Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1835
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10580
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2060 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN KÜRTÇE TRT YORUMU

TSK`dan Kürtçe TRT yorumu

27 Şubat 2009
A.A
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Gürak, ilk kez TRT (6) Şeş ile ilgili TSK`nın tavrını da ortaya koydu.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 13 Şubat 2009`da Sinat-Haftanin bölgesinde 20-25`er kişilik 2 terörist grup arasında yaşanan çatışmada, 20 kadar teröristin öldüğü, 20 teröristin ise yaralandığının farklı kaynaklardan öğrenildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı`ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, son zamanlarda bölücü terör örgütünde liderlik mücadelesi ve çatışmaların arttığı yönünde bazı bilgiler alındığını söyledi.

Bu kapsamda, 13 Şubat 2009`da Sinat-Haftanin bölgesinde bir araya gelen 20-25`er kişilik 2 terörist grup arasında çatışma yaşandığını belirten Tuğgeneral Gürak, gruplardan birinden kaçan 3 teröristin diğer grup tarafından yakalanarak infaz edilmesi üzerine iki grup arasında yeniden çatışma çıktığını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, “Çatışma sonucunda 20 kadar teröristin öldüğü, 20 teröristin ise yaralandığı, farklı kaynaklardan öğrenilmiştir” dedi.

Meydana gelen çatışma sonrası, bu gruplardan bazı teröristlerin örgütten kaçarak yerel unsurlara sığındığı yönünde bilgiler de alındığını aktaran Tuğgeneral Gürak, konuya ilişkin teyit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Son olarak, benzer bir olayın bu hafta içinde, Mahmur Kampı`ndaki teröristler arasında da yaşandığına işaret eden Tuğgeneral Gürak, söz konusu bölgede teslim olmak isteyen bir grup ile bunlara engel olmak isteyen diğer bir grup arasında çıkan çatışmada ölenler olduğu bilgisinin alındığını söyledi.

SORULAR

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, “TBMM çatısı altında, bir partinin grup toplantısında Kürtçe konuşma yapılmasına” ilişkin soru üzerine, Türkiye Cumhuriyeti`nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı.

Tuğgeneral Gürak, “Herkesin anayasa ve yasalara uygun şekilde hareket etmesi gerekir. Hukuk devletinde yasalara aykırı hareket edenler karşısında yargının harekete geçmesi de doğal bir husustur” dedi.

Gürak, TRT 6`nın Kürtçe yayın yapması ile ilgili soru üzerine de “Üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri de göz önüne almak kaydıyla devlet kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir” yanıtını verdi.

Son dönemde Irak sınırına yakın bölgelere askeri sevkiyat yapıldığı yönünde haberler alındığının hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, TSK`nın vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütüyle mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda bazı birliklerin bahar konuş yerlerine intikallerinin yapıldığını, faaliyetlerin bu çerçevede olduğunu bildirdi.

Aden Körfezi`nde görevlendirilen TCG Giresun`un deniz haydutları ile temasının olup olmadığı sorusu üzerine Tuğgeneral Gürak, geminin 25 Şubatta görev yerine ulaştığını ve şu ana kadar bir temas gerçekleşmediğini ifade etti.

ABD`nin Irak`tan çekilmesi sürecinde Mersin ve İskenderun limanları ile İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken Tuğgeneral Gürak, “TSK`ya bu konuda verilen bir görev veya iletilmiş bir talep yoktur” dedi.

Bölücü terör örgütüyle mücadeleye yönelik olarak Erbil`de kurulacak üçlü mekanizmaya ilişkin soru üzerine Tuğgeneral Gürak, alt komiteye bağlı bir büronun Erbil`de faaliyet göstermesi için çalışmaların devam ettiğini, henüz sonuçlanmadığını bildirdi.

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde Filistinliler arasındaki uzlaşmazlığa atıf yapıldığının hatırlatılması ve Hamas`ın muhatap görülmesi konusunda TSK`nın tavrının sorulması üzerine de Tuğgeneral Gürak, “Bu sorunun muhatabı Dışişleri Bakanlığı`dır” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, son hafta içerisinde yapılan aramalarda tespit edilen 7 sığınakta, 20 kilogram patlayıcı madde, bin 74 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı`ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, toplantıya Kırıkhan­Reyhanlı karayolunda ve Lapseki-Çanakkale karayolunda meydana gelen trafik kazalarında hayatlarını kaybeden TSK personeli ile Türk Hava Yollarına ait yolcu uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybedenlere Allah`tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.

İÇ GÜVENLİK OLAYLARI

İç güvenlik olayları hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 20 Şubattan bugüne kadar toplam 4 iç güvenlik olayı meydana geldiğini, dönem içinde güvenlik kuvvetlerince arazide yapılan aramalarda tespit edilen 7 sığınakta, 20 kilogram patlayıcı madde, bin 74 kilogram uyuşturucu madde ve yaşam malzemeleri ele geçirildiğini bildirdi.

