İşte deprem yalanları ve gerçekler
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Türkiye 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremi için seferber olmuşken Hatay`ın Samandağ ve Defne ilçeleri merkezli iki deprem daha meydana geldi. Öte yandan devlet ve milletin el ele verdiği mücadele dünyaya örnek olmuşken kimi çevreler yine bilindik algı operasyonlarına girişti. Asılsız iddialar, dezenformasyon ve yalanlar Hatay`daki depremlerin ardından da ortaya atılmaya devam edildi. İşte detaylar...
•
•
•
•
•
•
Önce Kahramanmaraş merkezli iki deprem ardından Hatay`da yaşanan peş peşe depremler! Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken bu sırada dezenformasyon ve algı operasyonu peşinde olanlar da vardı.
İşte tek tek belgeleriyle ortaya konan yalanlar ve gerçekler...
1. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale: "Kamu Bankaları güçlükle ayakta duruyorlar. Bu kadar deprem yardımı yapabilmeleri mümkün değil." 19 Şubat
İDDİA İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, deprem bağışlarıyla gündeme gelen kamu bankalarının bu kadar paralarının olmasının imkansız olduğunu, zira güçlükle ayakta durduklarını iddia etti.
GERÇEK Bahse konu olan kamu bankalarından Ziraat Bankası 2022 yılında 41,1 milyar lira net kar elde etmiştir. Vakıfbank 24 milyar lira ve Halkbank ise 14,7 milyar lira net kar etmiştir.
GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
2. Ümit Özlale: "AFAD, Sayıştay denetimine açık değil." 19 Şubat
İDDİA Ümit Özlale, AFAD`ın Sayıştay denetimine tabi olmadığını iddia etti
GERÇEK AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olup faaliyetleri Sayıştay denetimine açıktır.
3. Muharrem İnce: "Askere çık emrini geç verdiniz." 20 Şubat
İDDİA Muharrem İnce, sosyal medya hesabından, askerin depremin ardından sokakta olmadığını ve askere "çık" emrinin geç verildiğini iddia etti.
GERÇEK 6 Şubat 04.17`de gerçekleşen depremin hemen ardından MSB, 04.30`da Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor isteyerek, TSK İnsani Yardım Tugayına "hazır ol" emri vermiştir. 06.00 itibariyle de 2. Ordu Komutanlığı birlikleri deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.
‘Kadın kontrolden çıkmış...’
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
4. Haluk Levent: "Daha önce hiç böyle bir yıkım görmedim." 20 Şubat
İDDİA Haluk Levent, 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremlerin ardından 60 binanın çöktüğünü ve daha önce hiç böyle bir yıkım görmediği iddiasında bulundu.
GERÇEK Halkı endişe ve paniğe sevk eden bu paylaşım, yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından Haluk Levent tarafından silinmiştir.
5. İbrahim Haskoloğlu: "Hatay`daki 6,4 şiddetindeki depremin ardından tsunami uyarısı verildi" 20 Şubat
İDDİA İbrahim Haskoloğlu, 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremin ardından "tsunami uyarısı verildiğini" iddia etti.
GERÇEK Tsunami, "dev dalga", "sıra dışı yükseklikteki ve uzunluktaki dalga" anlamlarına gelmektedir. İlgili deprem sonrası tsunami tehlikesi oluşmadı. AFAD, bölgedeki vatandaşlara "deniz seviyesinde 50 cm`e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları" uyarısı yaptı.
AFAD, su yükselmesi riskinin bulunmadığı tespit edildikten sonra bu uyarıyı da 1 saat geçmeden kaldırdı.
6. Ozan Balık: "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur`u hedef aldı." 19 Şubat
İDDİA Ozan Balık isimli trol, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olduğunu iddia ettiği bir imamın camide verdiği Cuma hutbesinde bağış yapan kişilerin Türkiye Tek Yürek Kampanyasına verdikleri desteğin miktarını eleştirdiği videoyu paylaşarak, "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur`u hedef aldı" ifadelerini kullandı.
GERÇEK Diyanet İşleri Başkanlığı Ofisi yetkilileri videodaki yerin camii değil, bir fabrikaya ait ibadet için ayrılmış bir yer olduğunu, videoda konuşan kişinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir ilişiğinin olmadığını açıkladı.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
7. "Isias Otel`in yıkılması hakkında yürütülen soruşturmada gizlilik kararı verildi." 18 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında yıkılan Isias Otel`le ilgili yürütülen soruşturma için gizlilik kararı verildiği iddia edildi.
GERÇEK Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte yıkılan binalara ilişkin hiçbir dosyada gizlilik kararı olmadığını açıkladı.
8. "Devlet yardımlarına haciz konuyor." 20 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında, devletin afetzedelere yaptığı 10 bin liralık deprem yardımlarına vergi dairelerince haciz konduğu iddia edildi.
GERÇEK Vergi daireleri, depremin yaşandığı günden bu yana kamu alacaklarının tahsili için hiçbir haciz uygulaması yapmamıştır. Ayrıca 8 Şubat 2023 tarihli, 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vergi daireleri tarafından yapılanlar dahil tüm icra takipleri durdurulmuştur. Deprem tarihinden sonra herhangi bir şekilde haciz yapılmadığı için daha önce hesapta haciz olsa dahi bu haciz işlemi, Devlet tarafından yapılan 10 bin TL`lik deprem yardımlarına etki etmemektedir
9. "Depremzedeler Konya`daki boş evlere yerleştirilmedi." 19 Şubat
İDDİA Twitter`da paylaşılan bir video ile boş olan evlerin depremzedelere verilmediği iddia edildi.
