Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Kültürel farklılıklara saygımız var. Ancak bunu siyasi alana taşırsanız ulus devlet yapımıza zarar verir. Üniter, ulusal devletin çivisini oynatırsanız, bakın Yugoslavya örneği var’ dedi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ulus devlet, üniter devlet yapısına zarar vermemek kaydıyla kültürel özgürlüklerin önünün açılabileceğini belirterek, “Biz ne ulus devletin çivisini oynatma konusunda tavır alırız ne de üniter devletin. Bunun çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya örneği var” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen’ın davetlisi olarak geldiği Washington’daki temaslarını tamamlayan Başbuğ, Türk Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi.
‘Terörle yaşamak zorundayız’ Terörle mücadelenin zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Başbuğ, “Defalarca söyledim. Türkiye, maalesef terörle yaşamak zorunda” dedi. “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak ana hedefimiz, terörü Türkiye’nin gündeminin en üst sıralarından, alt sıralarına çekmektir” diye konuşan Başbuğ, şunları kaydetti: “Yalnız güvenlik alanında alacağınız tedbirlerle, ki burada (yalnız) kelimesi çok önemli, terörü istenilen süreler içinde bitiremezsiniz. O zaman ne yapacaksınız? O zaman devlet olarak güvenlik alanında mücadeleyi sürdürürken, aynı zamanda, koordineli olarak ekonomik alanda alacağınız tedbirler var, sosyo-kültürel tedbirler olabilir, alacaksınız. Propaganda alanında almanız gereken tedbirleri alacaksınız. Uluslararası boyutu var bu işin.”
‘PKK karmaşa içinde’ PKK ile mücadelede gelinen noktayı “örgütün çözülmesi, parçalanması ve dağılması olarak tanımlayan Başbuğ, şunları söyledi: “25 yıldır mücadele ediyorsunuz. ‘Ee ne oldu sonuçta’ diyorlar. Bazıları daha ileri gidiyor, operasyonları sorguluyor. Buna kimsenin hakkı yok. Karşınızda bir terör örgütü ve silahlı kadrosu var. Bu silahlı kadro durduğu müddetçe, ekonomik alanda vs. adımlar yardımcıdır. Yalnız ekonomik ve sosyal tedbirlerle örgütü ortadan kaldıramazsınız. Örgüt bir karmaşa içinde.” Bu fırsatın kaçırılmaması için PKK’nın Kuzey Irak’ta kuvvetli şekilde tecrit edilmesi gerektiğini belirten Başbuğ, “Bundan kastımız, lojistik desteğin kesilmesi, hareket imkânlarının kısıtlanması, tecrit edilmesi çok önemli. Bu istenen boyutta değil. Lider kadro orada. Önce oranın çökertilmesi lazım” dedi. Başbuğ, “Devlet örgütle konuşamaz. Bu büyük bir hatadır. Bakın Pakistan Swat Vadisi’nde Taliban’la görüştü ve bazı taleplerini kabul etti. Şimdi hata olduğunu itiraf ediyorlar” ifadesini kullandı. “Biz ne ulus devletin çivisini oynatma konusunda tavır alırız ne de üniter devletin” diye konuşan Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularının, başta Mustafa Kemal Atatürk, bu devleti kurarken, üniter devlet, ulus devlet olarak kurmuş. Bunun çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya örneği var. Ama kültürel farklılıklara da saygılı olduğumuzu ifade ettik. Ancak bunu siyasi alanlara taşımak, toplumsal haklara taşımanın ulus devlet yapımıza zarar vereceğini düşünüyoruz.”
‘Sınır askeri yasak bölge’ Başbuğ, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda ise, “Elimizde birkaç hareket tarzı vardı. İletişim konusunda bizim de eksiğimiz oldu. Silahlı Kuvvetler olarak bu en doğru hareket tarzı, ki bu iletilmiştir, bunun NAMSA ana yüklenici olmasıdır. Tecrübelidir bu konuda” diye konuştu. TSK’nın temizlenen alana sertifika veremeyeceğine dikkat çeken Başbuğ, “Orası için ‘bedeli ödenmek kaydıyla’ diye fikir belirttik. Orası sınır bölgesi, birinci derecede askeri yasak bölgeyi kaldıracak mısınız? Olur mu öyle şey” dedi. |