Dostlar Merhaba
www.belgeseltarih.com sitemizde yazı sayısı üçüncü yılımızın sonunda 700 oldu. Sitemize mart ayında 43 ülkeden giriş oldu. Bu başarı hepimizin
Sitemizdeki yazıları okumanızı ve duyurmanızı dileriz.
Esen kalın
Son Yazılar:www.belgeseltarih.com / son eklenenler
1950-1960 Yılları Arası – Yerel Basında Uçak Kazaları
Ekrem Hayri PEKER
1950-1960 Yılları Arası – Yerel Basında Uçak Kazaları
Yazıda Hakimiyet Milletindir gazetesi Hakimiyet olarak kullanılmıştır. Başlıklarında görüleceği gibi Hakimiyet kelimesinde (^) işareti kullanılmamıştır. Çok zor şartlarda hurufar kutusundan harfleri bulup dizen, bazılarımı bulamayan, bazen yeni bir haber için sil baştan tekrar harfleri dizen dizgicilere, yanlışları düzelten muhasiplere duyduğum saygıdan bazı hataları düzeltmedim. Bursa’ya düşen iki uçağı ayrı bir yazıda ayrıntılı olarak yazdım.
Önce olmaz denilen kaza haberiyle başlayalım. Dünyada bir ilk gerçekleşir ve uçak otobüse çarpar. Ankara’dan Bursa’ya gelmekte olan Koç firmasına ait otobüse Sivrihisar civarında irtifa kaybeden bir uçak çarpar. Kazada can kaybı olmaz.
13 Eylül 1952 tarihli ANT gazetesi Hava harp okuluna ait eğitim uçağının motorunun bozulduğunu, uçağın nehir kenarında duran kamyona çarptığını öğreniyoruz.
Macar Kaynaklarına Göre Turan Coğrafyasında (Kuzey) Kafkasya
Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN
Macar Kaynaklarına Göre Turan Coğrafyasında (Kuzey) Kafkasya
Macarlar[1] özellikle 19.yy olmak üzere kendi köklerini (soylarını), dillerini ve geldikleri vatan coğrafyasını araştırmışlardır. Birçok gezgin, amatör meraklı ve bilim adamı bu konuda çalışmalar yapmıştır. Anavatanları ve dillerinin kökleri açısından İdil-Ural, Türkistan, Kafkasya gibi tezler ortaya atılmıştır. Bilim insanları bu konuda farklı düşüncelere sahiptir. Bunlar içinde en güçlüleri Türkistan ve Kafkasya coğrafyasıdır. Bu çalışmada Macarca literatürden seçtiğimiz bazı makalelere göre Macarların Kafkasya araştırmalarından bahsedilecektir.
19.YÜZYILDA KAFKAS MACARLIĞI FİKRİ
19.yüzyılda, ilk zorlu etnografik, arkeolojik, dilbilimsel ve tarihi eserlerin ortaya çıktığı Macaristan’da bilimde önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Macar Bilimler Akademisi, dergiler, kütüphaneler ile bilimsel topluluklar kuruldu ve çağın tarihçileri modern tarih yazımının temellerini küçümsediler
2.600 Yıllık İskit Soylularının Yüzü Canlandırıldı
2.600 Yıllık İskit Soylularının Yüzü Canlandırıldı
Modern teknoloji, 2.600 yıl önce bir mezara gömülen göçebe soyluların dış görünüşlerini hayata geri döndürüyor.
Arkeofili.com’da Özlem Acımaz imzasıyla yayınlanan makaleye göre, 1997 yılında bulunan ve 2001 ila 2003 yılları arasında keşif heyeti tarafından incelenen İskit “kralı” ve “kraliçesinin” Arzhan kazı bölgesindeki mezarı, şimdiye kadar bölgede arkeologlar tarafından yapılan en sıra dışı keşiflerden biri olarak nitelendiriliyor. Altın kaplama büyüleyici giysileri içinde gömülü olan muhteşem çiftin yüz özellikleri, şimdi ilk kez Moskova Miklukho-Maklai Antropoloji ve Etnoloji Enstitüsü ile Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nün çalışmaları sayesinde yapılan gerçekçi heykellerde görülebiliyor.
İki antropolog ekibi, Mısır’da büyük piramitler inşa edilirken, uçsuz bucaksız bozkırları ve dağları yöneten insanların yüzlerini yeniden oluşturmak için, lazer tarama ve fotogrametri tekniklerini kullanarak kafataslarının üç boyutlu modellerini özenli bir şekilde oluşturdu.
Kafkas Savaşları ve Sürgün
Kafkas Savaşları ve Sürgün
KERMOKUIE Hamid
Çeviri: Ergün Yıldız – Nalçik 1989[1]
Büyük Kafkas harbinin son bulduğu tarih olan 21 Mayıs1864 te Mihail Nikolaeviç bugün Kuebide olarak anılan yerde atından inip Kafkas halklarını (katliamlarla ve insanlık dışı yöntemlerle de olsa) dize getirdikleri için komutanlarını askerlerini kutlamıştı.
Kafkas savaşları olarak anılan bu savaşların acı izleri uzun yıllar silinmedi. Burada bu savaşın nedenlerini bu dönemde yaşanan dramı detayları ile ele alamayacağız belki, zaten bu tarihin ve tarihçilerin işidir. Fakat reddedilemez bir baksa gerçek ise artık tarihin ve tarihçilerin bu olayları tüm Gerçekliği ile ele alıp araştırarak tüm bilgileri ortaya koymaları zamanının geçmekte olduğu ve bu konuda geç bile kalındığıdır.
Kafkasya’da Tehlike Altındaki Diller
Kafkasya’da Tehlike Altındaki Diller
UNESCO’nun Tehlike Altındaki Diller Atlası güncellendi. Kafkasya’nın bütün dilleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü`nün (UNESCO) Tehlike Altındaki Diller Atlası İlk kez 1996 yılında yayınlandı. 2001’de ikinci edisyonu, 2010’da da son edisyonu basıldı. Atlas’ın online versiyonu ise 21 Mart’ta güncellendi. Son verilere göre, dünyadaki yaklaşık 6.000 dilden 2.242’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yok, olmuş olarak kayıtlara geçen 231 dil de atlasta yer alıyor. Bunlardan biri, son konuşanı (Tevfik Esenç)1992’de Manyas’ta vefat eden Ubıhça.
Tehlike Altındaki Diller Atlasında yok olan diller dışındaki diller dört sınıfa ayrılıyor.
***
- Ahi Evran ve Ahilik Geleneği
-Keşiş Dağındaki Zeus
-Kitap Sokağı, Çip Binayı Öldürdü-Nitelik Değiştiren Bursa
-Necip Fazıl ve Dersim Yalanı
-İznik`te Çekilen Filmle |