GERÇEK Görüntüye konu olan evlerin Konya Meram ilçesine TOKİ tarafından kurulan Dedemli mahallesini gösterdiği tespit edildi. AA`nın haberine göre Konya`nın Hadim ilçesine yapılan Bozkır Barajı`nın suları altında kalacak Dedemli Mahallesi`nin sakinleri için Meram ilçesinde yeni yaşam alanı inşa edilmişti. Habere göre 428 hanede yaşayan yaklaşık 2 bin kişi, kurulan bu yeni mahalleye taşınacak
10. Yer kabuğunun kırıldığını gösteren bir videonun "depremden sonra Hatay`da kaydedildiği" iddiası 19 Şubat
İDDİA Sosyal medyada, Hatay`da meydana gelen depremlerin ardından yer kabuğunun kırıldığını ileri süren yeni bir video dolaşıma sokuldu.
GERÇEK Videonun, Çin Halk Cumhuriyeti Shanxi (Şansi) eyaletinin Yuncheng kentindeki Pinglu ilçesinde bulunan ovadaki 10 kilometrelik yer yarığına ait olduğu tespit edildi.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
11. "Kızılay`ın yardım kolileri içindeki malzemeler çıkarılarak Suriyeli bir derneğin kolilerinin içerisine yerleştiriliyor." 19 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında Kızılay`ın yardım kolilerinin açılıp içindeki malzemelerin Suriyeli Derneğin kolilerine yerleştirildiğine dair iddialar paylaşıldı
GERÇEK 26 Eylül 2020`ye ait görüntüler, manipüle edilmiştir. Kızılay`ın yaptığı açıklamaya göre Suriyelilerin kendi aralarında kurmuş olduğu dernek, ellerinde bulunan hurmaları Kızılay kolilerine koyarak dağıtım gerçekleştirmiştir. Görüntüler bu çalışmalar sırasında kaydedilmiştir. Pandemi döneminde isminin açıklanmasını istemeyen Ş.K isimli bağışçı, Türkiye`de bulunan çeşitli milletlerden mültecilere dağıtılmak üzere Kızılay`a 4 bin 495 paket gıda kolisi bağışında bulunmuştur. İddiaya konu görüntüler, bu bağışların Kızılay kolilerine aktarılması sırasında kaydedilmiştir.
12. Panik halindeki insanları gösteren görüntülerin "20 Şubat`taki Hatay depremine ait olduğu" iddiası 20 Şubat
İDDİA 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremden birkaç dakika sonra sosyal medyada bir video dolaşıma girdi. Panikle etrafa kaçışanların, yıkılan bir binanın altında kalmaktan son anda kurtulduğuna yönelik ifadeler paylaşımda yer aldı.
GERÇEK Videonun Hatay`da değil, ilk depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinde 04.17 sularında Diyarbakır`da güvenlik kamerasına yansıdığı belirlendi.
13. "Aknehir Mahallesi No:11. Enkaz altında kalanlar var" 6 Şubat-20 Şubat
İDDİA Sosyal medya hesaplarında Aknehir Mahallesi No: 11`de enkaz altında kalanlar olduğu ve acil yardım gerektiği mesajı tekrar dolaşıma sokuldu.
GERÇEK Söz konusu adresin 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana düzenli olarak servis edildiği tespit edildi.
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
14. "Deprem bölgesinde bulunan Hulusi Akar ve Fahrettin Koca`dan haber alınamıyor." 20 Şubat
İDDİA 20 Şubat tarihinde Hatay`da gerçekleşen 6,4 şiddetindeki depremden sonra Hulusi Akar ve Fahrettin Koca`dan haber alınamadığı iddia edildi.
GERÇEK Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem sonrası AFAD merkezinde son duruma ilişkin bilgi almaktaydı.
15. "Tomruksuyu Mahallesinde göçük altında 6 kişi var." 20 Şubat
İDDİA Tomruksuyu Mahallesinde göçük altında kalan 6 kişi olduğu iddia edildi
GERÇEK Konuyla ilgili açıklama yapan 112 görevlisi: "Sahte ihbarlardan dolayı iş yükümüz artıyor ve gerçek vakalara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Tomruksuyu mahallesinde göçük altında 6 kişi var dediler, tüm sokakları gezdik `yıkılan binalar boştu` cevabını aldık."
16. "Gaziantep`te yıkılmayan Iconova Evlerini Japon mühendisler inşa etti." 19 Şubat
İDDİA Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Gaziantep`te bulunan Iconova Evleri adlı siteyi Japon mühendislerin inşa ettiği öne sürüldü.
GERÇEK Sitenin Gaziantep merkezli Şireci ve Acarsan`ın iş birliği yaparak inşa ettiği öğrenildi. Şirket yetkilisi projenin bir sistemin ürünü olduğunu ve tamamen kendilerinin üretimi olduğunu belirtti.
17. Hatay Defne`de "İki katı çöken eve az hasarlı raporu verildi." 19 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında Hatay Defne`de iki katı çökmüş bir binaya "az hasarlı ve oturulabilir" raporu verildiği iddia edildi.
GERÇEK Rapordaki ev ile Twitter`da paylaşılan evin aynı olmadığı tespit edildi. Fotoğraflar karşılaştırıldığında balkonların farklılığından da anlaşılabiliyor.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
18. "AFAD`ın deprem bölgesine gelişi güzel kurduğu çadırlar tepki çekti." 20 Şubat
İDDİA Bazı medya organlarında AFAD`ın çadırları gelişigüzel şekilde kurduğu ve bu nedenle tepki çektiği iddia edildi.
GERÇEK AFAD yetkilileri birçok noktada toplamda 300 bine yakın çadır kurulumu yaparken, birçok yerde ise kriz anında çadırlar halka dağıtılmış ve kurulumları kendileri tarafından yapılmıştır. Çoğu noktada aşağıdaki görseldeki gibi düzenli bir kurulum sağlanmıştır. Çadır kurulum alanı koşulları gereği her noktada çadırlar arası mesafe eşit şekilde dağılmayabilmektedir.
