Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
TEKNOLOJİNİN GELECEK YOLCULUĞU

 

 

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Dalgalar kayaları dövdü. Kayalar ufalandı denize döküldü. Dökülen parçacıklar dünyayı dolaştı kumlara dönüştü. Kumlara insanoğlunun eli değdi. El hünerliydi, kumu işledi, özünü çıkardı. Bu özden dijital elektronik doğdu.

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Teknolojinin Gelecek Yolculuğu

Modern teknolojinin baş döndürücü gelişimi her geçen saniye bir öncekinden daha hızlı yol alıyor. Bu gelişim, hızını insanoğlunun sonsuz yaşama olan arzusunun kamçısından alırken her geçen an hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu öylesine bir dönüşüm ki uzmanlar gelecek beş sene içinde, geçen elli senede kaydettiğimizden daha fazla teknolojik yeniliğin hayatımıza gireceğini söylüyor.

Amerika’nın Las Vegas şehrinde her sene düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2010 yılı için kapılarını ocak ayı başında ziyaretçilerine açtı. Kemerlerinizi bağlamanızı öneriyoruz zira bu yıl içinde hayatımızda yer alacak teknolojilerin mevcut seyri ve yeni trendler hakkında kısa bir teknoloji yolculuğuna çıkıyoruz birlikte.

Tablet Bilgisayarlar
Bu sene içinde daha fazla çoklu dokunma özelliğini destekleyen, klavyeden kurtarılmış taşınabilir bilgisayarlar hayatımıza giriyor olacak. Farklı işletim sistemleri ile donatılacak bu tablet bilgisayarlar sayesinde sadece kablosuz olarak Internet’te sörf yapmaktan öte evlerimizdeki cihazları uzaktan kontrol etmek mümkün olacak ve daha fazla etkileşimli medya özellikleri hayatımıza girecek. Üstelik uzatılan batarya ömürleri sayesinde on saatin üstünde çalışma süreleri sağlayacak tablet bilgisayarlar akıllı cep telefonundan fazlasını isteyenler için mükemmel bir tercih olacak.

E-Kitap Okuyucular
Tablet bilgisayarlar kadar elektronik kitap sistemleri de hayatımıza girmeye başlayacak. Kablosuz ve 3G gibi şebekeler ile online erişim imkanı sağlayabilecek e-Kitap okuyucular elektronik mürekkep teknolojisi sayesinde gerçek bir baskı gibi görünürken, basılı bir kitabın özleyebileceğimiz tek özelliği eşsiz kağıt kokusu olacak. İnce bir dergiden daha kalın olmayan bu cihazlar uzun pil ömürleri ile rahatlıkla çantalarda taşınabilecek. Gazeteler ve her türlü yazılı, görsel medyaya erişim kolaylaşırken konvansiyonel yayıncılar, bu tarz yeni platformlar için daha fazla uyumlu içerik sunacaklar.

Üçüncü Boyut
2010 yılında Avatar’ın açtığı üç boyutlu yoldan çok daha fazla film gidecek. Üçüncü boyut ise LCD, LED ve Plazma televizyonlar aracılığı ile evlerimizdeki yerini alacak. Konvansiyonel televizyon kanalları yayın akışları içerisinde daha fazla üç boyutlu içeriğe yer verirken pek çok konsol oyunu da üçüncü boyutu oturma odalarımıza taşıyacak. Üstelik daha fazla televizyon internete bağlanabilme özelliğine kavuşacak. Yayın içerikleri etkileşimli bilgiler ile donatılacak. Ayrıca fotoğraf makinelerimiz ve kameralarımız da üç boyutlu görüntüler kaydedebilir hale gelecek.

Mobil Yaşam
Mobil yaşam cep telefonlarının ötesine geçip yüksek çözünürlükte (Full HD) kayıt yapabilen mini dijital kameralar, portatif projeksiyon cihazları gibi yeni ürünler, internete bağlanacak. Bu teknolojilerin ayrı ayrı veya bir arada görüldüğü cihazlar; evlerimizde kullandığımız dijital medya oynatıcılar, televizyon veya bilgisayar gibi cihazlar ile kablosuz olarak hiçbir ayara gerek kalmaksızın konuşabiliyor olacak. Sağlanan veri paylaşımı sayesinde dijital varlıkların yönetimi kolaylaşacak. Ayrıca 4G teknolojisi daha yoğun olarak gündemde ve konuşuluyor olacak.

Yeşil Teknoloji
Kullanacağımız cihaz ne olursa olsun çevre duyarlılığı çok daha hassas olacak. Üretim aşamasından, hurda sonrası geri dönüşüme kadar tüm elektronik cihazlar çevreye çok daha az zarar verecek. Kullanım kılavuzları elektronik ortama taşınırken, kutular geri dönüşümlü materyallerden üretilecek. Ayrıca hidrojen yakıt hücreleri usulca elektronik ürünlerde kullanılmaya başlanacak. Alışılageldik bataryaları adaptör ile şarj etmek yerine hidrojen bazlı enerji sistemlerinin yakıt hücrelerini yanımızda taşıyor olacağız.

Genişletilmiş Sanallık
Genişletilmiş sanallık (Augmented Reality) Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) kavramına bakışımızı değiştirecek. Oyun konsolları hiçbir kontrol cihazı gerektirmeden hareketlerimizi algılayarak kontrol edilebilecek. Ufak bir kamera ve projeksiyon ikilisinin bağlı olduğu bilgisayar ise masalarımızı veya duvarlarımızı hatta vücudumuzu dokunmatik bir ekran gibi kullanmamızı sağlayacak. Sadece ellerimizi kullanarak fotoğraf çekebilecek veya telefon numaralarını avucumuzun içindeki yansıtılmış görüntüye dokunarak çevirebileceğiz. Oturma odamızda ki dev ekranda, gerçekte var olmayan sanal bir evcil hayvan besleyip sevebileceğiz.

Yıllar birer domino taşı gibi ardı ardına devrilip tükenirken öyle bir gün gelecek ki belki de uçak yolculuğumuz esnasında, bir gölde balık tutmanın veya yemyeşil bir bahçede çiçekleri sulamanın keyfini çıkartabileceğiz.

(SkyLife - Şubat 2010 saysından alınmıştır. Yazı:Ahmet Usta)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.