Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1834
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10487
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2056 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
Türk İstihbarat Teşkilatı Yapılanması ve Uluslararası Arenadaki Faaliyetleri Nasıl Olmalıdır metehan okçu, 17.04.2013 01:40:11
Sitede konu, tartışma ya da herhangi bir şekilde rastlayamadığım ve sizlerinde değerli görüşlerini merak ettiğim bir konu olarak tartışmaya açmayı düşündüm. Öncelikle bu konuda kendi görüşlerimi ortaya atıp daha sonra sorumu yöneltmek istiyorum.
Bilindiği gibi istihbarat ve haber toplama kavramı çok kapsamlı bir konu; insan var olduğundan bu yana hep merak etmiş ve gerek dönemin şartları, savaşlar, teknoloji ve daha birçok konu sebebiyle devamlı bir ``haberdar olma`` dürtüsüyle hareket etmiştir. Günümüz dünyasındaysa artık istihbarat çok etkin bir silah olarak kullanılmakta o kadar ki bazen yıllarca sürebilen bir savaş tek bir cümle bilgi ile (bu bilginin işlenme kabiliyetine göre) sona erebilmekte ve yeri geldiğinde bu gizli uzvunuz sayesinde okyanus ötesi darbeler bile gerçekleştirebilmek olanağına sahip olabiliyorsunuz geçmiş bunların örnekleriyle dolu. Her şeyden önce ben kendi ülkemiz için söylüyorum; Türkiyenin her anlamda gelişmede ivme yakalayabilmesinin bu konuyla paralel olduğunu düşünüyorum yani ``gelişme=her alanda etkin bir servis`` anlamına geliyor. Güçlü bir servisiniz yoksa birileri gelip geliştirdiğiniz bütün teknolojiyi sizden çalar ve bunu kullanarak sizden daha üstünü geliştirir ve dolayısıyla da sıfıra sıfır elde var sıfır olur. Tam bu noktada Türk istihbarat teşkilatına değinmek istiyorum. Bence Türkiye bu gizli silahı yeterince kullanamıyor daha etkin daha kapsamlı bir şekilde kullanmalıyız bu noktada servis içinde ihtiyaç dahilinde belki yeni ve kapsamlı bir yapılanmaya gidilebilir. Bakın arkadaşlar Türk gizli servisi iç ve dış olmak üzere ayrılmayı bile yeni gerçekleştirdi anlaşılan kat etmemiz gereken çok yol var. İstihbarat ve servisimiz dış politikada en önemli silahlarımızdan biri bu konuda daha çok yatırım yapmalıyız ve istihdamı artırmalıyız ve kısacası dünyanın her yerine uzanan bir kola çevirmeliyiz bu kritik kurumumuzu. İsrail, Abd gibi ülkeler bu konuda çok ilerideler. Örneğin Mossad, dünyanın her yerinde operasyon yapıyor, CIA darbeler yapıyor örnekleri çoğaltabiliriz. Son olarak istihbarat teşkilatımızın yapısı, yapılanması ve uluslararası faaliyetleri nasıl olmalıdır diye sorarak sözlerimi bitirmek istiyorum.
Metehan OKÇU
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
Kemal Soycan - (Ziyaretci) 20.04.2013 00:15:02

Dünyada kendi ülkesi dışında yaşayanların başında gelenlerin biri de Türklerdir. Her kıtada Türk var. Ama Bizim istihbaratımız dış ülkelerdeki istihbaratı zayıf. Ülkelere çok görevli göndermeye gerek yok. Çok az görevliyle çok az maliyetle çok fazla bilgi toplamak mümkün. Ama bu bir yana ülkemiz çevre ülkelerin her türlü görevlisinin geçiş yeri, uğrak yeri ama bunlardan haberimiz olmuyor. Evet yeni şeylere ihtiyaç var.
Kemal Soycan
Suat Talat - (Ziyaretci) 18.04.2013 23:07:25

Şimdi istihbarat teşkilatımızın görevi Öcalan canisi ile anlaşmak. Bırakın diğer işleri görevleri vs. Öcalan ile anlaşmak, pkk militanlarının silahla elde etmek istediklerini silahsız almalarına yol açmak... Bakalım ne olacak? Yanılacak mıyız? Yoksa haklı mı çıkacağız?
Suat Talat
Bilgehan Kurtoğlugil - (Ziyaretci) 18.04.2013 17:32:05

Milli istihbarat konusunda bana göre en önemli mesele "milli"liktir. Adına uygun faaliyetlerdir. Gelişmekte olan ülkelerde siyasi ve ekonomik bağımsızlıktan tam olarak bahsetmek zordur. Hatta Silahlı kuvvetlerde bile. Ancak İstihbarat birimleriniz kesinlikle milli olmalı ve tam bağımsız olmalıdır. Gizli faaliyetlerde bağımsız olmak mümkündür. Bizim istihbarat teşkilatımız bağımsız değil mi? Bilmiyorum.
Metehan beyin bahsettiği dış faaliyetler elbetteki çok önemlidir. Benim bildiğim kadar bu bölüm yeni değil. Eskiden beri var. Belki şimdi biraz daha kadro takviyesine ve organizasyon şemasında daha kalın çizgilerle yer almış olabilir. Dış faaliyetlerde Dışişlerinin ve baştaki hükümetlerin politikaları da önemli. Hükümetlerde böyle bir siyaset yoksa MİT`in yapacağı pek fazla bir şey olmaz.
Şu anda bana göre en önemlisi, iç güvenliğimiz açısından yeterli sayıda kürtçe bilen elemanlara ihtiyaç vardır. Komşu ülkeler açısından da yine Kürtçe, Arapça ve Acemce bilen elemanlara ihtiyaç vardır. Bu konuda geçmişte sayı çok yetersizdi şimdi yeterli hale gelmiş mi bilemiyoruz ama sanmıyorum da.
Özetle MİT`in ve elemanlarının devletin ta kendisi olma çizgisinde devamlı kalmaları ve ona göre hareket etmeleri lazımdır. Tam milli ve bağımsız olmaları lazımdır.
Bilgehan Kurtoğlogil
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.