ASRIN FELAKETİ BOYUNCA ORTAYA ATILAN YALANLAR VE GERÇEKLER
1. "Gaziantep Nurdağı`nda depremzedelere dağıtılan konteynerler için öncelik ev sahiplerine verildi." 13 Şubat İDDİA
Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide Gaziantep Nurdağı`nda depremzedelere dağıtılan konteynerler için önceliğin ev sahiplerine verildiği iddia edildi.
GERÇEK
AFAD yetkilisi iddianın doğru olmadığını, depremzedeler arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın kurulumu tamamlanan konteyner kentlere yerleştirme yapıldığını, yerleştirme yapılırken ev sahibi veya kiracılık durumunun değil tamamen ihtiyaç halinin göz önüne alındığını aktardı. İddianın paylaşıldığı gönderide yer alan fotoğraf Google tersine arama yöntemi ile aratıldığında fotoğrafın Romanya`da çekildiği görüldü.
2. "Binaların dayanıklılık testi için alınan numuneler yapıya zarar veriyor." 15 Şubat İDDİA
Bina kontrollerinde depreme dayanıklılık testi olarak da bilinen karot testi uygulanıyor. Sosyal medyada karot testi için alınan numunelerin binalara zarar verdiği iddia edildi.
‘Kadın kontrolden çıkmış...’
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
GERÇEK
İnşaat mühendisi Yılmaz Arslan, `karot testinin yapıda kullanılan betonun kalitesini belirleyen en önemli laboratuvar testi` olduğunu söyledi. Numunenin uzmanlar tarafından ve doğru yöntemler alınması gerektiğini söyleyen Arslan, "İnşaat mühendisleri ve yapı mühendislerinin başvurduğu bir yöntemdir ve bu işlemin, binanın yapısına zarar vermesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
3. "Şimdiye kadar yukarıdan net bir görüntü yayınlanmadı." 14 Şubat İDDİA
Bir sosyal medya kullanıcısı 14 Şubat 2023 tarihinde yaptığı paylaşımında, "Felaketin ne boyutta olduğuna bakın. Şimdi anlaşıldı neden şimdiye kadar yukarıdan net bir görüntünün yayınlanmadığı" ifadelerini kullandı.
GERÇEK
Anadolu Ajansı, afetten etkilenen bölgelerde felaketin boyutunu göstermek amacı ile dron kaldırarak görüntü paylaştı. Görüntüler hem sosyal medyadan okuyucuya ulaştırıldı hem de aboneler üzerinden tüm dünyayla paylaşıldı. 11 Şubat 2023 - Kahramanmaraş drone fotoğrafı:
İşte deprem yalanları ve gerçekler
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Türkiye 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremi için seferber olmuşken Hatay`ın Samandağ ve Defne ilçeleri merkezli iki deprem daha meydana geldi. Öte yandan devlet ve milletin el ele verdiği mücadele dünyaya örnek olmuşken kimi çevreler yine bilindik algı operasyonlarına girişti. Asılsız iddialar, dezenformasyon ve yalanlar Hatay`daki depremlerin ardından da ortaya atılmaya devam edildi. İşte detaylar...
• ABONE OL
•
•
•
•
•
Önce Kahramanmaraş merkezli iki deprem ardından Hatay`da yaşanan peş peşe depremler! Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken bu sırada dezenformasyon ve algı operasyonu peşinde olanlar da vardı.
İşte tek tek belgeleriyle ortaya konan yalanlar ve gerçekler...
1. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale: "Kamu Bankaları güçlükle ayakta duruyorlar. Bu kadar deprem yardımı yapabilmeleri mümkün değil." 19 Şubat
İDDİA İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, deprem bağışlarıyla gündeme gelen kamu bankalarının bu kadar paralarının olmasının imkansız olduğunu, zira güçlükle ayakta durduklarını iddia etti.
GERÇEK Bahse konu olan kamu bankalarından Ziraat Bankası 2022 yılında 41,1 milyar lira net kar elde etmiştir. Vakıfbank 24 milyar lira ve Halkbank ise 14,7 milyar lira net kar etmiştir.
GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
2. Ümit Özlale: "AFAD, Sayıştay denetimine açık değil." 19 Şubat
İDDİA Ümit Özlale, AFAD`ın Sayıştay denetimine tabi olmadığını iddia etti
GERÇEK AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olup faaliyetleri Sayıştay denetimine açıktır.
3. Muharrem İnce: "Askere çık emrini geç verdiniz." 20 Şubat
İDDİA Muharrem İnce, sosyal medya hesabından, askerin depremin ardından sokakta olmadığını ve askere "çık" emrinin geç verildiğini iddia etti.
GERÇEK 6 Şubat 04.17`de gerçekleşen depremin hemen ardından MSB, 04.30`da Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor isteyerek, TSK İnsani Yardım Tugayına "hazır ol" emri vermiştir. 06.00 itibariyle de 2. Ordu Komutanlığı birlikleri deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.
DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN İLERLEYİNİZ
‘Kadın kontrolden çıkmış...’
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
4. Haluk Levent: "Daha önce hiç böyle bir yıkım görmedim." 20 Şubat
İDDİA Haluk Levent, 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremlerin ardından 60 binanın çöktüğünü ve daha önce hiç böyle bir yıkım görmediği iddiasında bulundu.
GERÇEK Halkı endişe ve paniğe sevk eden bu paylaşım, yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından Haluk Levent tarafından silinmiştir.
5. İbrahim Haskoloğlu: "Hatay`daki 6,4 şiddetindeki depremin ardından tsunami uyarısı verildi" 20 Şubat
İDDİA İbrahim Haskoloğlu, 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremin ardından "tsunami uyarısı verildiğini" iddia etti.