Patlayıcıların 10 kilogramının TNT olduğunu, 10 kilogramının cinsinin ise tespit edilemediğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, uyuşturucu maddenin ise 187 kilogramının eroin, 887 kilogramının esrar olduğunun belirlendiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, “Bu sığınaklarda yaşam malzemelerinin yanı sıra özellikle uyuşturucu ve patlayıcı maddelerin bulunması dikkat çekicidir” dedi.

TOPLUMSAL GELİŞİME DESTEK FAALİYETLERİ

TSK`nın bir yandan operasyon icra ederken diğer yandan bölgedeki vatandaşlara yönelik “Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri”ne devam ettiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda, dönem içinde kar nedeniyle kapalı yolların açılmasına yardımcı olunduğunu, 78 köyün ziyaret edildiğini, bazı okulların bakımına destek sağlandığını, ziyaret edilen köylerdeki vatandaşların sağlık taramasından geçirildiğini bildirdi.

TSK tarafından 20-27 Şubat arasında 2 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 45 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, 14 Şubatta saat 02.00`de Yüksekova Devlet Hastanesinde sekiz aylık olarak dünyaya gelen bir bebeğin, solunum yetmezliği nedeniyle saat 05.20`de askeri helikopterle Diyarbakır Devlet Hastanesine nakledildiğini söyledi.

Bu çerçevede, 20 Şubatta, Ağrı Dağı`na tırmanış yapan sekiz kişilik dağcı grubundan rahatsızlanan iki dağcının Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Timinin (DAK) desteğiyle kurtarıldığını bildiren Tuğgeneral Gürak, dağcıların askeri bir helikopterle Doğubayazıt`a götürüldüğünü ifade etti. Tuğgeneral Gürak, 21 Şubatta Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi bölgesinde kayak yaparken havanın sisli olması nedeniyle kaybolan bir Alman turist ve 4 vatandaşın, Kartalkaya Jandarma Karakol Komutanlığı Doğal Afet Arama Kurtarma Timi (DAK) tarafından kurtarıldığını anlattı.

Tuğgeneral Gürak, 21 Şubatta, Erzurum`da tedavi gören bir vatandaşın İstanbul`daki bir hastaneye, 24 Şubatta da Bandırma`da tedavi gören bir bebeğin GATA Hastanesine ambulans uçakla sevk edildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, deniz haydutluğunu önlemek maksadıyla Aden Körfezi`nde görevlendirilen TCG Giresun gemisinin, 25 Şubatta bölgeye ulaştığını kendisine tahsisli karakol sahasında görevine başladığını da kaydetti.

BİOEM KOMUTANLIĞI

TSK Barış için Ortaklık Eğitim Merkezi (BİOEM) Komutanlığı ile ilgili bilgi veren Tuğgeneral Gürak, komutanlığın, NATO, Barış İçin Ortaklık, Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Girişimi ülkeleri ile gerektiğinde diğer ülkelerin personelinin müşterek çalışabilirlik hedeflerine ulaşmalarını sağlamak maksadıyla kurs, konferans, seminer, mobil eğitim faaliyetlerini icra ettiğini söyledi.

Komutanlığın 29 Haziran 1998 tarihinde açıldığını anlatan Tuğgeneral Gürak, 9`u NATO ülkelerinde olmak üzere, 15 Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi bulunduğunu belirtti.

TSK BİOEM Komutanlığı`nın, NATO tarafından tanınan ilk eğitim merkezi olduğuna dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, komutanlık tarafından geleneksel olarak her yıl İpek Yolu General/Amiral Semineri icra edildiğini hatırlattı.

Tuğgeneral Gürak, 2000 yılından bugüne kadar icra edilen 9 seminere toplam 674 general/amiral ve büyükelçinin iştirak ettiğini belirterek, bu yılki seminerin Haziran ayında yapılmasının planlandığını bildirdi.

TSK`nın, uluslararası faaliyetlerde de öncü görevini sürdürdüğünü vurgulayan Tuğgeneral Gürak, BİOEM Komutanlığının, NATO bünyesinde mobil tim eğitimlerine başlayan ilk eğitim merkezi olduğunu, mobil timlerin 2002-2008 yılları arasında 17 farklı ülkeden 1850 personeli yerinde eğitime tabi tuttuğunu anlattı.

Tuğgeneral Gürak, BİOEM Komutanlığındaki eğitim ve öğretim faaliyetlerine bugüne kadar 79 farklı ülkeden 8 bin 674 personelin iştirak ettiğini, kurslar için 2 bin 187`si yurt içi ve 577`si yurt dışı kaynaklardan olmak üzere 2 bin 764 öğretmen görevlendirildiğini kaydetti.

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.