Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
TÜRKÇEYİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Alper AK, 9.05.2008 18:35:35
Ben Karanoğlu Mehmet Bey`in sözlerini sitede okuyunca bu konuyu açmak istedim.Türkçemiz bu dönemlerde giderek dejenere olmaya başladı. Türkçe isimler yerine yabancı isimler ve sözler ileri çıkmaya başladı. Gençler İngilizce ağırlıklı konuşmaya başladılar. Güzel Türkçemizi geliştirmek için neler yapabiliriz. Güzel Türkçemiz hangi istilalar karşısındadır,hangi tedbirleri alabiliriz bunların tartışılmasını istiyorum.
Alper AK
Sayfa: 1 2 3
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
halil kurt - (Ziyaretci) 19.04.2011 21:38:26

gelişmiş milletler sürekli olarak diğer milletlerle irtibat içinde olmasında dolayı birçok yabancı kelimeyi kendi diline almaktadır. kelime illa alınacaktır.kelime almayan toplumlar ilkel afrika kabileleridir. cir kelimeyi yabancı diye kullanmamazlık yağmayacağız o kelimeyi Türkçe`ye uygun bir hale getireceğiz. örneğin farsçadan divar kelimesini alıp duvar şeklinden kullanmışız , bu şekilde olmalıdır. ama kelimenin türkçesi varkende yabancısının kullanmamalıyız.
Yağmur Ekebil - (Ziyaretci) 7.03.2011 19:23:49

Türk dilinin geliştirilmesi. Ben ödevim için araştırma yaparken raslantı sonucu bu fikir paylaşımına rastladım ve ilginç buldum. 8. sınıf öğrencisiyim ama araştırmalarım sayesinde bir çok yetişkinden bilgili olduğumu söyleyebilirim.
Türk dilinin, gelişmeden çok, iyice bir arıtılmaya ihtiyacı var bence. İnsanlar dil bilgisi kurallarına uysa, konuşmalarında öz, güzel Türkçemizi kullansalar, temizlense Türkçemiz, işte o zaman geliştirmeyi düşünebiliriz. Tabi ki yazılarımız. Sanal ortam olduğu için insanlar nasıl yazdığına dikkat etmiyor. İşte bu yozlaşmaya neden oluyor. Bir çok sınıf arkadaşımın "adam king yaaa" ya da "ok ya anlıyorum ok" gibi konuşmalarına şahit oluyorum. Ya da sanal ortamda; "knk naber" ya da daha beteri "ayyyyh choook shekeer xD" gibi... Bunları görmeyeniniz yoktur herhalde.Bu insanlar uyarmakla düzelmez ki...
Geliştirmek bence yabancı kelimelere Türkçe karşılık bulmak demek. TDK bu konuda çalışmalar yapıyor. Otobüs için "Otturgaçlı göttürgeç" ya da hamburger için "alttan tutturgaçlı üstten kıstırgaçlı" gibi... Ne derece yararlı bilemem.
Saygılar.
hidayet kocak - (Ziyaretci) 23.12.2010 08:00:54

COK ÖNEMLI .
benim tanidigim iki ögretmen var,ben ilk okulu zor bitirdim,ben onlardan daha güzel türkce konusuyorum ,cok ayip tir,insan biraz utanir egitim görmüsün,edilmi ama,yaparih bitirik yoh canim gibi bir cok yanlis cümle ve kelimeleri söylerken ben utaniyorum,nörüyon lan gibi,her kes kendini yetistirmeli az cok elinde geleni yapmalidir,her kisini gazete okunmasi saglanmali,bunu basarmak zorundayiz,en önemli si bu bence,almanyada gazete okuyanlarin sayisi ile türkiyede kini sayisinin arasinda daglar kadar fark var,yaziktir bir eksiklik var demektir,aliskanlik yapmislar,cok basit ve uucuz gazete olmali günlük haberler olmali kücük ve ucuz olmali halkin istedigi gibi olsun ki magazin ve günlük olaylar ve bir tanede köse yazari yeter ,her pazar günü ülkenin en büyük gazetesi ,ni insanlarina bbedeva veriyor hemde herkisinin evine kadar getiriyorlar sadece bir gün bedeva ,neden bizlerde yapmayalim ki insanlarimiz okumaya alismalidir,alistirmaliyiz selam ve sevgilerimle-.
SENA NUR AKDOĞAN - (Ziyaretci) 21.12.2010 17:25:54

SELEN BAŞAR - (Ziyaretci) 12.05.2010 16:22:47

EĞER TÜRKÇEMİZİ KORUMAYI BIRAKIRSAK, YOZLAŞMASINA İZİN VERİRSEK ÜLKEMİZİN SONU GELİR. LÜTFEN ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM.
aynur çelik - (Ziyaretci) 27.02.2009 13:59:57