GERÇEK Tsunami, "dev dalga", "sıra dışı yükseklikteki ve uzunluktaki dalga" anlamlarına gelmektedir. İlgili deprem sonrası tsunami tehlikesi oluşmadı. AFAD, bölgedeki vatandaşlara "deniz seviyesinde 50 cm`e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları" uyarısı yaptı.
AFAD, su yükselmesi riskinin bulunmadığı tespit edildikten sonra bu uyarıyı da 1 saat geçmeden kaldırdı.
6. Ozan Balık: "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur`u hedef aldı." 19 Şubat
İDDİA Ozan Balık isimli trol, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olduğunu iddia ettiği bir imamın camide verdiği Cuma hutbesinde bağış yapan kişilerin Türkiye Tek Yürek Kampanyasına verdikleri desteğin miktarını eleştirdiği videoyu paylaşarak, "Bir imam Cuma hutbesinde Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur`u hedef aldı" ifadelerini kullandı.
GERÇEK Diyanet İşleri Başkanlığı Ofisi yetkilileri videodaki yerin camii değil, bir fabrikaya ait ibadet için ayrılmış bir yer olduğunu, videoda konuşan kişinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir ilişiğinin olmadığını açıkladı.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
7. "Isias Otel`in yıkılması hakkında yürütülen soruşturmada gizlilik kararı verildi." 18 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında yıkılan Isias Otel`le ilgili yürütülen soruşturma için gizlilik kararı verildiği iddia edildi.
GERÇEK Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte yıkılan binalara ilişkin hiçbir dosyada gizlilik kararı olmadığını açıkladı.
8. "Devlet yardımlarına haciz konuyor." 20 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında, devletin afetzedelere yaptığı 10 bin liralık deprem yardımlarına vergi dairelerince haciz konduğu iddia edildi.
GERÇEK Vergi daireleri, depremin yaşandığı günden bu yana kamu alacaklarının tahsili için hiçbir haciz uygulaması yapmamıştır. Ayrıca 8 Şubat 2023 tarihli, 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vergi daireleri tarafından yapılanlar dahil tüm icra takipleri durdurulmuştur. Deprem tarihinden sonra herhangi bir şekilde haciz yapılmadığı için daha önce hesapta haciz olsa dahi bu haciz işlemi, Devlet tarafından yapılan 10 bin TL`lik deprem yardımlarına etki etmemektedir
9. "Depremzedeler Konya`daki boş evlere yerleştirilmedi." 19 Şubat
İDDİA Twitter`da paylaşılan bir video ile boş olan evlerin depremzedelere verilmediği iddia edildi.
GERÇEK Görüntüye konu olan evlerin Konya Meram ilçesine TOKİ tarafından kurulan Dedemli mahallesini gösterdiği tespit edildi. AA`nın haberine göre Konya`nın Hadim ilçesine yapılan Bozkır Barajı`nın suları altında kalacak Dedemli Mahallesi`nin sakinleri için Meram ilçesinde yeni yaşam alanı inşa edilmişti. Habere göre 428 hanede yaşayan yaklaşık 2 bin kişi, kurulan bu yeni mahalleye taşınacak
10. Yer kabuğunun kırıldığını gösteren bir videonun "depremden sonra Hatay`da kaydedildiği" iddiası 19 Şubat
İDDİA Sosyal medyada, Hatay`da meydana gelen depremlerin ardından yer kabuğunun kırıldığını ileri süren yeni bir video dolaşıma sokuldu.
GERÇEK Videonun, Çin Halk Cumhuriyeti Shanxi (Şansi) eyaletinin Yuncheng kentindeki Pinglu ilçesinde bulunan ovadaki 10 kilometrelik yer yarığına ait olduğu tespit edildi.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
11. "Kızılay`ın yardım kolileri içindeki malzemeler çıkarılarak Suriyeli bir derneğin kolilerinin içerisine yerleştiriliyor." 19 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında Kızılay`ın yardım kolilerinin açılıp içindeki malzemelerin Suriyeli Derneğin kolilerine yerleştirildiğine dair iddialar paylaşıldı
GERÇEK 26 Eylül 2020`ye ait görüntüler, manipüle edilmiştir. Kızılay`ın yaptığı açıklamaya göre Suriyelilerin kendi aralarında kurmuş olduğu dernek, ellerinde bulunan hurmaları Kızılay kolilerine koyarak dağıtım gerçekleştirmiştir. Görüntüler bu çalışmalar sırasında kaydedilmiştir. Pandemi döneminde isminin açıklanmasını istemeyen Ş.K isimli bağışçı, Türkiye`de bulunan çeşitli milletlerden mültecilere dağıtılmak üzere Kızılay`a 4 bin 495 paket gıda kolisi bağışında bulunmuştur. İddiaya konu görüntüler, bu bağışların Kızılay kolilerine aktarılması sırasında kaydedilmiştir.
12. Panik halindeki insanları gösteren görüntülerin "20 Şubat`taki Hatay depremine ait olduğu" iddiası 20 Şubat
İDDİA 20 Şubat`ta Hatay`da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremden birkaç dakika sonra sosyal medyada bir video dolaşıma girdi. Panikle etrafa kaçışanların, yıkılan bir binanın altında kalmaktan son anda kurtulduğuna yönelik ifadeler paylaşımda yer aldı.
GERÇEK Videonun Hatay`da değil, ilk depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinde 04.17 sularında Diyarbakır`da güvenlik kamerasına yansıdığı belirlendi.
13. "Aknehir Mahallesi No:11. Enkaz altında kalanlar var" 6 Şubat-20 Şubat
İDDİA Sosyal medya hesaplarında Aknehir Mahallesi No: 11`de enkaz altında kalanlar olduğu ve acil yardım gerektiği mesajı tekrar dolaşıma sokuldu.
GERÇEK Söz konusu adresin 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana düzenli olarak servis edildiği tespit edildi.
