Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
İBN-İ SİNA
İbn-i Sina...
Tıpta bir dönem ufuk oldu...
İlaç kavramında öncü oldu...
Menejiti buldu...
Psikolojinin temellerini attı...
Hastalıkları tanımladı...
 
Modern tıbbın bugün ulaştığı düzey, kuşkusuz İbn-i Sina`ya çok şey borçlu...
17.yüzyıla kadar Avrupa tıp dünyasında onun`kanun`u okutuyor,tıp bilimi İbn-i Sina`nın katkılarıyla öğretiliyordu.
Sadece tıp alanında değil, bu yetenekli Türk bilgini, felsefe, astronomi, fizik ve diğer sahalarda da çalıştı;devrine göre ileri derecede fikirler üretti;yenilikler getirdi. Özbekeli`nin Buhara kentinde 980 yılında doğan İbn-i Sina`nın asıl adı, Ali Hüseyin... Babası Abdullah, Buhara yakınlarındaki Afşan`da maliyeci idi. İlk öğrenimini Buhara`da gördü. On yaşında Kur`an`ı ezberledi. Natili`den mantık ve felsefe öğrendi. Özellikle felsefe konusunda ufkunun açılmasında, Aristo`yu tam anlamıyla tanımasına Farabi`nin "Al İbana" adlı eserinin etkili olduğu biliniyor. Yetişme sürecinde, hekimlik dersini de aldı;hastalar üzerinde bilgilerini denedi. Tıp konusundaki öğretmeni ise, İbn-i Yahya idi.
Doğru bilgiye ulaşmada o kadar istekli idi ki;yıllarca Aristo`yu tam kavrayamamış olmanın sancısını çekerken, bir sahatfa bulduğu Farabi`nin "Al İbana"sını okuyup da zihnindeki soruları giderince, Farabi`nin hayrına yoksullara sadaka dağıttı;şükür namazları kıldı.
İbn-i Sina genç yaşta Buhara kütüphanesine memur oldu. Buradaki kitapları ezberine alırcasına okudu. Büyük bilgin Biruni ile çalıştı. Fikirlerinden dolayı takip edildi. Tembellerin kıskançlıklarına hedef oldu. Kentten kente göçtü. Ama yüzden fazla eser yazdı.Eserlerinde o devrin modasına uyarak Arap ve Fars dili kullandı.
Özellikle tıp alanında kendisinden önceki anlayışları aşan buluşlar ortaya koydu. İlk kez olarak teorik tıp ile özellikle `cerrahi` yani ameliyat konusunun ayrı disiplinler olduğunu belirtti. Yeni ameliyat aletleri buldu. Söz gelimi;Böbrek ameliyatları için önerdiği `kateter`i kendisi de hastalarında kullandı. Menenjit hastalığının doğru teşhis ve tesbitini yine o yaptı. Pek çok öğrenci yetiştirdi.
İbn-i Sina 21.06.1037`de Hamedan`da öldü... Öldü ama, eserleri yüzlerce yıl özellikle Avrupa üniversitelerinde orta çağ boyunca okutuldu. Ansiklopedik eseri "Şifa" ve bunun kısaltılmışı olan "En-Necat"tır. Tıp alanında yazdığı tanınmış eseri "El kanun fi`it-Tıbb"dır Eserleri kendi çağında, Latince`ye, İbrani dili`ne ve diğer Avrupa dillerine çevrildi ve pek çok baskısı yapıldı.
Avrupa üniversitelerinde "Avicenna" olarak tanındı. İbn-i Sina`nın özellikle bitkilerden elde ettiği ilaçlar günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Kitabü`s Nefs adlı eseri ile psikoloji biliminin kurucuları arasında sayılmaktadır. Anatomi, patoloji ve koruyucu hekimlik konusunda da, çalışmalar yapan bu bilgin atamız, kendi çağını aşan ve dünya insanlığına hizmet veren seçkin insanlardan birisiydi.
 
(Yeni Düşünce Dergisi, Mehmet Efe Sorgunlu, 19-25 Mayıs 2000, Sayı:684, Sayfa:57)
(www.turkmeclisi.org sitemiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.