Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
MEHMET EMİN YURDAKUL
Edebiyatımızda, Türkçülük şuur ve imanının ilk görkemli ateşini yakan, Mehmet Emin Yurdakul`u 12.Ocak.1944`de sonsuzluğa uğurladık.
Yırdakul, milli edebiyatımızda, Türkçe`yi olanca sadeliğiyle kullanan ilk şair olmasının yanında, Türklük sevgisini yüksek sesle dile getiren, ilk büyük Türk milliyetçilerindendir. O, bu yönüyle Türk Milliyetçilerinin  övünç listesinin başında yer alır. "İslamcılık" ve "Osmanlıcılık" akımları karşısında;Türkçülük düşüncesini korkmadan, çekinmeden, etkilenmeden haykıran ilk şairimizdir. 1897`de Türk-Yunan savaşı sürdüğü sıralarda yazdığı "CENGE GİDERKEN" şiirindeki dil ve içerik, onun değerini ortaya koymaya yeter. Çünkü o yıllar, Tanzimat ile beraber resmen pompalanan "Osmanlıcılık" fikrinin geçerli olduğu yıllardır... Nedir Osmanlıcılık?Sen Rum, Ermeni, Bulgar olabilirsin...Ama öncelikle bir Osmanlısın! Bu boş söz;20.yüzyılın başlarında geçersizliğini öyle acı örneklerle ortaya koydu ki, Türkler`de sonunda kendi kültür ve varlıklarına sarılmak zorunda kaldılar. Ve o yıllarda "Ben bir Türk`üm, dinim, cinsim uludur" demek, Türkler için ilginç bir ifadedir. Bu nedenle, Mehmet Emin Yurdakul`a "Türk şairi", "Milli şair" gibi sıfatlar takılır.
Yurdakul 1869`da İstanbul`da doğdu. Babası balıkçı Salih Reis`tir. Annesi, Körükçü Mehmet Ağa`nın kızı Emine Hanım`dır...Maceralı bir eğitim süreci vardır. Orta öğrenim için Askeri Rüştiye`ye girdi, ancak tamamlatamadı. 1888 de Şebinkarahisar`lı Müzeyyen Hanım`la evlendi. Eşinin memleketinde uzunca süre kaldı. Daha sonra Hukuk Mektebine yazıldı. Fakat, Amerikalı bir kadının tavsiyesi ve yardım edeceği sözü üzerine Amerika`ya gitmek için okuldan ayrıldı. Kadının ölmesiyle de Amerika`ya gidemedi. Gümrük Müdürlüğü, Valilik ve Müsteşarlık gibi çeşitli memuriyetlerde bulundu. Cumhuriyet kurulunca, milletvekili olarak çalıştı. İstanbul`da öldü. Zincirlikuyu Asri Mezarlığı`na defnedildi.
Mehmet Emin Yurdakul, Servet-i Fünun`cuların bir sis perdesi gibi Türkçe`nin üzerine abandıkları bir zamanda volkan patlamasına benzer bir biçimde 1897`de yayınladığı "Cenge giderken" şiiri, değil Türkler arasında yabancılar içinde de hayranlık uyandırdı. Nitekim İngiliz Doğu Bilimci Gibb, Yurdakul`a 06.06.1899`da yazdığı mektubunda:"Akibet sizin himmetinizle Türk Milleti sadasını buldu" diyordu.
Türk Ocağı Başkanlığı`na getirildi. Türk Yurdu Dergisi`nin fikir babası oldu. 17 Aralık 1914`de Türk Ocağı tarafından "Türkler`in ilk büyük milli şairi Mehmet Emin Bey"anonsuyla, kendisine büyük bir gece düzenlendi.
Milli Mücadele`de halkın maneviyatını yükseltmek için yurt gezilerine çıktı. Adanalılar onu bırakmadılar. Cephede görev alma isteğine karşı, Kemal Paşa:"Yakında İzmir`de görüşürüz" yanıtını verdi. Nitekim Kemal Paşa İzmir`e girince, o da Adana`dan kalkıp İzmir`e koştu. Kemal Paşa ile beraber Ankara`ya döndü. Ölene kadar milletvekili olarak ve yayınladığı eserlerle Türklüğe  hizmet verdi.
Durağı uçmak olsun!
 
CENGE GİDERKEN
 
Ben bir Türk`üm, dinim, cinsim uludur.
Sinem, özüm ateş ile doludur.
İnsan olan vatanının kuludur.
Türk evladı evde durmaz giderim!
 
Yaradan`ın kitabını kaldırtmam,
Osmancığın bayrağını aldırtmam,
Düşmanımı vatanıma saldırtmam;
Tanrı evi viran olmaz, giderim!
 
Bu toprak ecdadımın ocağı,
Evim, köyüm hep bu yerin bucağı.
İşte vatan, İşte Tanrı kucağı!
Ata yurdun evlat bulmaz, giderim!
 
 
Tanrı`m şahid, duracağım sözümde,
Milletimin sevgileri özümde,
Vatanımdan başka şey yok gözümde
Yar yatağın düşman almaz, giderim!
 
1897
 
(Yeni Düşünce Dergisi, Mehmet Efe Sorgunlu, 14-20 Ocak 2000, Sayı:666, Sayfa:60)
(www.turkmeclisi.org sitemiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.