Depremden 30 dakika sonra dikkat çeken detay! "Şehir 60 cm oturmuş ama... "Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
14. "Deprem bölgesinde bulunan Hulusi Akar ve Fahrettin Koca`dan haber alınamıyor." 20 Şubat
İDDİA 20 Şubat tarihinde Hatay`da gerçekleşen 6,4 şiddetindeki depremden sonra Hulusi Akar ve Fahrettin Koca`dan haber alınamadığı iddia edildi.
GERÇEK Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem sonrası AFAD merkezinde son duruma ilişkin bilgi almaktaydı.
15. "Tomruksuyu Mahallesinde göçük altında 6 kişi var." 20 Şubat
İDDİA Tomruksuyu Mahallesinde göçük altında kalan 6 kişi olduğu iddia edildi
GERÇEK Konuyla ilgili açıklama yapan 112 görevlisi: "Sahte ihbarlardan dolayı iş yükümüz artıyor ve gerçek vakalara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Tomruksuyu mahallesinde göçük altında 6 kişi var dediler, tüm sokakları gezdik `yıkılan binalar boştu` cevabını aldık."
16. "Gaziantep`te yıkılmayan Iconova Evlerini Japon mühendisler inşa etti." 19 Şubat
İDDİA Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Gaziantep`te bulunan Iconova Evleri adlı siteyi Japon mühendislerin inşa ettiği öne sürüldü.
GERÇEK Sitenin Gaziantep merkezli Şireci ve Acarsan`ın iş birliği yaparak inşa ettiği öğrenildi. Şirket yetkilisi projenin bir sistemin ürünü olduğunu ve tamamen kendilerinin üretimi olduğunu belirtti.
17. Hatay Defne`de "İki katı çöken eve az hasarlı raporu verildi." 19 Şubat
İDDİA Bazı sosyal medya hesaplarında Hatay Defne`de iki katı çökmüş bir binaya "az hasarlı ve oturulabilir" raporu verildiği iddia edildi.
GERÇEK Rapordaki ev ile Twitter`da paylaşılan evin aynı olmadığı tespit edildi. Fotoğraflar karşılaştırıldığında balkonların farklılığından da anlaşılabiliyor.
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor! Sanat dünyasından tam destek
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
18. "AFAD`ın deprem bölgesine gelişi güzel kurduğu çadırlar tepki çekti." 20 Şubat
İDDİA Bazı medya organlarında AFAD`ın çadırları gelişigüzel şekilde kurduğu ve bu nedenle tepki çektiği iddia edildi.
GERÇEK AFAD yetkilileri birçok noktada toplamda 300 bine yakın çadır kurulumu yaparken, birçok yerde ise kriz anında çadırlar halka dağıtılmış ve kurulumları kendileri tarafından yapılmıştır. Çoğu noktada aşağıdaki görseldeki gibi düzenli bir kurulum sağlanmıştır. Çadır kurulum alanı koşulları gereği her noktada çadırlar arası mesafe eşit şekilde dağılmayabilmektedir.
ASRIN FELAKETİ BOYUNCA ORTAYA ATILAN YALANLAR VE GERÇEKLER
1. "Gaziantep Nurdağı`nda depremzedelere dağıtılan konteynerler için öncelik ev sahiplerine verildi." 13 Şubat İDDİA
Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide Gaziantep Nurdağı`nda depremzedelere dağıtılan konteynerler için önceliğin ev sahiplerine verildiği iddia edildi.
GERÇEK
AFAD yetkilisi iddianın doğru olmadığını, depremzedeler arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın kurulumu tamamlanan konteyner kentlere yerleştirme yapıldığını, yerleştirme yapılırken ev sahibi veya kiracılık durumunun değil tamamen ihtiyaç halinin göz önüne alındığını aktardı. İddianın paylaşıldığı gönderide yer alan fotoğraf Google tersine arama yöntemi ile aratıldığında fotoğrafın Romanya`da çekildiği görüldü.
2. "Binaların dayanıklılık testi için alınan numuneler yapıya zarar veriyor." 15 Şubat İDDİA
Bina kontrollerinde depreme dayanıklılık testi olarak da bilinen karot testi uygulanıyor. Sosyal medyada karot testi için alınan numunelerin binalara zarar verdiği iddia edildi.
‘Kadın kontrolden çıkmış...’
Deprem felaketinin ardından birlik mesajı vermişlerdi… Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
Son dakika Galatasaray transfer haberi: İşte Galatasaray`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
GERÇEK
İnşaat mühendisi Yılmaz Arslan, `karot testinin yapıda kullanılan betonun kalitesini belirleyen en önemli laboratuvar testi` olduğunu söyledi. Numunenin uzmanlar tarafından ve doğru yöntemler alınması gerektiğini söyleyen Arslan, "İnşaat mühendisleri ve yapı mühendislerinin başvurduğu bir yöntemdir ve bu işlemin, binanın yapısına zarar vermesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
3. "Şimdiye kadar yukarıdan net bir görüntü yayınlanmadı." 14 Şubat İDDİA
Bir sosyal medya kullanıcısı 14 Şubat 2023 tarihinde yaptığı paylaşımında, "Felaketin ne boyutta olduğuna bakın. Şimdi anlaşıldı neden şimdiye kadar yukarıdan net bir görüntünün yayınlanmadığı" ifadelerini kullandı.
GERÇEK
Anadolu Ajansı, afetten etkilenen bölgelerde felaketin boyutunu göstermek amacı ile dron kaldırarak görüntü paylaştı. Görüntüler hem sosyal medyadan okuyucuya ulaştırıldı hem de aboneler üzerinden tüm dünyayla paylaşıldı. 11 Şubat 2023 - Kahramanmaraş drone fotoğrafı:
Nedim ŞenerYazarın Tüm Yazıları
İletişim
Şeytanın aklına gelmeyen 100 deprem yalanı
#6 Şubat#Deprem#Hatay
Şubat 22, 2023 06:294dk okuma
Paylaş
6 Şubat’ta yaşanan depremin üzerinden iki hafta geçti.