Bürokrasi de kullanılan dil konusuna değinmek istiyorum.Bürokratik yazışma dilinde kullanılan bazı kelime ve deyimler,halkın etkili bir kesiminde kendisine gönderilen yada ilgilendiren yazışmanın esas konusunu anlayabilme açısından biraz fazla ağır olabilmekte.Bu nedenle sade vatandaş,bürokrasi ile olan işlerinde,iletişim konusunda bazı güçlüklerle karşılaşabiliyor.
Bürokrasi ye işi düşen sade vatandaş,bazı formlarda,yazışmalarda kullanılan bazı terimleri,kelimeleri anlamakta zorluk çekiyor, bundan dolayıda işleride aksayabiliyor.Bürokrasinin bazı alanlarında işlerin yavaş yürümesinin nedenlerinden biri bence bu olabilir.Vatandaşla daha çok içiçe bulunan kurumların, kullandıkları yazışmalarda,formlarda Halkın anlayabileceği sade bir dilin kullanılması bürokratik işlemlerin daha seri yürüyebilmesi açısından mantıklı olacağı şüphesiz.
Daha önce yazdığım birkaç tartışma yazısında,ülkemiz bürokrasisinde iyi eğitim almış,yetişmiş,değerli oldukça çok sayıda bürokrat olduğunu belirtmiştim.Yazışmaları hazırlayan,yapan iyi eğitimli,deneyimli,vasıflı bürokratlardan devlet kurumlarının hemen hemen her bölümünde yeterince var. Bu arkadaşlarla bürokrasi de kullanılan dil konusunu görüştüğmüzde, bürokratik yazışmalarda kullanılan bazı kelimelerin sade vatandaşlar tarafından anlaşılmasının zor olabileceğini onlarda kabul ediyor ve anlaşılması bazen zor olabilen bu tip kelimelerin,deyimlerin biraz sadeleştirilmesi,daha anlaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Aynı şekilde yeni işe giren memurlarında yazışmalarda kullanılan bazı kelimeleri,deyimleri anlamakta zorluk çektikleri de görülebiliyor.Yazışmalarda kullanılan,anlamı konusunda bazen çelişkilere düşülebilen kelime ve deyimlerin yerine günümüz türkçesine uyarlanmış,anlaşılabilirlerinin kullanılmasının daha iyi olacağı düşüncesindeyim.
FerKa - (Ziyaretci) 23.02.2009 16:18:26

Eğer dilimizi geliştirmek istiyorsak ilk önce yazdığınız yorumlarda Türkçemizi doğru kullanmalıyız!!!Diğer gelişmiş ülkeler gibi(Ör. Fransa`da İngilizce konuşmak yasak.) kendi ülkemizde kendi dilimizi konuşmalıyız, özellikle dilimize İngilizceden ve Kürtçeden yabancı kelimeler girdirmemeye bunun için de ülkemizde Türkçe konuşmalıyız.
Oğuzhan Bozkurt - (Kayıtlı Kullanıcı) 18.01.2009 00:14:29

Dil hakkındaki savunucu fikirler çok hoş .Lakin dil kelime imhası ile arı tutualacak bir konu deıl.Bence gelişim toptan ele alınması gereken çok geniş bir alan.Misalen televizyon dıyoruz çünkü yapan bu adı koymuş.Teknoloji ithal edilirken sadece maddesel olarak deil kelime olarak hatta kültür olarak da ithal ediliyor.Her dilde olay bu ingiliz yoğurta uydurma bir isim bulmuyor yoğurt diyor çünkü dışarıdan almış.Bizde şu an baktğımız zaman ne yazıkki herşeyimiz yabancı isimler.Bu çok normal çünkü bizim bulduğumuz birşey yok.Öyle bir hale gelmiş veya getirilmişizki Türkçe isimli bir mamül satılmıyor ,ambalajı degişip cinsine göre uygun bir dilde afilli bir isim ile süslendiği zaman anında bitiyor.Ne yazıkki biz yapamayız , biz yaptıysak illaki adidir mantığı oluşturulmuş zihinlerde.Bazı merciilerde yalakalık noktasına varan acınası hayranlık bizi zihinlerde köle etmiş.Ve her konuda bizi kendi yönünde değiştiriyor ve bozuyor.Neticede kişisel fikrim her konuda ileri olmalı biz ilerledikçe dünya bu konuyu düşünecektir.
rüya baş - (Ziyaretci) 15.12.2008 19:05:31

bence bütün yabancı isimleri kelimeleri ortadan kaldırılmalı örneğin spiker neymiş biryerden spikerimiz bize olayı anlatıcak onun yerine dümdüz bir söz söleyip konuşsa yok bide insanlar ben çocuğumu çince öğretcem yok farsça derken bu türkçe kullanım geride kalır ve dilimiz türkçe yerine baska dillerle konusuruz.
aslı yeşil - (Ziyaretci) 6.11.2008 10:21:49

evet güzel türkçemizde yabancı isimler ve sözler ileri çıkmaya başladı bunlardan biri de malesef ki seninde dediğin gibi `dejenere olmak`..işe bu tip sözcükleri kullanmayarak başlayabiliriz bence...
Sayfa: 1 2 3
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.