Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1834
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10487
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2056 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
TÜRKÇEYİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Alper AK, 9.05.2008 18:35:35
Ben Karanoğlu Mehmet Bey`in sözlerini sitede okuyunca bu konuyu açmak istedim.Türkçemiz bu dönemlerde giderek dejenere olmaya başladı. Türkçe isimler yerine yabancı isimler ve sözler ileri çıkmaya başladı. Gençler İngilizce ağırlıklı konuşmaya başladılar. Güzel Türkçemizi geliştirmek için neler yapabiliriz. Güzel Türkçemiz hangi istilalar karşısındadır,hangi tedbirleri alabiliriz bunların tartışılmasını istiyorum.
Alper AK
Sayfa: 1 2 3
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
Kamil Şor - (Ziyaretci) 18.08.2013 17:20:13

Türkçeyi geliştirmek. Önemli bir mesele. Ama bakın size ne diyeceğim. Biz kürtçe eğitime evet diyelim. Türkçe kitaplar, kürtçeye çevrilsin. Onu bölücü kardeşler okusun. Türkçemiz gelişir... Şu durumumuza bakın güzel Türkçemizi geliştirip, dünya dili yapmak için çalışmak varken nelerle uğraşıyoruz? Yok efendim kürtçe eğitim dili olmalıymış, yok olamazmış. Lahavleva kuvvete.
Kami Şor
Haluk Göksunar - (Ziyaretci) 29.05.2013 11:18:02

Türklük yükselmeden Türkçe yükselmez.
Baksanıza arapça modası almış başını gidiyor.
Sanırım Yeni Osmanlıcılık paralelinde...
Haluk Göksunar
Sabri Karacı - (Ziyaretci) 22.05.2013 18:15:07

Birincisi Türkçe ilim dili olmalıdır.
İkincisi dünyada en çok konuşulan diller arasında 5. sıradaki Türkçe`yi daha üst sıralara taşımalıyız.
Üçüncüsü okullarda eğitim Türkçe olmalıdır. Yabancı dil öğrenmeliyiz ama dersleri Türkçe okumalıyız.
Sabri Karacı
metehan okçu - (Kayıtlı Kullanıcı) 18.04.2013 20:03:29

Yorumları okuduğumda herkesin ağırlıkla aynı fikirde olduğu belli.Korumak istiyoruz tamam çok güzel ama sadece istemekle olmuyor malesef arkadaşlar ilk öncelikle işe kendimizden yani yazdığımız yorumlardan başlamalıyız, imla hataları yapmamalıyız öncelikle.Bu konuda bireysel olarak da insanlara çok iş düşüyor.Şöyle ki,etrafımızda mesela bu ev yaşantısı olabilir iş ortamı olabilir yani hayatın her anında olabilir rast geldiğimiz yanlışlıkları kibar ve farkındalık yaratıcı bir dille çevremizdekileri uyarmalıyız ve bu konuda ciddi çalışmalar yapıp konferanslar konuşmalar vs özellikle de genç arkadaşlarımızı bilgilendirmeliyiz.Bu gibi faaliyetlerden sonra daha kapsamlı adımlar olarak özellikle sanal ortamda ve telefonda mesaj yazışmalarında devlet destekli olarak Türkçe karakter olmayan ve Türkçe imla hatası içeren mesajları gönderilmeyecek şekilde sistemler, programlar geliştirmelidir uzman arkadaşlarımız tabi bu gibi faaliyetler ciddi bir kararlılık isteyen işler ve hele hele bir nokta daha var ki farkında olmayanımız yoktur yani!! Şu dükkan ve mağaza tabelaları gerçekten güzel dilimizin katledildiğinin en bariz örneği.Bu noktada devlete çok iş düşüyor mesela yasa çıkartarak Türkçe olmayan yada Türkçeye aykırı tabelalar kaldırılmalı ve yeniler içinde o kriterler dışında tabelaların asılması yasaklanmalı.Bu gibi çalışmalarla dilimizi korumakta ve başarıda da önemli mesafeler kat edeceğimizi düşünüyorum.
Metehan OKÇU
Sedat Akça - (Ziyaretci) 18.03.2013 23:09:29

Türkçe milli benliğimizin tariflerinden biri. Başta geleni. Türkçeyi geliştirmek milliliğimizi devam ettirmek demektir. Türk Dil Kurumu na bu yönde çok işler düşüyor.
Sedat Akça
Bekir TÜRK - (Ziyaretci) 15.04.2012 16:03:53

Emniyet teşkilatı türkçe olmayan ve sık kullanılan yabancı kelimelerin kullanılmasını yasaklamış. Geçenlerde haberlerde okudum. Çok güzel. Peki diğer teşkilatlat ve devlet kurumları ne yapar? Türk Dil Kurumu...
Bekir Türk
Savaş Demirci - (Ziyaretci) 1.04.2012 14:41:50

Ben televizyonlardaki `Kelime oyunu` yarışmasını ve yine `Kim milyoner olmak ister` yarışması ile benzeri yarışmaları Türkçemizin gelişmesi açısından faydalı görüyorum. Bu tür yarışmalar Türk Dil Kurumu tarafından desteklenmeli ve hatta bazı yarışmalar da bu kurumumuzun sponsorluğunda gerçekleştirilmelidir.
Savaş Demirci
s.b.p. - (Ziyaretci) 2.12.2011 16:38:39

diğer arkadaşlara sonuna kadar katılıyorum ve ben de şu sözleri söylüyorum:
Türk dili türkün tarihi ile eş binlerce yıl türkçe konuşulmuş türkçe yazılmıştır. bugünde türkçe dünyada konuşulan 5. dildir.biz bu seviyeye gelmişken dilimizi yok etmek yerine onu korumalı ve zirveye çıkarmalıyız.
Eşref Bartın - (Ziyaretci) 16.07.2011 13:51:32

Bir de Türkçe nin yayılması meselesi var. Dünyaya yayılması. Bu noktada Türkçe Olimpiyatları nı ve bunu düzenleyenleri kutluyorum.
Eşref Bartın
batyr illekli - (Ziyaretci) 25.04.2011 20:28:15

asıl turkçemizin gelişmesi için ilk olarak filmlerde,dizilerde ve mizahçı programlarında istanbul türkçesi kullanılmalı ve inglizce kelimeler yasaklanmalı. şive dili ile konuşuyorlar ve bu da türkçenin bozulmasına sebep oluyor.bir de türkiyede üretilen ürünlere inglizce isim kullanıyorlar.
Sayfa: 1 2 3
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.