Haberin Devamı
Özenle Tasarlanan Doğal ve Sağlıklı Çocuk Yatakları Sui Sleep|
Patrocinado
Hemen satın al
Tüm ülke can kayıpları, yıkılan hayatların unutulmayacak acısını yaşarken ilk andan itibaren sosyal medya üzerinden yayılan yalanların ardı arkası kesilmiyor.
Aşağıda bugüne kadar söylenmiş 100 yalanı, İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı raporlara dayanarak sıraladım.
1- Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları yapılmıyor.
2- Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi tamamen yıkıldı.
3- Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi’ndeki engelli bireyler sokakta kalıyor.
4- Sakarya’da 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
5- Adana Havalimanı ikinci bir karara kadar uçuşları kapatıldı.
6- AFAD, akşam 8.5 şiddetinde deprem beklendiğini açıkladı.
7- Deprem sonrası Uşak’ta 100 liralık battaniye 250 lira oldu.
8- Samsun’da bir saat içinde 6.3 şiddetinde deprem olacak.
Haberin Devamı
Yemek Kartlarının sağladığı KDV indirimi ile en çok patronlar mutlu.Ticket Restaurant Yemek KartıKayıt Ol
Ya Birinci Dünya Savaşı hiç yaşanmamış olsaydı? Strateji oyunu tarihi senaryoları simüle ediyor Tarihsel Strateji OyunuŞimdi Oynat
by Taboola
9- Afet bölgesinde arama kurtarmada TSK devreye girmedi.
10- TÜBİTAK depremin meydana geldiği bölgeyle ilgili projeyi reddetti.
11- Depremde hasar gören Mersin Şehir Hastanesi boşaltılıyor.
12- Osmaniye’de deprem felaketi yaşanırken MHP Genel Başkanı Bahçeli partisinin yıldönümünü kutluyor.
13- Deprem sonrası Atatürk Barajı’nda çatlaklar oluştu.
14- Afet bölgesine giden iş makineleri engelleniyor.
15- Milano Başkonsolosluğu, İtalyanların Diyanet Vakfı’na bağış göndermesini istedi.
16- İsrail’den gelen yardım ekibi bekletiliyor.
17- Hatay Havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılıyor.
18- HDP’li Ağrı Patnos Belediyesi’nin deprem yardım aracına kaymakamlık tarafından el kondu.
19- Hatay’da yıkılan binaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödül verdiği Servet Altaş’ın firması Ser-Al İnşaat yaptı.
20- Deprem bölgesinde millet cenazelerini toprağa veremiyor, savcılar mesai bitti diye işlem yapmıyor.
21- Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi’nde deprem sonrası yaşanan olaylarda kadın hükümlü ve tutuklulara tecavüz edildi.
22- Kızılay’ın afet bölgesinde hiç çadırı yok, İlahiyat mezunu Kızılay Başkanı’nın afet/yardım tecrübesi yok.
23- Deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve araçların gümrük vergisi kaldırılmadı.
24- Darülaceze Başkanlığı, deprem bölgesinden gelen çocuklarla ilgilenecek gönüllü anne ya da abla olabilecek vatandaşlar arıyor.
Haberin Devamı
25- Gaziantep’te kız öğrenci yurdu yıkıldı ve tek bir kız kurtuldu.
26- Fenerbahçe’nin gönderdiği yardım TIR’ı yağmalandı.
27- Depremde nükleer santral patladı.
28- Kimliği belirlenemeyen cenazeler resmi verilere dahil edilmiyor.
29- Elektrik Mühendisleri Odası’nın destek verme talebi AFAD tarafından reddedildi.
30- Gölbaşı çocuk sığınma evine deprem bölgesinden 70 çocuk geldi.
31- Barınma ihtiyacı olan afetzedelerden bilgi kartı isteniyor.
32- İtfaiye erinin telefonunu çalan Suriyeli.
33- Depremzede çocuğa şiddet uygulandı.
34- Depremzedeler çıkartılırken başka bir ekip gelip çıkarma işlemini yaptı.
35- Depremzedelere destek için AFAD kaydı şart koşulacak.
Haberin Devamı
Driclor Solution Roll-on ile koltuk altı termelerine çözümDermoailem|
Patrocinado
36- Ahbap Platformu’nun çalışmaları engelleniyor.
37- Arap ülkelerinden yardım gelmedi.
38- AFAD’a, kişinin yaşadığına dair ihbar gelmedikçe arama kurtarma çalışması yapılmıyor.
39- Antakya’da cenazeler, isim yerine numara verilerek gömülüyor.
40- Deprem mağdurlarına yardım yapılmadan GBT yapılıyor.
41- Hatay’da çadırlar dağıtılmadı.
42- Avusturya Kurtarma ekibi bir çocuğu kurtaracakken Türk ekibi durdurdu.
43- 13-14 yaşındaki depremzede çocuklar istismar ediliyor.
45- Hatay Barajı patladı.
46- K.Maraş’ta depreme ABD’li şirketin açtığı 6 bin metrelik petrol kuyusu sebep oldu.
47- Deprem bölgesinde hava araçları kullanılmadı.
48- Hatay’da Yapı Denetim Müdürlüğü’nde evraklar yok edilmeye çalışılıyor.
Haberin Devamı
Tmo Ayçiçek Yağı 5 Lt (Afet Destek Ürünü)129 TLpttavm.com|
Patrocinado
49- Türkiye-Suriye sınırındaki bazı duvarlar yıkıldı, çeteler Türkiye’ye giriyor.
50- Mersin’e gönderilen akaryakıt gemisi EPDK tarafından engellendi.
51- K.Maraş’ta volkanik hareketlilik var.
52- Gaziantep’te yağmaya kalkışan Suriyeliler tekne tokat dövüldü.
