GEZİ PARKI DİRENİŞLERİNİN ANLATTIKLARI:
1-Diktatörvari uygulamalara tepki gösterecek bir kuşak doğdu.
2-TBMM`deki muhalefet bu kuşağı tatmin etmiyor. Bu olaylar içinde olanlar mevcut siyasi partilerin etki alanı dışında hareket etti.
3-Bu olayları geliştiren kitle, bazı illegal örgütlere açık özellik taşıyor ama onları dışlayacak bir yapıya da sahip.
4-Bu olayların içinde yer alanlar ayrı kurulacak bir siyasi partiye yüzde elli oranında katılabilirler. Bu olmadığı takdirde mevcut muhalefet partilerine ağırlıklı olarak katılırlar.
5-Bu olaylar Tayyip Erdoğan`ın toparlayıcı liderlik özelliğini büyük ölçüde zedelemiştir.
6-Erdoğan`ın bu sarsılma durumu sebebiyle Gül-Erdoğan ilişkileri yeni bir boyut kazanacaktır.
7-Gelişmeler Erdoğan`ı Başkanlık sisteminden vaz geçirebilir. Bu durumda Erdoğan pasif gördüğü cumhurbaşkanlığına kendi geçmek ister. Bu durumda Gül istediği makamı talep edebilir.
8-Erdoğan Başkanlık sisteminden vaz geçmezse veya vazgeçmesi önlenirse bu defa Anayasa`nın ilgili maddesinin referanduma götürülmesi neticesinde halk başkanlık sistemine hayır diyebilir. Bu durumda , Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine Erdoğan aday gösterilmez ve Gül tekrar aday olabilir. Bunun neticesinde de AKP`nin başına Hısarcıklıoğlu gelebilir. Özetle AKP`de yönetim değişikliği ve bu paralelde beklenen adaylıkların değişmesi sözkonusu olabilir.
9-AKP deki bu iç değişiklikler ihtimali dikkate alındığında bu olayların görünmeyen bağlantıları yine AKP de hesapları olanlarda aramak gerekebilir.
10-Böyle olunca da acaba bu olayları başlatanlar, bu olaylara katılanlar "`kullanıldı` mı sorusu" gündeme gelebilir. Çünkü her kitlesel eylem bir merkezin planlaması ile mümkün olabilir. |