Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10795
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Tartışma Konusu
TÜRKÇEYİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Alper AK, 9.05.2008 18:35:35
Ben Karanoğlu Mehmet Bey`in sözlerini sitede okuyunca bu konuyu açmak istedim.Türkçemiz bu dönemlerde giderek dejenere olmaya başladı. Türkçe isimler yerine yabancı isimler ve sözler ileri çıkmaya başladı. Gençler İngilizce ağırlıklı konuşmaya başladılar. Güzel Türkçemizi geliştirmek için neler yapabiliriz. Güzel Türkçemiz hangi istilalar karşısındadır,hangi tedbirleri alabiliriz bunların tartışılmasını istiyorum.
Alper AK
Sayfa: 1 2 3
Tartışmaya ilişkin Cevaplar
Bilgehan GÖKTUĞ - (Ziyaretci) 11.05.2008 12:50:34

Türk dili Türk`ün tarihi ile eş. Binlerce yıl Türkçe konuşulmuş,Türkçe yazılmış.
Bugün de Türkçe dünyada en çok konuşulan 5. dil.
Ama tarihe baktığımızda Türk hakanları, Padişahlar zaman zaman Türkçe`ye ağırlık vermemişler.Geliştirmek, daha da hakim kılmak için bir gayret içine girmemişlerdir.Bunu bilip hareket etmeliyiz.Tedbiri elden bırakmamalı, aynı hatalara bir daha düşmemeliyiz.
Karamanoğlu Meh Bey durup dururken meşhur fermanını vermemiş o dönemde.
Osmanlı`ya bakalım. 623 yıllık bir imparatorluk. Ama resmi dili Türkçe olmamış. Arapça,Frasça, Türkçe karışımı yeni bir dil icat edilmiş bu dile de Osmsnlıca denmiş ve Osmanlıca resmi dil olmuş. Türkçe okullar da yok. Anadolu`nun sınır kentleri yabancı dillerin istilasına uğramış. Çünkü dil çok çabuk değişim gösterebiliyor. Sınır kentleri kervanlarla gelen yabancıların her defasında 3-5 kelime yerleştirmesine sebep olmuş. Bölgesek "Ağızlar" doğmuş, şiveler giderek ana dilinden uzaklaimış.
Bugün yine Türk Cumhuriyetleriyle anında anlaşmamız Azerbaycan hariç zor. Belli bir zaman ağırlığında anlaşmak mümkün.
Onun içindir ki Hem ülke içinde hem Türk Cumhuriyetleri itibariyle ve hem de dünya hakimiyeti açısından Türkçemizi geliştirmeye, hakim dil yapmaya mecburuz. Bunun için de planlar, programlar hazırlamak ve uygulamak zorundayız.
Bir kere Türkiye`de Türkçeden başka bir dil yazılıp, konuşulmamalı. İkincisi Türk Cumhuriyetleri ve toplulukları ile dilde tam mutabakat sağlanmalıdır.
Türk ilimde, teknikte, sanatta,kültürde yükselmeli ki Türkçemiz de bu paralelde gelişebilsin.
GELİŞEMEYEN DURUR, DURAN GERİLER, GERİLEYEN ZAYIFLAR.ZAYIF KALANIN AKİBETİ BELLİDİR.
Onun içindir ki Türkçemiz geliştirilmeli, her Türk gelişmeli, Türkiye büyümeli ve Türk Dünyası dünyanın merkezi haline gelmelidir.
Türk herşeyini her varlığını geliştirmeli ki dünyaya tekrar hakim olabilsin.
Bilgehan Göktuğ
Orhan Türkbey - (Ziyaretci) 10.05.2008 22:14:56

Anlayamıyrom.güzel Türkçemizin geliştirilmeye felan ihtiyacı yok.Binlerce yıldır konuşulan bu dil dünya`nın en zengin üç dilinden biri.Sorun sahip çılmakta.Bakınız Atatürk`ün kurduğu Türk Dil Kurumunun yayınladığı İmla Klavuzunda `w` harfi var,altında sadece `Wolkmen`kelimesi yer almakta.Kimse kusura bakmasın kurumlar,okullar,üniversiteler sahip çıkmassa;mağazaların,bakkalların,kasapların isimlerini başka dillerde koyarsak,ürettiğimiz malların markalarını yabancı isimle adlandırırsak böyle olur.Tabii ki konunun içine TBMM de sokmak lazım.Öncelikle yasalarla Türk Dilini koruma altına almalı.
Diğer konu ise Dil Uzmanlarımız,akademisyenlerimiz.Avrupa veya ABD`de yeni bir ürün çıktığı zaman onların verdiği ismi hemen kabul etme eğilimindeler.Oysa Bunlara uygun Türkçe isimler verilirse boşluk kalmaz ve halk bunu kullanır.Örnek vermek gerekirse BİLGİSAYAR.Yeterki uydurma isimler verilmesin.Unutmayın Türkçe bir zamanlar ilim diliydi.Bunu yine ilim dili yapacak,Uzmanlaşmış TDK ile akademisyenlerimizdir.
Anadolu`da Türkçe bozulmamıştır.Bozulan,yozlaştırılan yerler büyük şehirlerimizdedir.Bunun düzeltmek için TBMM,Üniversiteler,Lise ve İlk Öğretim öğretmenlerine büyük iş düşmektedir.
Son söz herşeyde olduğu gibi yabancı hayranlığını bırakarak topyekün özünüze dönmeli ve zenginliklerimizi iyi kullanmalıyız.
Kasım Baykan - (Ziyaretci) 10.05.2008 12:57:53

