onları daha kolay anlaşılır duruma getirdi. Özellikle Aristo`nun eserleri üzerindeki çalışmalarından dolayı, doğulu bilginler, kendisine "Muallim-i Sani" yani, Aristo`dan sonra "ikinci öğretmen" ünvanını verdiler.
Bu bilgin-düşünür atamız öyle derin fikirler ortaya attı ki, çağının ve daha sonra gelenlerin hayranlığını topladı. İbn-i Hallikan`ın atamız Farabi için yaptığı tesbit şöyle:"Farabi İslam feylosoflarının en büyüğüdür.Bildiği fenlerde hiç kimse onun mertebesine çıkamamıştır."
İbn-i Sina ve İbn-i Rüşt gibi doğunun büyük bilginleri onun çalışmalarından faydalandılar.
Farabi`nin pek çok eseri vardır. Başlıcaları şunlar:İhsau`l Ulum (Bilimlerin sayımı), Katabu Füsusül Hikem (Hikmetlerin Özleri), Siyasetü`l Medeniyye (Politika), Medinetü`l Fazıla(Fazilet sitesi), Felsefetü`l Eflatun(Eflatun`un felsefesi), Felsefetu Aristu (Aristo`nun felsefesi) gibi...
İhsau`l Ulum, Arap dilinde yazılmış en büyük ilk bilimler ansiklopedisidir. Bu eser, Farabi`nin Latince`ye çevrilmiş dört eserinden birisidir. Bu eser, bilimlerin sıralanışı bakımından çağlar boyu fikir dünyasını derinden etkilemiştir.
Dünyamıza doğan bilim güneşi atamız Farabi 950 yılının Ocak ayında sonsuzluğa göçtü. Mezarı Şam yöresinde Bab-ül Sagir dışındadır.Ruhu şad olsun.
(www.turkmeclisi.org sitemiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.