68 bilim adamının yürüttüğü uluslararası çalışmanın sonuçları, Amazon ormanlarında bir tersliğin meydana geldiğini ortaya koydu. Dünyanın akciğeri sayılan Amazon ormanları, yılda ortalama 2 milyar ton karbondioksit emerken, şimdi 3 milyar ton kabrondioksit salıyor. Bunun atmosfere etkisi ise "muazzam"...
Amazon`daki yağmur ormanlarında 2005 yılında yaşanan kuraklık sonucu, atmosfere Avrupa ve Japonya`nın bir yılda saldığından daha fazla sera etkisi gazlarının salındığı bildirildi.
68 bilim adamının yürüttüğü uluslararası çalışmanın sonuçlarının yer aldığı raporda, eğer dünya iklimi daha da kurak hale gelirse, Afrika`dan, Latin Amerika`ya yağmur ormanlarının küresel ısınmayı hızlandırabileceği belirtildi.
AMAZON ORMANLARI ŞAŞIRTICI
Bitkiler büyürken, ısıyı kendinde toplayan karbondioksiti emiyor, kuruyup çürüdüklerinde ise karbondioksit salıyor. Araştırma ekibinin başkanı, İngiltere`deki Leed Üniversitesi`nde tropik çevre bilimleri profesörü Oliver Phillips, "Amazon ormanlarının kuraklığa karşı şaşırtıcı biçimde hassas olduğunu" belirtti.
İŞ TERSİNE DÖNDÜ
Uzmanlar Amazon ormanlarının 1980`den bu yana yılda ortalama 2 milyar ton karbondioksit emdiğini, ancak 2005 kuraklığında 3 milyar ton kabrondioksit saldığını hesapladı. Kuraklık sonucu oluşan karbondioksit salınımı ağaçları öldürdü ve bitkilerin büyümesini yavaşlattı.
Phillips, araştırmanın sonuçlarını içeren Science dergisinde yayımlanan yazıda, 2005 kuraklığının "toplam etkisi atmosfere ek olarak 5 milyar ton karbondioksit salınmasıdır. Bu Avrupa ve Japonya`nın yıllık toplam salınımından daha fazladır" dedi.
Bu gelişmenin, ozon tabakasına da "muazam" etki yaptığı belirtiliyor. |