Türkçemizi geliştirmek,öncelikle Türkçeyi güzel kullanmak demektir. Tabii arkadaşların işaret ettiği tehlikeler ve yozlaşmalar çok önemli.Bu yozlaşmalar karşı mücadele ederken Türkçeyi iyi kullanmak gerekir. Mümkün olduğunca öz türkçe kelimeleri seçmek önemlidir. Bazı yabancı kelimeler Türkçeleşmiştir ama karşılığını bulabiliyorsak öztürkçeyi tercih etmeye çalışmalıyız.Saygılarımla.
Kasım Baykan
Kaan Beşli - (Ziyaretci) 10.05.2008 12:43:42

Aslında Karamaoğlu Mehmet Bey`in fermanı gibi bir fermana daha ihtiyacımız var.Yani yeni kanunlara. Önce seçtiklerimiz görev yapmalı.Yapmayanları değiştirmeliyiz. Yapacaklar gelmeli. Tabi bunu gözler ve oyumuzu ona gire kullanma şuuruna varırken ayrıca herkes TÜRKÇE konusunda duyarlılığını göstermeli.
Dilimiz konusunda hassas olmazsak, tarihimiz konusunda da hassas olmayız.Arkasından milli şuurdan yoksun bir toplum doğar. Milli şuurdan yoksun toplumları emperyalistlerin yutması çok kolaydır. Onun içindir ki Türkçe demek bağımsızlık demektir.
Kaan Beşli
Selim Berk - (Ziyaretci) 9.05.2008 20:04:10

Bir güzel slogan var onu yazmak istiyorum.
DİLİNİ KAYBEDEN ÜLKESİNİ DE KAYBEDER.
Selim Berk
Sema OSMANLILAR - (Ziyaretci) 9.05.2008 19:59:00

TÜRKLÜĞÜMÜZLE ÖVÜNMEZSEK TÜRKÇEMİZ DE GELİŞEMEZ.TEK ÇARE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİDİR.
Sema OSMANLILAR
Davut KOR - (Ziyaretci) 9.05.2008 19:53:44

Türkçe eğitim şart olmalı. Ünüversiteler ve liselerde . Sadece ilim yapacak üniversiteler ki bunların da sayıları belli olmalı.3-4 üniversite olmalı.Buralarda yabancı dille eğitim yapılmalı. Bu üniversiteler girecek olanların okuyacağı yine belli sayıda liselerde de yabancı eğitim yapılabilmeli. Geri kalanda eğitim Türkçe olmalı.En fazla yabancı dilde eğitim seçmeli olabilmeli.Eğitimimizin adı MİLLİ yapılan eğitim BELLİ. bU BÖYLE GİTMEMELİ.
Davut KOR
Bahattin DİNÇER - (Ziyaretci) 9.05.2008 18:48:37

Türkçemiz uzun yıllar Arapça`dan, Frasçadan oldukça kelime aldı. Bu kelimeler zamanla bazı değişikliklerle Türkçeleşti.Bir dönem Türk Dil Kurumu Türkçeyi sadeleştirmek için bir çalışma yürüttü fakat bazı kelimeler çok uydurukça oldu ve ancak 10 gibi bir oranla başarılı olabildi. Sonra bu çalışmalar da durdu. Türk Dil Kurumu Cumhuriyetimizin ilk ve temel kuruluşların başında gelmektedir.Bu kurumun çok ciddi çalışmaları Kültür ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütmesi gerekmektedir. Osmanlı döneminde batıdan Fransizca kelimeler girmeye başladı .Şimdi ise İngilizce kelimeler arttı. Bilhassa gençler arasında İngilizce kelimeler ağırlıklı olarak kullanılmaya başlandı.
İş yerlerine dükkanlara Türkçe isimler artık büyük şehirlerde çok az konmaktadır. Yabancı müzik gençler arasında Türk Halk Müziği ve Türk Sanat müziğinden fazla hatta çok çok fazla dinleniyor.
Yabancı hayranlığı Türk toplumu içinde giderek artmaya başladı.
Televizyonlarda dizilerde bile yabancı hayranlığı işleniyor. Bu gidişle benliğimizi büyük ölçüde kaybedeceğiz.
Tabi milliyetçiliği zararlı akım gibi görürseniz sonunda olacağı budur.
Yetkililerin ve bu konuda hassas olan her Türk vatandaşının çok fazla çalışması ve gayret göstermesi lazım Türkçemizi geliştirmek için.
Dilini genişletemeyenler kalkınamazlar, yükselemezler. Dil hakimiyeti olmadan milletlerarası arenada bir hakimiyet kurmak zordur.
Herkes bu konu üzerinde düşünmelidir.
Saygılarımla.
Bahattin Dinçer
Sayfa: 1 2 3
Cevap yazmak istiyorum.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.