NE KUŞAK KALDI, NEDE BİZİM UŞAKLAR KALDI !
Kuşak, diğer bir deyişle nesil veya jenerasyon kavramlarını biyolojik ve sosyolojik açıdan olmak üzere iki türlü tanımlayabiliriz.
Her toplum için ortak bir kuşak tanımı yapmak bir hayli zor olmakla beraber, biyolojik olarak X kuşağı ile 1965-1979 yılları, Y kuşağı ile 1980-1999 yılları, Z kuşağı ile 1999-2010 yılları arasında dünyaya gelenler kastedilmektedir.
Türkiye’nin yakın siyasi geçmişine baktığımızda sosyolojik olarak 68 ve 78 kuşağı diye iki önemli kuşak karşımıza çıkmaktadır. 68 kuşağı ile 70 yaş ve üzerinde olanlar, 78 kuşağı ile de 60 yaşın üzerindekiler kastedilmektedir.
68 kuşağı özellikle ülkemizde 1960’lı yıllarda dünyadaki özgürlük hareketlerinden etkilenen devrimci gençliğin oluşturduğu bir akım olarak bilinmektedir. Bu kuşağın sembol isimleri olarak dünyada Che Guevara, Türkiye`de ise Deniz Gezmiş akla gelmektedir.
Bir de 78 kuşağı vardır ki, bu kuşak 68 kuşağı’nın ardılı olup ülkemize özgü bir kuşaktır. 78 kuşağının insanı 1977-1980 yılları arasında yoğun sağ-sol çatışmaları içinde yaşamış,12 Eylül 1980 darbesiyle büyük bedeller ödemiş bir kuşaktır.
Doğru veya yanlış ideolojik bir ayrım yapmaksızın o kuşaktaki devrimcilerin ve ülkücülerin teorik olarak tek bir amaçlarının olduğunu, o amacın da bağımsız ve demokratik bir Türkiye`nin özlemini duyduklarını düşünenlerdenim.
68 kuşağından söz açılmışken, bu gün o kuşağın önemli isimlerinden birisi olan Rıza Müftüoğlu`ndan bahsetmek istiyorum. Sayın Müftüoğlu 76 yaşında olup, geçmişte Alparslan Türkeş ile yol arkadaşlığı yapmış, 12 Eylül 1980 yılında 27 ay Mamak zindanlarında hapis yatmış, Tarihe not düşme adına 12 Eylül 1980`den sonra yaşanılan acılardan gelecek nesilleri haberdar etmek için "COPLARIN ASKERLERİ" adlı kitabı gibi, çok sayıda kitabı olan, 1991-1995 yılları arasında da MHP Erzurum milletvekilliği yapmış entellektüel bir kişiliktir.
Şimdilerde hiçbir siyasi partide aktif siyaset yapmayan, 2024 yılında başlattığı değişim ve yükseliş hareketiyle; partizanlığın siyasi hayattan çıkarılmasını, mesleklere dayalı uzman meclis fikrini ortaya atan, keza rejim düşmanlarının seçilmesinin önlenmesi tezini savunan, mevcut sistemin aksaklıklarını, demokrasinin bölen, parçalayan taraflarını gidermeyi ve çözüm önerilerini geliştirmeyi amaç edinen bir düşünce kuruluşu olan Değişim ve Yükseliş Derneği`nin Genel Başkanıdır.
Sayın Müftüoğlu perşembe günü konferans vermek için Kocaeli`ye gelecek olup, bu bağlamda ülke meselelerine kafa yoran, ülke dertleriyle dertlenen, ehliyet, liyakat, sadakat ve adaletin hakim olacağı bir Türkiye`nin özlemini çeken vatandaşlarımızı 13 Şubat 2025 günü saat 15.00` te İzmit Sivil Toplum Merkezinde vereceği konferansa katılmanızı tavsiye ederim.
Siz siz olun 13 Şubat 2025 Perşembe günü saat 15.00` te kimselere randevu vermeyin...
Selam ve saygılarımla.
|