53- AFAD acil gönüllü arıyor.
54- Binayı yapan Iraklı müteahhit, merdiveni yapan Japon şirketi.
55- Kapılar açıldı, Suriye’den yüz binlerce sığınmacı getiriliyor.
56- Hasar tespiti öğretmenler ve imamlar yapıyor.
57- Diyanet, Elazığ’daki Harput Külliyesi’ni depremzedelere açmadı.
58- Afet bölgesinde yakalanan yağmacının kulağı kesildi.
59- Yüzlerce afetzede Ankara Esenboğa Havaalanı’nda bekletiliyor.
Haberin Devamı
Muhasebe Programının İşletmenize KazandırdıklarıDİA Yazılım|
Patrocinado
Şimdi Keşfet
60- Kızılay’ın konteyner üretmeyen fabrikasını torpille gelen kebapçı genel müdür yönetiyor.
61- Afetzedeler çöp konteynerleri arasında yaşıyor.
62- Yakalanan yağmacı direğe bağlandı.
63- Erbil’den Adıyaman’a gelen iş makineleri bekletiliyor, engelleniyor.
64- Belediye başkanı gelince kurulan çadırlar, başkan gidince toplandı.
65- Tayvan ekibi tam enkaz altındaki afetzedeye ulaşacakken, uzaklaştırıldı.
66- DASK hasar ihbarı için 15 gün içinde başvuru zorunluluğu var.
67- Futbolcu D Souza bir afetzede kız çocuğunu evlatlık edindi.
68- Kültür ve Turizm Bakanlığı depremzedelerin otellere alınmamasını istedi.
69- Malatya’da hasar tespit çalışmaları iptal edildi.
70- Afet bölgesine yem gönderilmiyor.
71- Çinli kurtarıcıyı yapay zekâyla Müslüman yaptılar
72- Deliller toplanmadan enkazlar kaldırılıyor.
73- Hakkâri Valiliği afet bölgesine yardım götüren aracı engelledi.
74- Hatay’da ATM’ler yağmalanıyor.
75- Marmara Denizi’nde su seviyesindeki değişim İstanbul depreminin habercisi.
76- Depremde yıkılan binaların çoğu yeni binaydı.
77- İçinde polar kazak olan kutular üzerinde bira reklamı olduğu için geri çevrildi.
78- Bağışlar vergiden düşecek.
79- İspanya ordusu İskenderun’da devriye görevi yapıyor.
80- Toplanan yardımlara el koymak isteyen kişiler cemevine silahlı saldırı düzenledi.
81- Afet bölgesinde bir tane Diyanet görevlisi yok.
82- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 310 milyon lira bağış yaptı.
83- Kızılhaç Federasyonu Türkiye’ye yardım yapmadı.
84- Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor.
85- Yardım TIR’ları engelleniyor.
86- Refakatsiz çocuklar cemaatlere veriliyor.
87- Hatay’da yabancılara mülk satılıyor.
88- Gaziantep’te imam depremzedeleri camiden çıkardı.
89- Hatay’da salgın hastalık başladı, şehrin boşaltılması gerekiyor.
90- İstanbul Finans Merkezi 100 afetzedeyi barındıracak kapasitede.
91- Devletin afetzedelere yaptığı 100 liralık yardıma vergi daireleri haciz koyuyor.
92- Asker depremin ardından sokakta yoktu, askere “çık” emri geç verildi.
93- Enkaz altında kalanların bilekleri kesilip takıları çalınıyor.
94- Kızılay’ın yardım kolileri açılıp içindekiler Suriyeli derneğin kolilerine yerleştirildi.
95- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Matematik dinimizce haramdır” dedi.
96- Hatay’daki Yapı Denetim Şubesi’ne gelen savcılar izne ayrıldı.
97- MB tarafından AFAD’a bağış yaptığı için harcamaları Sayıştay denetiminden muaf.
98- Elbistan Belediye binası hasarlı olduğu için yıkıldı, resmi evraklar enkaz altında.
99- TOKİ’nin Konya’daki evleri boş duruyor.
100- Hatay’daki 6.4 ve 5.8’lik son depremde ayaktaki tüm binalar yıkıldı, çok sayıda ölü var.
Burada bitmeyecek, göreceksiniz yalanlar devam edecek.
Sosyal medyadaki deprem provokatörlerinin yalan ağı! Teyitsiz bilgilerle toplumu kışkırttılar! İşte ihanet kümesi...
Binlerce ekip canını dişine takıp insanları enkazdan çıkarmaya çalışırken, sosyal medyada on binlerce asılsız ihbar paylaşıldı. Bu ihbarlar nedeniyle ekipler büyük zaman kaybı yaşadı ve birçok insana canlı ulaşılması engellendi. Oğuzhan Uğur`a ait Babala hesabı asılsız ihbarların başını çekerken, Solcu Gazete, 23 Derece, Atakızı gibi hesaplar da yalan kümesinin zirvesinde yer aldı. 23 Derece adlı operasyon hesabının deprem ile ilgili yalan bilgilerle devlet çalışmıyor algısını yaydığı tweetlerini sildiği ortaya çıktı. Siber Güvenlik Uzmanı tarafından yapılan sosyal medya incelemesinde 6 Şubat`ta paylaşılan adreslerin aynısının 20 Şubat`taki 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası da paylaşıldığı tespit edildi.
