Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
TÜRK ADI ...

 

 

    “Türk” sözü tarihin en eski çağlarından beri kullanılmaktadır.

    Türklerin köklü ve çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olması nedeniyle birçok bilim adamı “Türk” adının nereden geldiği hakkında araştırmalar yapmış, bu araştırmalar neticesinde Türk adının ilk defa MÖ. 14. yüzyılda “Tik” veya “Tikler” adıyla kullanılmaya başladığı tespit edilmiştir. Diğer bir görüşe göre ise “Türk” adının 14. yüzyıldan daha önceleri var olduğudur. Zira Türk Irkı tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bu gerçeği, kavmi ve dini mitolojilerde ve tarihi oluşumlarda izah eden eski kayıtlarda görmek mümkündür

    Türk ırkının tarihi çok eski olması nedeniyle, yapılan çalışmalar sonucunda “Türk” adının nerden geldiği hakkında bir çok iddia ve görüşlerin ortaya çıkmasına sebep olmuş, birçok bilim adamı ve araştırmacı değişik görüşler ileri sürmüşlerdir.

    - Heredotos’un doğu kavimleri arasında zikrettiği TARGİTA’lar,

    - İskit topraklarında doğdukları söylenen TYRKAE’ler, (Yurkae)

    - Tevrat’ta adı geçen TOGARMA’lar

    - Eski Hint kaynaklarında tesadüf edilen TURUKHA’lar veya THRAK’lar,

    - Eski ön Asya çivili metinlerinde görülen TURUKKU’lar,

    - Çin kaynaklarında MÖ. I. Yüzyılda rol oynadıkları belirtilen TİK veya Dİ’ler,

    - TROİA’lar

    Bizzat “Türk” adını taşıyan Türk kavimleri olarak gösterilmektedir.

    İslam kaynaklarında yer alan İran menşeli “Zend-Avesta” rivayetleri ile Yahudi menşeli “Tevrat” rivayetlerinde Nuh Peygamberin torunu olan Yafes’in oğlu “Türk” ile İran rivayetlerindeki Feridun’un oğlu “Turac” veya “Tur”un soyu Türk adını taşıyan ilk kavim olarak gösterilmek istenmiştir.

    “Avesta”da , “Ebül Beşer’den, Cemil ve oğlu Feridun’dan bahsedilmektedir. “ Feridun ülkesini Salm, Irak ve Turak (Türk) ismindeki üç oğluna pay etmiştir. Salm’a bugünkü İran ve havalisi, Irak’a bugünkü Irak ve havalisi, Turak’a ise Orta Asya ve Çin havalisi düşmüştür. Feridun ölünce, Irak, Salm’a saldırarak İran ve havalisini almış, daha sonra da Turak’a saldırmıştır.

    Irak, Turak’ı yenememiş, savaş bunların torunlarına uzanana dek senelerce sürmüştür. Sonunda Turak’ın torunu “Afrasyap” (Alp Er Tunga), Irak’ın torunu “Muncihir”i mağlup ederek Ceyhun Nehri sınır kabul edilen bir anlaşma yapmıştır. Bu tarihten sonra Ceyhun Nehrinin doğusuna “TURAN” batısına da “İran” denmiştir.

    Tevrat rivayetlerinde ise Nuh tufanından sonra Nuh Peygamber dünyayı üç oğlu arasında pay etmiştir, Yasef’e Orta Asya ve Çin ülkeleri düşmüş, Yafes ölürken tahtını sekiz oğlundan biri olan “Türk”e bırakmıştır.

    Görülmektedir ki; Hz. Adem devrine yakın zamanlarda Turak (Türk)’den, İran-Turan savaşlarından ve Alp Er Tunga gibi büyük bir Türk Başbuğu’ndan ve Saka İmparatorluğu Kağanı’ndan bahsedilmektedir. Yukarıdaki mitoloji ve tarihi kayıtlardan ve içerisinde yer alan “Türk” kelimelerinden, Türk adının ne kadar eski olduğu ortaya çıkmaktadır.

    MÖ. 14. yüzyılda yer alan “TİK” ler ile dünyada mevcut medeniyetlerin en eskisi olan MÖ. 7. yüzyılda Orta Asya’da kurulan “Anav” medeniyeti de Türkler tarafından kurulmuştur. O halde Türkler; MÖ. 14. Yüzyılda Tikler, MÖ. 7. yüzyılda Anavlar, MÖ. 4. Yüzyılda Sakalar ile tarih kayıtlarında yer almışlardır.

    Türk kelimesinin yazılı olarak kullanılması ilk defa  MÖ. 1328 yılında Çin Kayıtlarında “Tu-Kiu” şeklinde görülmektedir.

    MÖ. I. Yüzyılda Roma’lı yazarlardan biri olan Pompeius Mela’nın Azak Denizi kuzeyinde yaşayan halktan “Turcae” olarak bahsetmesi, ilk yazılı kayıt olarak tarihe geçmiştir.

    Türk adının tarih sahnesine çıkışı  MS.  4. yüzyılda kurulan “Kök-Türk” (Göktürk) Devleti ile olmuştur. Orhun kitabelerinde yer alan “Türk” adı daha çok “Türük” şeklinde gösterilmektedir. Bundan dolayı Türk kelimesinin ilk defa bir Türk Devletinin resmi adı olarak kullana siyasi teşekkülün Göktürk İmparatorluğu olduğu bilinmektedir. Göktürklerin ilk dönemlerinde Türk kelimesi bir devlet adı olarak kullanılmışken, sonradan Türk milletini ifade etmek için kullanılmaya başlamıştır.

    MS. 585 yılında Çin İmparatoru’nun Göktürk Kağan’ı İşbara’ya yazdığı mektupta “Büyük Türk Kağanı” diye hitap etmesi, İşbara Kağan’ın ise Çin İmparatoruna verdiği cevabi mektupta “Türk Devleti’nin Tanrı tarafından kuruluşundan bu yana elli yıl geçti” hitapları “Türk” adını resmileştirmiştir.

    Göktürk yazıtlarında Türk sözü daha çok “Türk Budnu” şeklinde geçmektedir. Budun ise bir milleti ve ırkı tarif etmektedir. Türk Budnu, Türk Milleti demektir. Kısaca Türk soyuna mensup olan bütün boyları ve toplulukları ifade etmektedir.

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.