Dünya`nın önde gelen ekonomi ülkelerinden (ABD,AB ve Japonya) gelen son veriler oldukça kaygı verici.Özellikle ABD.deki 2007 yılı verileri bu ülkedeki RESESYON ihtimalini güçlendiriyor.2007 yılında %2.2 büyüyen ABD ekonomisi,son üç aylık verilere göre %0.6 küçüldü.Keza tüketici fiyat endeksi artışı ise %4.3 oldu.
Aynı şekilde,AB bölgesinde 2007 yılında ortalama tüketici artış fiyatı da %3.1`e yükseldi.Japonya`dan da ekonominin yavaşladığına dair olumsuz sinyaller alınmakta.
Bu ülkelerdeki ekonomilerin yavaşlama mesajlarına karşılık,Merkez Bankaları likitide sıkışıklığını önlemeye yönelik faiz oranlarını düşürmek için çalışmalara başladılar.Bu girişimler ise eflasyonun artasın neden oluyor.
Diğer yandan Dünya Piyasalarında petrol fiyatları son aylarda sürekli artış eğiliminde.Uluslararası ekonomi ve enerji uzmanları,petrol fiyatlarının olasılı bir ABD-İran gerginliğinde varilinin 150 dolara kadar yükselebileceğini öngörüyorlar.Bu fiyat artışının eflasyonu çok yükselteceği gözden uzak tutulmuyor.
Dünya ABD`den kaynaklanacak bir küresel Resesyon ile Merkez Bankalarının likitide artışına dönük ve eflasyonu artıran (Aslında yangını körükleyen) bir ikilem ile karşı karşıya ve bu konjönktör`ün bir süre daha devam edeceği tahmin edilmektedir.
Bu gelişmelerden olumsuz etkilenecek ülkelerin başında gelen Türkiye maliyesinin nasıl ve hangi tedbirleri aldığını doğrusu merak ediyoruz.
|