SABAH İNTERNET
• ABONE OL
•
•
•
•
•
6 Şubat tarihinde Türkiye asrın en büyük felaketini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il çok büyük hasar aldı, on binlerce yapı yıkıldı, 45 bine yakın insanımız hayatını kaybetti. Depremin ilk anından itibaren AFAD koordinesindeki ekipler 11 ilde arama kurtarma çalışmalarını başlattı. Deprem sonrası sosyal medyada Oğuzhan Uğur`un sahibi olduğu Babala hesabından binlerce ihbar paylaşıldı. Teyit edilmeden paylaşılan ihbarların çok büyük bölümü asılsız çıktı. Oğuzhan Uğur da, "Durum değerlendirmesi yaptık çağrı merkeziyle. Binlerce sahte ihbar almışız. İzmir`den, Ankara`dan arayıp işleten, dalga geçen bile olmuş..." açıklaması ile bu durumu itiraf etti. Ekiplerin büyük zaman kaybı yaşamasına neden olan sosyal medyadaki asılsız ihbarların izini Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, FETÖ destekçisi hesapların da binlerce asılsız ihbar yaydığını tespit etti. Ayrıca 20 Şubat tarihinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki Hatay depreminde de aynı hesapların aynı adresleri ihbar ettiği görüldü.
İşte deprem provokatörü Gökhan Özbek ve 23 derece`nin kirli ilişki yumağı!
DEPREMDE ASILSIZ İHBARLAR VE YALAN PAYLAŞIMLAR MÜCADELEYİ AKSATTI
Kahramanmaraş`ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki ilk deprem ve peşinden meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ikinci deprem Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya başta olmak üzere 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Ekipler yıkılan binalarda vatandaşları canlı olarak kurtarabilmek için Türkiye`nin dört bir yanından gelerek seferber oldu. Bu sırada sosyal medyada binlerce asılsız ihbar dolaşıma sokuldu. Bu da ekiplerin bölgelere gereksiz yönlendirilmesine neden oldu ve büyük zaman kaybı yaşattı.
OĞUZHAN UĞUR`UN BABALA`SI EN BÜYÜK DEZENFORMASYONU YAPTI
Deprem sonrası ünlüleri de yanına toplayarak sosyal medyada kendince süreci yönetmeye çalışan Oğuzhan Uğur, Babala`nın sosyal medya hesabından on binlerce ihbar paylaştı. Teyitsiz bu ihbarların çok büyük bölümü asılsız çıktı. Ekipler Babala`nın yaydığı ihbarlar ile binalara sevk edildi. Bazı binalarda hiç hasar olmadığı veya o noktada bina olmadığı bile görüldü.
‘Kadın kontrolden çıkmış...’
Yunanistan’dan tepki çeken Türkiye yorumu!
"Bu İnanılmaz bir şey"
‘Evim Yuvan Olsun’a destek çığ gibi büyüyor!
İşte Aslan`ın yeni 10 numarası! Ödenecek rakam belli oldu...
BABALA`NIN `BARAJ PATLADI` YALANI BİRÇOK CANA MAL OLDU
Babala hesabı hiçbir teyide başvurmadan Hatay`da baraj patladığını öne sürdü. Antakya`da barajın patladığına yönelik dezenformasyon sonrası ekipler korkarak kaçmaya çalıştı. Birçok inşaatta çalışma saatlerce durdu. Birçok can o sırada yitip gitti. Oğuzhan Uğur`a soruşturma başlatıldı.
OĞUZHAN UĞUR KENDİSİ DE İTİRAF ETTİ
Babala hesabının sahibi Oğuzhan Uğur da çalışmaların ardından günah çıkarırcasına bir açıklama yaparak asılsız ihbarları itiraf etti. Uğur, "Durum değerlendirmesi yaptık çağrı merkeziyle. Binlerce sahte ihbar almışız. İzmir`den, Ankara`dan arayıp işleten, dalga geçen bile olmuş... " ifadelerini kullanmıştı.
TWİTTER`DAKİ DEPREM YALANI AĞI
Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, Twitter`daki asılsız ihbarların peşine düştü. Çahmutoğlu, ilginç bilgilere ulaştı.
Buna göre; Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat`taki deprem sonrasında paylaşılan bazı yardım tweetleri, 20 Şubat`taki Hatay depreminin ardından da aynı şekilde paylaşıldı.
SN analizi üzerinden, tweetler, retweetler, beğeniler, alıntılar ve yorumlarla çeşitli etkileşim kümeleri oluşturuldu.
ETKİLEŞİM KÜMELERİNİN EN BÜYÜĞÜ: SOLCU GAZETE
Yapılan incelemede, etkileşim kümelerinin en büyüğü, en çok yayılmasına neden olanının Solcu Gazete hesabı olduğu tespit edildi.
FETÖ DESTEKÇİSİ 23 DERECE YALANIN MERKEZLERİNDEN OLDU
İncelemede ikinci en büyük küme ise FETÖ`ye yakın paylaşımları ile bilinen 23 Derece Twitter hesabı oldu. 23 Derece hesabından da 6 Şubat ve 20 Şubat tarihlerinde aynı asılzsız ihbarlar paylaşıldı.
Yine Atakızı isimli Twitter hesabı da en büyük yalanı yayma kümesi içinde yer aldı.
BABALA, AHBAP, AFAD VE DEPREM ETİKETLERİ KULLANILDI
Dezenformasyon yaparak asılsız ihbarları yayanlar Babala, Ahbap ve deprem gibi en çok aranan hastagleri kullandı.
Örneğin, sadece 24 saat içerisinde "Koyunoğlu 133" ifadesinin geçtiği 4000`den fazla tweet atılmış ve Twitter`da milyonlarca etkileşim almış. Bu ifade en çok paylaşılan asılsız adreslerden biri...
YALAN BİLGİLERİ ÖNCE YAYDI SONRA SİLDİ
23 derecenin bir operasyonu da 9-10 Şubat gecesine ait görüntülerin 22 şubatmış gibi servis edilmesiyle oldu. Bunun yanı sıra bölgede ilk günden itibaren devlet tüm kurumlarıyla teyakkuza geçmişken 23 derece hesabı devlet kurumları çalışmıyor algısını yaydı. Daha sonra ise Babala TV gibi 23 derece de eski tweetlerini sildi.
|